Ágnes
-1 °C
2 °C

Ingyen szörfölés mobillal

2004.04.05. 15:04
A hálózati architektúra hibáját kihasználva két nagy német szolgáltató ügyfelei ingyen oszthatják meg egymás között a szélessávú internetet. Mindkét fél ingyen tárcsáz be a rendszerbe, majd IP-alapon kommunikál egymással. A T-Mobile és a Vodafone nem aggódik túlságosan, de a rést bezárják.
A német mobilfelhasználók körében egyszerű trükk van terjedőben, amelynek segítségével mobiltelefonnal ingyen lehet internetezni. A feketén szörfölők kihasználják két nagy német szolgáltató, a T-Mobile és a Vodafone hálózati architektúrájának hibáját, írta a c't számítástechnikai szaklap nyomán a Der Standard. A trükk lényege, hogy a szolgáltatók rendszere az MMS-üzenetek esetében valamely okból eltér a szokásos számlázási módszertől, és a résen át beléphet a felhasználó.

Kivéve az MMS

Alapvetően szinte minden szolgáltatásra igaz, hogy a felhasználó az összeköttetés díjáért fizet. Az MMS-üzenetek közvetítése azonban a két nagy szolgáltatónál másként működik. A rendszer által küldött üzenet arra utasítja a címzett telefonját, hogy automatikusan töltse le az üzenetét. A telefon így felhívja a szolgáltató rendszerét, a címzett számára viszont a kapcsolat nem jár kiadással.

A német mobilbuherálók azonban rájöttek, hogy az ingyen hívással, elvileg MMS-üzenet letöltésére bejelentkezett telefonok "látják" egymást, és az IP-protokoll segítségével kommunikálhatnak egymással, magyarázta a rés működési elvét Dusan Zivadinovic, a c't szerkesztője.

Egyik adja a másiknak

Az ingyen szörfölő ebben a felállásban noteszgéppel köti össze a mobiltelefont, miközben egy másik telefon nagysebességű internettel (például munkahelyi LAN vagy átalánydíjas ADSL kapcsolattal) rendelkező PC-re kapcsolódik. A második felhasználó szolgáltatja az internetet, miközben mobil kapcsolaton át a noteszgép folyamatosan lóghat a világhálón.

A heise.de megjegyzi, hogy ezzel a módszerrel a sóher mobil internetezők egész csoportja tömörülhet egy privát kis hálózatba, és a szolgáltató háta mögött folyamatosan kommunikálhatnak egymással.

Minimális kockázat

Amikor a c't felhívta a mobilszolgáltatók figyelmét a hálózatukat megdrótozó felhasználók ténykedésére, a cégek nyomban jelezték, hogy lezárják a rést. A T-Mobile fizetőssé kívánja tenni a szolgáltatást, miközben a Vodafone az MMS-rendszerben az IP-alapú kommunikációt blokkolja majd.

Amíg ez megtörténik, Németországban érdemes annak tudatában feketén szörfölgetni, hogy a szolgáltatók adott esetben képesek azonosítani a felhasználókat. Egyelőre egyik érintett szolgáltató sem tervez jogi lépéseket. Az illetékesek szerint a visszaélés kockázata alacsony, mert a működő magánhálózat kiépítéséhez komoly hardverháttérre van szükség.