Jenő
-3 °C
6 °C

M-kormányzati kutatómunka indul a Közgázon

2003.09.16. 17:18
A mobil önkormányzati ügyintézés alkalmazása hazánkban kézenfekvő, hiszen sokkal többen rendelkeznek mobiltelefonnal, mint interneteléréssel. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem megkezdte a lehetőségek felderítését és az ezzel kapcsolatos fejlesztőmunkát.
A mobiltelefonos kormányzati ügyintézés még Európa-szerte kezdeti stádiumban van, de a magyarországi viszonyok indokolttá teszik ennek a területnek a kivizsgálását. Hazánkban ugyanis száz lakosra több mint 75 mobiltelefon, ám csupán 16 internetelérés jut, derült ki a BKÁE épületében tartott sajtótájékoztatón.

Néhány helyi önkormányzatnál már kísérleteznek a mobiltelefonok munkába állításával: Hajdúszoboszlón szeptember nyolcadikán indítottak el egy SMS alapú közvélemény-kutatást, máshol pedig a parkolási díjat lehet emelt díjas SMS-ben kifizetni. Az m-kormányzat azonban ennél sokkal több lehetőséget kínál: a közterület-foglalásban, az okmányirodai sorszámigénylésben, a bejelentések kihirdetésében, a szavazásban és a kérvények benyújtásában is segítséget nyújthat.

Mintákat készítenek

h i r d e t é s
Tózsa István, a BKÁE közgazdaságtudományi egyetem urbanisztikai tanszékének vezetője szerint az m-kormányzat bevezetésének nem technológiai, hanem inkább jogi és szervezeti akadályai vannak. A kutatók ezért törvényjavaslatokat és olyan mobil alkalmazási csomagokat fognak kidolgozni, amelyek kész mintát nyújtanak a mobil ügyintézés iránt érdeklődő önkormányzatoknak.

A tanszékvezető elmondta, hogy idén tíz mobiltelefonon alapuló ügymeneti modellt fognak elkészíteni. Teljes körű ügyintézés még nem várható, csupán bizonyos lépések fognak mobilizálódni. Először csak az SMS-t fogják használni, de később WAP-os felületek és Java alkalmazások is készülhetnek.

A program támogatásáról a Pannon GSM és a BKÁE 6,4 millió forintos egy évre szóló szerződést kötött, amely a későbbiekben meghosszabbítható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?