Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Zeneexpresszel a sétáló ember ellen

2005.09.27. 13:52
Funkcióit tekintve olcsónak mondható zenetelefont mutatott be a finn Nokia a szombaton Berlinben megrendezett Chemical Brothers koncerten. A Nokia 3250 memóriája legfeljebb egy gigabájtos, a távirányítójára pedig hagyományos fülhallgató köthető.

Alig lehet olyan mobiltelefont találni, amelyben ne lenne digitális fényképezőgép, és a gyártók már a zenelejátszók piacán is bekeményítettek. A Nokia hétvégén mutatta be Berlinben a legolcsóbb okostelefonok sorozatába tartozó 3250-es modellt és az XpressMusic termékcsoportot, amelybe további zenetelefonok tartoznak majd.

A piacvezető finn cég utolsóként lépett nagyot előre ezen a területen: a Sony Ericsson már rég kiterjesztette a Walkman márkanevet a zenelejátszós mobiljaira és folyamatosan bővíti e termékek körét, a dél-koreai Samsung már mobilos tévében utazik, a Motorola pedig az Apple népszerűségét próbálja meglovagolni a ROKR elnevezésű zenemobillal, amely az iTunes online zeneboltban megvásárolt számokat is le tudja játszani. Pletykák szerint a Nokia az idén tavasszal bemutatott, négy gigabájtos merevlemezzel felszerelt N91-es mobil bevezetését is ez év végéről 2006 elejére halasztotta, pedig az N91-et lehetséges iPod-ölőként mutatták be.

#alt#

És táncolj

Kitettek magukért a Nokia formatervezői, és igen egyedi kinézetet adtak a 3250-es mobilnak: a készülék alsó része száznyolcvan fokkal elforgatható, ekkor kerülnek a hagyományos gombok helyére a zenelejátszást segítő speciális - indítás-, szünet-, leállítás-, előre- és hátratekerés-gombok. A mobilba legfeljebb egy gigabájtos microSD memóriakártya rakható, és az elcsavarható rész oldalában két megapixeles kamera is van.

Bár a készülék oldalán még mindig csak a Nokiánál szokványos Pop-port csatlakozó virít, a ráköthető távirányító szabványos jack csatlakozóban végződik, és ebbe bármilyen más gyártó fülhallgatója beledugható - csupán arra kell figyelni a fülhallgató kiválasztásnál, hogy elég rövid legyen a zsinórja, mert különben lelóg majd a földre.

Kezdő zenész

A 3250 beépített zenelejátszója az M4A, MP3, WMA és AAC formátumú fájlokat kezeli, és bár az iTunes másolásvédelemmel felszerelt fájljaival semmit sem tud kezdeni, a készülékkel valószínűleg lehet majd számokat letölteni az internetről. A mobil operációs rendszere Symbian, van benne FM-rádió is, és 2006 első negyedévében jelenik meg a boltok polcain. Nagykereskedelmi ára 350 euró, azaz Magyarországon a kártyafüggetlen változat körülbelül százezer forintba kerül majd.