Alfréd
-3 °C
3 °C

A mobilcégek a Versenytanács döntésére várnak

2003.07.23. 13:11
A Westel, a Pannon GSM és a Vodafone is a Versenytanács hétfői tárgyalását várja, amelyen kihirdetik a három mobilszolgáltató, valamint az időközben megszűnt Westel 450 és a Matáv ellen indított eljárás eredményét. Információink szerint a hivatal várhatóan megbírságolja a három mobilszolgáltatót, mégpedig kartellezés miatt. Ezzel szemben a Westel tudja, a Pannon pedig bízik abban, hogy az ítélet meghozatala nem előzi meg a tárgyalást.
A Westel keddi közleményében cáfolta információnkat, miszerint a versenyhivatal a hétfőre kitűzött tárgyaláson kartellvádban találja majd bűnösnek a három mobilszolgáltatót. A cég szerint a Versenytanács az ügyben még nem hozta meg döntését. A Westel közleménye leszögezi: a határozat meghozatala előtt megjelentetett nyilatkozatok elfogadhatatlanok, mert alkalmasak arra, hogy az érintettek, így a Westel és tulajdonosai üzleti érdekeit súlyosan sértsék.

Kartellvádak

Mint már kedden írtuk, a vizsgálat célja annak megállapítása volt, vajon az érintett cégek visszaéltek-e erőfölényükkel és folytattak-e kartelltevékenységet a vezetékesről mobilra irányuló hívások végződtetési díjainak egységes megállapításánál. Információink szerint a jogsértés csak a kartellvád esetében valószínű, az erőfölénnyel való visszaélést a Versenytanács várhatóan nem fogja megállapítani.

A Westel szerint a Versenytanács előzetes álláspontja sem a mobilszolgáltatók állítólagos erőfölényével való visszaélésre, sem a mobilcégek vélelmezett versenykorlátozó kartell-megállapodására vonatkozóan nem tartalmazott semmiféle vádat, illetve bizonyítékot.

Várják a döntést

A Pannon GSM nem kívánta kommentálni keddi értesülésünket, miszerint elmarasztaló döntés várható, csupán az a kérdés, hogy mekkora büntetést rónak ki a három vállalatra. A cég "bízik abban, hogy Magyarország jogállam, s az ítélet meghozatala nem előzi meg a tárgyalást" - tudtuk meg a sajtóosztálytól.

Kedden dr. Polgárdy Géza, a versenyhivatal sajtófőnöke cáfolta abbéli értesülésünket, hogy a döntés már megszületett volna. Mint mondta, a Westel és társai elleni eljárásban a Versenytanács hétfői tárgyalásán hozza meg döntését.