Olga, Liliána
20 °C
35 °C

A szolgáltatók vitatják a mobil okozta fejfájást

2003.10.02. 15:04
A világ mobilszolgáltatói megpróbálják elbagatellizálni azt a szerdán megjelent holland tanulmányt, amely a következő generációs mobilszabványok egészségi kockázataira figyelmeztet, írja a News.com.
Semmi nem bizonyított azokból az állításokból, amelyet a holland kormány megbízásából készített tanulmány tartalmaz, vélik a mobilcégek. Mivel az emberi szervezetre gyakorolt hatása igen csekély, így az sem tisztázott, hogy egészségi kockázatot jelent-e, áll a világ mobilszolgáltatóit tömörítő GSM Association közleményében.

A holland tanulmányt jegyző kutatókhoz hasonlóan a GSM Association is rámutatott arra, hogy több hasonló felmérésnek kell azonos hatásokat feltárniuk, amíg az eredményt tényként lehet elfogadni. Ennek érdekében 6 millió eurót szánnak független vizsgálatok támogatására, írja a News.com.

Eddig a telefont figyelték

A holland tanulmány új volt abból a szempontból, hogy a mobil átjátszóadók lehetséges egészségi kockázataira koncentrált. A korábbi vizsgálatok a mobilkészülékekkel, és a fejhez közel tartott telefon hatásával foglalkoztak.

Az átjátszók ezzel szemben alacsonyabb, de folyamatos sugárzási szinttel dolgoznak, és a környezetükben mindenkire hatnak, nem pedig csak a telefonálókra. A holland kettős vak tesztben a kísérlet résztvevői nem tudták, hogy az imitált átjátszóadó valóban jeleket sugároz-e. Ennek ellenére a sugárzásnak kitett személyek bizsergő érzést, fejfájást és hányingert tapasztaltak.

Egy tanulmány nem tanulmány

A svéd Ericsson, mint a mobil hálózati berendezések legnagyobb beszállítója kijelentette, hogy egy tanulmány következtetéseivel semmit nem lehet kezdeni, és ragaszkodott hozzá, hogy a mobil hálózatok nem veszélyesek.

A német Siemens kijelentette, hogy nagy figyelemmel kísérte a vizsgálatokat, de egyedi eredményeket nem kommentálnak. A német rádiózási kutatási egyesület (FDF) bejelentette, hogy hasonló saját vizsgálatot fog végezni.