Auguszta
-3 °C
2 °C

Valódi finn metál

2005.03.23. 10:30
A finnek már korábban bevallották nekünk, hogy szeretnek kísérletezni az anyagokkal, például használtak már bőrt és mindenféle szövetet is több-kevesebb sikerrel, most meg az acél került sorra. A Nokia 6170 mobilt teszteltük.

Tartós, ellenálló, rozsdamentes. A Nokia 6170 hátlapját nyugodtan lehet vágódeszkának használni nagyon kicsiny növények felaprításához, valószínűleg nem lesz rajta egyetlen karcolás sem, de nem nyújt akkor védelmet, mint a Martens fémbetétje, amely a tapasztalataink szerint simán elbír egy kettes Golfot. Az edzettfém borítás ugyanis csak rá van biggyesztve a szokványos műanyag belsőre, és olyan hatást kelt, mintha a belső merevítés csak a fröccsöntő alapanyagok elfogyása miatt került volna a felszínre.

A finn dizájnerek belül megpróbáltak szépíteni, például jól néz ki a belső tükröződő felület, amikor a sötétben megcsillan rajta a gombok kék megvilágítása, máskor nem annyira. A kialakítás egyébként szögletesen egyszerű, ezért jó; a gombok nagyok, minden a helyén. A mobil szokatlan vastagsága a vga minőségű digitális kamerának, meg két színes kijelzőnek köszönhető.

Mozog

A külső négyezer színű kijelző az időt, az akkumulátor töltöttségét és a térerőt mutatja, ha éppen nem süt a nap, ekkor ugyanis teljesen elhalványulnak a pixelek. A belső kijelző szerencsére nemcsak nagyobb és színesebb (128x160x65536), hanem fényes és kontrasztos is. Sajnos az alaptémák használatakor ezek a jó tulajdonságok mit sem érnek, ugyanis minden nagyon egyszínű. A Nokia fejlesztői ráadásul valamilyen furcsa perverz módon ragaszkodnak kis animáltgifjeikhez, amelyekkel bármit el lehet rontani, roppant idegesítőek, meg nem is korszerűek.

A készülék Series 40 operációs rendszere gyorsan és könnyen kezelhető, egyre több funkció van benne, a már szokványosnak mondható böngésző, java, ébresztő, naptár, jegyzet és médialejátszó mellett van például adóvevő is, aminek Magyarországon nem sok hasznát vesszük. A Nokia 6170 másfél megabájtos memóriájában háromszáz-ötszáz név tárolható attól függően, hogy a nevek mellé mennyi extra adatot (email, webcím, azonosító stb.) mentünk el. A mobil levelezője ismeri a pop3 és smtp protokollokat, és van mms is.

Beszél

A számítógépre adatkábellel és infracsatolón köthető, az internetre csatlakozva pedig a szélessávú EDGE elérés legfeljebb 236,8 kilobitnyi adat letöltését engedi másodpercenként. A készülék aksija legfeljebb kétszázhetven óra hosszan üzemel, és négy órányi beszélgetést enged.

A készüléket a Pannon GSM egy éves szerződéssel 70 ezerért, a T-Mobile 56 ezerért adja, de például a Dr. Mobil online boltban kártyafüggetlenül is megszerezhető 70 ezer forintért.