Jácint
17 °C
31 °C

M-kormányzati kutatómunka indul a Közgázon

2003.09.16. 17:18
A mobil önkormányzati ügyintézés alkalmazása hazánkban kézenfekvő, hiszen sokkal többen rendelkeznek mobiltelefonnal, mint interneteléréssel. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem megkezdte a lehetőségek felderítését és az ezzel kapcsolatos fejlesztőmunkát.
A mobiltelefonos kormányzati ügyintézés még Európa-szerte kezdeti stádiumban van, de a magyarországi viszonyok indokolttá teszik ennek a területnek a kivizsgálását. Hazánkban ugyanis száz lakosra több mint 75 mobiltelefon, ám csupán 16 internetelérés jut, derült ki a BKÁE épületében tartott sajtótájékoztatón.

Néhány helyi önkormányzatnál már kísérleteznek a mobiltelefonok munkába állításával: Hajdúszoboszlón szeptember nyolcadikán indítottak el egy SMS alapú közvélemény-kutatást, máshol pedig a parkolási díjat lehet emelt díjas SMS-ben kifizetni. Az m-kormányzat azonban ennél sokkal több lehetőséget kínál: a közterület-foglalásban, az okmányirodai sorszámigénylésben, a bejelentések kihirdetésében, a szavazásban és a kérvények benyújtásában is segítséget nyújthat.

Mintákat készítenek

h i r d e t é s
Tózsa István, a BKÁE közgazdaságtudományi egyetem urbanisztikai tanszékének vezetője szerint az m-kormányzat bevezetésének nem technológiai, hanem inkább jogi és szervezeti akadályai vannak. A kutatók ezért törvényjavaslatokat és olyan mobil alkalmazási csomagokat fognak kidolgozni, amelyek kész mintát nyújtanak a mobil ügyintézés iránt érdeklődő önkormányzatoknak.

A tanszékvezető elmondta, hogy idén tíz mobiltelefonon alapuló ügymeneti modellt fognak elkészíteni. Teljes körű ügyintézés még nem várható, csupán bizonyos lépések fognak mobilizálódni. Először csak az SMS-t fogják használni, de később WAP-os felületek és Java alkalmazások is készülhetnek.

A program támogatásáról a Pannon GSM és a BKÁE 6,4 millió forintos egy évre szóló szerződést kötött, amely a későbbiekben meghosszabbítható.