Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megküzdenek a hívókártyák

2004.11.04. 14:42
A hívókártyás szolgáltatók szerint olcsóbban telefonálhatunk a tengeren túlra, mint amennyibe egy helyi mobilhívás kerül. Átnéztük a kínálatot, összegyűjtöttük a fontos tudnivalókat, és megvizsgáltuk a hívások költségeit pár frekventált európai országba és az Egyesült Államokba. Tesztünk szerint akár ötven százalékkal olcsóbb a nemzetközi hívás hívókártyával, mint a hagyományos módon.
Külföldre telefonálni drága. Nem. Lehet drágán is telefonálni külföldre. De lehet olcsón is - legalábbis a hívókártyás szolgáltatásokat kínáló cégeknek ez a határozott álláspontjuk, és bizonyára eskü alatt is vallanák, hogy esetenként olcsóbb felhívni Magyarországról Washingtont, mint mondjuk Salgótarjánt.

Több lehetőség

A hazai piac
A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a külföldre irányuló hívások esetén egyre többen használják a hívókártyás szolgáltatást. Két éve 4,7 százalékos volt a hívókártyák piaca, tavaly már az 5,7 milliárdos nemzetközi lakossági forgalom 5,2 százalékát bonyolították ilyen módon. Ekkora szelet háromszázmillió forint forgalmat jelent.
Fogtuk hát magunkat, és szétnéztünk a hívókártyák piacán. A szolgáltatás használata meglehetősen egyszerű. Vásárolunk egy plasztiklapot, majd az instrukciókat követve a normál telefonvonalat használva kedvezményes tarifákon hívhatjuk külföldi barátainkat, vagy akár telefonbetyárkodhatunk tengerentúli ellenségeink kárára. Egyes szolgáltatókkal belföldi hívásokat is bonyolíthatunk, ezek azonban egy százaléknál is kisebb szeletet harapnak ki a belföldi vezetékes hívások piacából, ezért nem is foglalkoztunk velük.

Tesztünkbe hat céget válogattunk be, ezeknek a percdíjait vizsgáltuk. Többféleképpen használhatjuk ugyanazt a szolgáltatást, de mielőtt tárcsázzuk a kívánt számot, mindenképpen be kell pötyögtetnünk egy előhívószámot is. Megtehetjük, hogy zöld előhívószámot használunk, ekkor az összes költség a hívókártyát terheli, így kicsit magasabbak a percdíjak, viszont nem kell a vezetékes szolgáltatónknak külön fizetnünk.

Lehetőségek

Normál előhívószám használata esetén alacsonyabbak az alappercdíjak, de a helyi hívás díját vezetékes szolgáltatónknak meg kell térítenünk az aktuális percdíjaknak megfelelően. Táblázatunkban a normál hívószám használata mellett felmerülő költségeket vizsgáltuk. A Bellafone-nál tovább bonyolódik a helyzet, hiszen normál előhívószám használata mellett is két lehetőség adódik, más-más tarifa vonatkozik a vidékről és a Budapestről telefonálókra, de ennek miértjére a társaság illetékeseitől nem kaptunk választ. Összehasonlításként betettük a Matáv Bázis díjcsomagját is, azt azonban figyelembe kell venni, hogy ennek a "terméknek" az áraihoz már nem kapcsolódnak a helyi hívás pluszköltségei.

Hívókártyát vásárolhatunk ezertől tízezer forintig, ezek teljes egészében lebeszélhető összegek. Lényegében mindegyik társaság többféle megoldást kínál, melyekből mindenki kiválaszthatja a telefonálási szokásainak leginkább megfelelő értéket. A kártyák lebeszélhetősége hat hónap.

Ausztria Belgium Horvátország
Bellafone Vidék 24.0 Ft 14.0 Ft 33.0 Ft
Bellafone Budapest 16.0 Ft 15.9 Ft 25.0 Ft
Etel 19.0 Ft 19.0 Ft 34.0 Ft
EZ Phone 21.5 Ft 21.5 Ft 41.1 Ft
GTS Datanet 20.0 Ft 20.0 Ft 42.0 Ft
Neophone 17.9 Ft 25.0 Ft 36.0 Ft
Telecard 16.0 Ft 16.0 Ft 27.0 Ft
Matáv Bázis 56.3 Ft 56.3 Ft 67.5 Ft

A táblázatban hat cég hívókártyáit vizsgáltuk. Az eTel az elmúlt egy évben több mint százmillió percnyi beszélgetést továbbított, ami növekedést jelent, ugyanakkor Nagy Zoltán, a társaság marketing igazgatója szerint egyértelműen megfigyelhető az ip-alapú telefonszolgáltatások térnyerése a hagyományos szolgáltatásokhoz képest.

Három az egyben

Az EzPhone irodavezetője szerint nem csak a magyar állampolgárok használják a hívókártyákat. Mint azt Mongyi Szilvia elmondta, sok külföldi települ le Magyarországon vagy tanul itt diákként, akik meglehetősen hamar felfedezték maguknak ezt a szolgáltatást. A társaság elszámolása a versenyzők közül egyedüliként nem másodperc, hanem percalapú, ezt mindenképpen be kell kalkulálni a leendő ügyfeleknek. Az EzPhone kiadta a Bla-Bla-Bla hívókártyát is, melynek percdíjai akár negyven százalékkal alacsonyabbak, mint a táblázatban szereplő kártyáé, ez komoly megtakarítást jelenthet.

Nagy-Britannia Románia Szlovákia USA
Bellafone Vidék 24.0 Ft 46.0 Ft 35.0 Ft 22.0 Ft
Bellafone Budapest 15.9 Ft 38.0 Ft 27.0 Ft 12.9 Ft
Etel 19.0 Ft 40.0 Ft 34.0 Ft 19.0 Ft
EZ Phone 16.6 Ft 70.7 Ft 42.4 Ft 16.2 Ft
GTS Datanet 20.0 Ft 60.0 Ft 26.0 Ft 20.0 Ft
Neophone 17.9 Ft 49.0 Ft 36.0 Ft 16.5 Ft
Telecard 16.0 Ft 38.0 Ft 27.0 Ft 13.0 Ft
Matáv Bázis 67.5 Ft 82.5 Ft 67.5 Ft 67.5 Ft

A tizenegy éves GTS-Datanet mozaikPLUSZ elnevezésű kártyájával internetezhetünk és telefonálhatunk is egyben, ugyanez igaz az EuroWeb NeoPhone szolgáltatására, mely szintén biztosít ingyenes internet-hozzáférést. A TeleCard TikTakTalk néven olyan, kedvezményes árú hívókártyát is forgalmaz, melynél a számlázás három perces egységekben történik, ez a külföldi barátaival hosszan beszélőknek éri meg igazán.

Átnézve a táblázatban szereplő percdíjakat, sok esetben valóban lényegesen olcsóbb a hívókártyás, mint a hagyományos megoldás. Mint azt már leírtuk, a Matáv Bázis díjcsomagjához már nem kell hozzászámolni a helyi hívás díját. Azonban ha a hívókártyás percdíjakhoz hozzá is adjuk a tizenegy forintos csúcsidős, vagy alig hat forintos csúcsidőn kívüli vezetékes percdíjakat, még akkor is közel ötven százalékos megtakarítást jelentenek. Mindent összevetve tesztünk percdíjgyőztese országos szinten a Telecard, budapesti vonatkozásban ha csak kevéssel is, de a Bellafone.