Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Mobiltelefonos vírusok pedig nincsenek

2003.06.04. 11:42
Jelenleg nem létezik mobiltelefonos vírus, és csak a szélessávú harmadik generációs UMTS szolgáltatások elindulása után lesz egyáltalán lehetséges ilyesmi, állítja Damase Tricart, a téma szakértője, a Symantec fogyasztói termékekkel foglalkozó részlegének vezetője. Ennek ellenére időről időre felvetődik, hogy megfertőzhet-e egy mobiltelefont vírus.
"Valószínűleg a vírus fogalmának félreértéséről van szó" - mondta a Symantec szakértője. A mobiltelefon-vírusnak olyan programrészletnek kell lennie, amely képes saját magát az egyik telefonról a másikra átmásolni. Ez ma még lehetetlen, mert a telefonszoftver nem írható felül a távolból.

Random üzenetek

Az első mobiltelefonos vírusincidens 2000 júniusában történt, és a Timofonica nevű PC-vírus megjelenéséhez kapcsolódik. Ez a vírus véletlen szövegű SMS-üzenetet küldött a spanyol Telefonica szolgáltató hálózatában levő előfizetők mobiljára. A telefon megkapta az üzenetet, de a vírus maga a PC-s környezetben maradt.

A második eset egy I-Mode üzenet volt, amelyet az NTT DoCoMo hálózatában levő mobilok kaptak, és ha rákattintottak, üzenetet küldött a japán segélyszolgálatnak. Bár ez okozott némi kellemetlenséget, és volt is köze a rosszul megírt telefonszoftverhez, nem terjesztett semmiféle vírust.

Fagyasztó SMS

A harmadik eset 2001 júniusában történt. Egy hacker rájött arra, hogy háromféle Nokia telefon szoftverében hiba van, és írt egy olyan PC-programot, amellyel SMS-t lehet küldeni, és le lehetett fagyasztani mások telefonját. Itt sem volt semmilyen mobil- vagy egyéb vírus, hiszen semmi sem másolódott vagy terjedt magától. Egyszerű programhiba volt, amit a Nokia ki is javított a 2001 júniusa után kibocsátott telefonokban.

A ma használatos mobiltelefonokon az egyetlen valódi problémát a nemkívánatos SMS-ek jelentik, állítja a Symantec szakértője. Ezek némelyike egy emeltdíjas telefonszám felhívására szólít fel, mások bővebbb információt igérnek egy SMS-re, amely információ aztán emelt díjas SMS formájában érkezik meg. Példa volt erre az Ausztráliában a közelmúltban keringő SMS, amely Erzsébet sürgős visszahívását kérte, és a Buckingham-palota, a brit királyi rezidencia telefonszámát adta meg.