Mobil böngészőben bankolhatunk

2008.02.06. 14:40
Aki nagyon türelmes, és szereti hosszú perceken át bizergálni a mobiltelefon böngészőjét, most is betöltheti okostelefonján a bankok weboldalát. Ennél viszont sokkal kényelmesebb megoldást nyújt a bankok online rendszereit fejlesztő IND: elkészítették a mobilra optimalizált netbankot.

A pénzintézetek online rendszerét fejlesztő IND Group rájött, hogy a fiatalok szeretik a mobiltelefonjukat, és tudják is használni, a bankoknak még sincs mobilon is kényelmesen elérhető portáljuk. Ezért lecsaptak a lehetőségre, és készítettek egy színes interfészt, nagy gombokkal, amely érintőkijelzővel és szokványos gombokkal egyaránt kényelmesen kezelhető. Kulcsfontosságú volt, hogy a tranzakciókat öt lépésben el lehessen intézni, mondta Nyíri József műszaki igazgató a társaság hétfői sajtótájékoztatóján.

Vinnai Balázs ügyvezető igazgató szerint a mobilos banki szoftver a mai készülékek csupán 5-10 százalékán fut tökéletesen, de reményeik szerint 2010-re mindenkinek olyan okostelefonja lesz, amely alkalmas az ehhez hasonló online alkalmazások futtatására. Vinnai elismerte, hogy igyekeznek kihasználni az iPhone körüli felhajtást (a bemutatót is az Apple mobilján tartották), de a banki rendszer Nokia N95, Sony Ericsson P1, és a többi okostelefon böngészőjében ugyanolyan jól működik.

Az iMobile Banking névre keresztelt rendszer színes ikonjai passzolnak az iPhone interfészéhez. A böngészőben biztonságos https kapcsolaton elérhető mobil banki rendszeren lekérdezhető a számlaegyenleg, a hitelek állása, a valutaárfolyamok, illetve átállítható a készpénzfelvétel vagy a kártyás fizetés napi korlátja, feltölthetők a mobilegyenleg, illetve a jövőben akár az autópálya-használatért, a parkolásért, vagy online szolgáltatásokért is fizethetünk majd. Az elérhető szolgáltatások köre attól függ, hogy a bankok kivel tudnak megállapodást kötni.

A mobiltelefon elvesztésével nem kerülnek veszélybe a banki adatok, mert a portált jelszóval lehet csak elérni, és minden egyes tranzakciót jelszó begépelésével kell jóváhagyni. Emellett különösen fontos biztonsági funkció, hogy csak a számítógépről elérhető online banki portálon korábban lementett partnerekkel lehet tranzakciót lebonyolítani. Így tehát nem fordulhat elő, hogy valaki ráteszi a kezét a telefonra, és átutal magának pár százezer forintot.

A bankoknak kell lépniük

Hogyan juthatunk hozzá a szoftverhez? Sehogyan. Az IND ugyanis pénzintézetekkel áll kapcsolatban, nekik kell megvenniük a fejlesztést. A portált természetesen saját logóikkal és színeikkel díszíthetik fel, tehát senki rá nem jön majd, hogy az IND fejlesztése dolgozik-e a háttérben. A cég egyelőre nem árulta el, hogy Magyarországon mely bankoknál jelenhet majd meg a megoldásuk.

A miskolci központú magyar fejlesztőcég az idén 2,5 milliárd forintos árbevételre számít, amelynek legfeljebb tíz százaléka lesz a mobilbank megoldásból származó bevétel. Az IND-nek egyébként Európában és a Közel-Keleten, összesen tizennégy országban vannak ügyfelei.  • Hírek
  • Árfolyam