Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mozgóképes üzenetek lendíthetnek a mobilszektoron

2001.09.29. 18:54
Az SMS-epicentrumának számító Európa telefongyártói új, gyilkos applikációt fejlesztettek ki a GPRS-technológia kiaknázására és befuttatására: fél éven belül a hagyományos szöveges üzenetek mellett animációkat, zenéket és egyénileg létrehozott hangokat küldözgethetnek a felhasználók arra érdemesnek tartott ismerőseiknek.
Tomb Raider-promó mobilon
A rövid szöveges üzenetek hatalmas sikere után az óvatosan bővülgető sávszélességen megjelent a WAP, ami sehogyan sem akarja beváltani a hozzáfűzött reményeket. Pedig minden adott lenne elvileg, hiszen a böngészés, vásárlás, titkosítás hármasánál mi többet kívánhat a nyomorult előfizető. A weben szocializált előfizetők viszont színes animációkat, mozgóképet és hangot kívánnak, legalább egy animgifet, ha már Flasht nem is lehet.

A GPRS idei közepesen sikeresnek mondható bevezetésével (az országos lefedettség még nem jelent megszakítás nélküli kapcsolatot egyelőre), immáron a fapados wapozás és a nélkülözhetetlen e-mailezés mellett elvben megnyílt a lehetőség a szöveges üzenetek felturbózására, amely MMS, azaz Multimedia Messaging System, vagyis multimédiás üzenetküldő-rendszer néven fogja megváltani a csökkenő eladásokkal küzdő telefongyártókat.

Az Ericsson T68 az első

A témára az Ericsson mozdult rá elsőként, a cég legkésőbb jövő év elejére ígéri az első, színes/szagos üzeneteket kezelni képes telefonja megjelenését. A T68-as színes kijelzőjű telefon saját memóriát kap az MMS-üzenetek tárolására, így azok nem fogják felzabálni az értékes helyet a telefonszámok és noteszbejegyzések elől.

A 256 színű kijelzőn első körben GIF-, JPEG-formátumú képek és animációk, valamint MPEG-4 videók fognak futkározni, a beépített csengőhangokon kívül a slágerek ezentúl MP3-, MIDI- és WAV-formátumban is felcsendülhetnek. Hardcore-arcok hegeszthetnek maguknak többoldalas SMIL-prezentációkat, de itt már azért érezni a tervezőasztalt körüllengő izzadságszagot.

Az MMS-üzenetek az SMS-ek 140 byte-os méretéhez képest körülbelül 30Kbyte-ot foglalhatnak. Ez egyrészt elég szabad kezet hagy egy-egy tréfásabb szösszenet összeállításához, másrészt duplán jó a szolgáltatóknak, miután a küldő várhatóan ugyanúgy fizethet az adatmennyiségért, mint a fogadó. Mindez természetesen spekuláció, hiszen működő kereskedelmi szolgáltatás híján még semmit nem öntöttek betonba, de az üzleti logika ezt diktálja.

GPRS
A GSM-hálózatok a GPRS telepítésével várhatóan idén a világon mindenhol átlépnek a kettő é sfeledik generációba, hogy mind technikailag, mind lélektanilag előkészítsék a terepet a 3G-rendszerek számára. A csomagkapcsolt adatátvitel megjelenésével maximálisan elérhető 115kbps sebesség ígéretéről azonban jobb minél hamarabb lemondani, ugyanis - mint azt az Ericsson szakemberei is beismerték - élesben 40 kilobit felé nemigen fog gyorsulni a hálózat.

Ez a sebesség a WAP-ra igazított tartalommal párosítva már a GPRS esetén is egy meglepően használható párost alkot, a csomagkapcsolt adatátvitel pedig kvázi folyamatos kapcsolatot eredményez. A csomagkapcsolt adatátvitel lényege, hogy az adatfolyam kisebb darabokra osztott, és csak akkor foglalja le a frekvencát, amikor ténylegesen mozognak rajta a bitek. Az adatkérés fennforgása esetén létrejövő kapcsolat egyébként nem terheli a telefonáló számláját, az adatforgalom díjazása a technológia elterjedésével várhatóan csökkenni fog.