Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Ünnepi kapacitásnövelés a mobilszolgáltatóknál

2003.12.22. 12:02
A mobiltelefon-szolgáltatók azon túl, hogy - az év végi SMS-rohamok miatt - növelik kapacitásukat, különböző hűségerősítő akciókat is indítanak.
Az SMS-küldés szempontjából valamennyi ünnepnap kiemelkedő, ezen belül mégis 24. és 31. a csúcs, mondták a Westelnél. Tavaly december 24-én közel öt és félszeres, december 31-én közel négyszeres, január 1-jén pedig közel kétszeres volt a napi összes SMS-forgalom egy átlagos hétköznaphoz képest.

Szilveszteri csúcs

Az előfizetők által elküldött üzenetek száma 24-én és 31-én meghaladta a 15,5 milliót, szilveszterkor pedig alig 2 óra leforgása alatt 1,8 millió SMS-t küldtek a Westel ügyfelei, azaz közel annyit, mint máskor 24 óra alatt.

Hagyományos és újszerű ünnepi recepteket, karácsonyi háttérképeket, valamint fenyőfa-összeállításokat, többszólamú csengőhangokat, játékokat, képes üzeneteket, telefonon nézhető és olvasható képregényeket - egyebek mellett ezeket a speciális tartalmakat kínálja a Westel az ünnepek idején a 777mobil WAP-portálján keresztül ügyfeleinek.

Az év végi "rohamra" mintegy másfél-kétszeres kapacitásnöveléssel készül a Vodafone. Karácsonykor az év közben megszokottnál átlagosan 3-4-szer több SMS-t és MMS-t küldenek, illetve ennyiszer több beszélgetést folytatnak le az emberek a hálózaton keresztül; emellett kisebb mértékben a GPRS-forgalom növekedése is várható. A csúcs azonban szilveszterkor lesz, amikor akár a normális 5-6-szorosára is emelkedhet a forgalom, mondták a vállalatnál.

Garfieldes MMS

A Vodafone 2002 decemberében 810 ezer ügyféllel rendelkezett, ma ez a szám 1,3 millió. A két ünnep közötti egy év alatt az SMS-ek száma megduplázódott, az egy ügyfélre jutó üzenetek száma pedig 10 százalékkal nőtt. A vállalat több tízezres, Vodafone live!-val rendelkező ügyfélköre az ingyenesen elérhető téli képek mellett karácsonyi és újévi Garfield MMS-eseket küldhet. Aki pedig szeretne otthonról egy kicsit kimozdulni, az a karácsonyi és szilveszteri programok, könnyű- és komolyzenei koncertek között válogathat, például a szilveszteri bulik listáját is le lehet kérni.

Ha a Pannon GSM számlás ügyfelei karácsony előtt Ausztriában járnak, telefonjukat érdemes a ONE hálózatára állítaniuk. December 13. és 24. között ugyanis egyetlen ebből a hálózatból küldött SMS-ükért sem kell fizetniük. Ráadásul az ajánlat korlátlanul érvényes, azaz minden időszakban, tetszőleges számú és bármely hálózatba küldendő szöveges üzenetre vonatkozik.