Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A jövő a láthatatlan mobilkommunikációé

2003.11.05. 09:25
Sokkal több úgynevezett láthatatlan - emberi részvétel nélküli - "mobilhívást" fognak közvetíteni az operátorok a jövőben, mint hagyományos telefonbeszélgetést. Át fogja venni a mobiltávközlési cégek forgalmában a vezető helyet a hagyományos telefonálástól és sms-ezéstől az úgynevezett láthatatlan - emberek részvétele nélküli, technikai eszközök közötti - "társalgás" - véli Lars Godell, a Forrester Research piackutató vezető elemzője. 2020-ra több mint harminc ilyen kapcsolatra esik majd egy "normális" kommunikációs aktus - idézi a szakembert a Financial Times.
Godell szerint az emberek közötti hívások szaporítása vagy hosszuk növelése nem kecsegtet sok sikerrel, mivel ez egy érett piac további kiaknázását igényli, aminek költségei igen magasak. Az újdonság, a láthatatlan telefonálás azonban szinte korlátlan növekedési lehetőséget ígér. A Forrester szerint eszközök milliárdjait lehet így összekötni, kezdve olyasmiktől, amiket az emberek hordanak (például órák), egészen az áruházak polcain lévő árukig és rajtuk keresztül a kiskereskedelmi raktárrendszerekig. A felfűzhető berendezések és tárgyak körét egyedül az emberi képzelőerő határolhatja be - véli Godell.

Több láthatatlan, mint látható

A láthatatlan társalgást közvetítő vezeték nélküli technológiák lehetnek a jelenlegi GSM- vagy GPRS-hálózatok, vagy a közeljövő harmadik generációs rendszerei (3G), vagy a rövid távú rádiós összeköttetés technológiái: a Wi-Fi, a Bluetooth és a RFID (radio-frequency identification) megoldások. A Forrester úgy véli, 2005-re több láthatatlan kommunikációs eszköz lesz a világon, mint hagyományos zsebtelefon.

Az újdonság alkalmazásának egyik lehetőségét a brit O2 mobiloperátor aknázta ki. Olyan internetalapú vállalati üzenetküldő megoldást vezetett be, amely leegyszerűsíti az alkalmazottaknak és a fogyasztóknak szánt levelek elküldését. A teljes céges személyes adatbázis bevihető a rendszerbe, ahonnan azután akár egyenként, akár ezek egy bizonyos csoportjának, akár mindegyiküknek küldhetők üzenetek egy internetre kötött PC-ről. Az O2 szerint egyebek mellett a terepen dolgozó üzletkötők elérésére ad jó lehetőséget a technológia.

Mobilkapcsolatot akarnak

A Nokia kis- és középvállalatok, valamint nagy európai cégek ezreinek kikérdezésén alapuló felmérése szerint a mobil munkatársakat is foglalkoztató vállalkozások 39 százaléka tervezi, hogy 18 hónapon belül ellátja ezeket mobil e-mail-hozzáféréssel. A megkérdezettek 19 százaléka szeretné lehetővé tenni, hogy adatbázisai vezeték nélküli összeköttetésben is elérhetők legyenek. A Nokia e tendenciákat látva külön részleget hozott létre az új üzleti megoldások kidolgozására.

A Nemzetközi Távközlési Szövetség (International Telecommunication Union, ITU) új standardot fogadott el a videokonferenciák létrehozásához. A H.350-nel olcsóbbá és könnyebbé válik az ilyen beszélgetések megszervezése, minthogy a felek bekapcsolása csak VoIP (Voice over Internet Protocol) címűk megkeresését igényli, ami olyan, mintha e-mail-címük alapján hoznánk össze őket.