Nagyvárosi legenda a benzinkúttüzet okozó mobiltelefon

2003.03.27. 10:56
Az internetezők az utóbbi három évben folyamatosan továbbküldözgették egymásnak azt az emailt, amely a mobiltelefonok statikus feltöltődésének veszélyeire figyelmeztet. A Wired annak járt utána, hogy a mobiltelefon valóban okozott-e már benzinkúttüzet.
Egy indonéz férfi 1999-ben súlyos égési sérüléseket szenvedett az arcán, amikor a mobiltelefonja egy benzinkúton tüzet fogott. Ezt állítja legalábbis egy interneten keringő levél, kitérve annak az ausztrál férfinak történetére is, aki a kútoszlop mellett állva a kicsörgő mobiljától egyszerűen felrobbant.

"Ezekre a balesetekre gondolhatott a Shell" - folytatódik a levél - "amikor a közelmúltban kiadott egy mobiltelefonokra vontakozó figyelmeztetést". Eszerint ha egy mobiltelefon kicsörög, miközben éppen tankol valaki, a készülék elegendő energiát termelhet egy apró tűz fellobbanásához.

Egymást rémisztgetik

A fenti történet természetesen a nagyvárosi legendák sorába tartozik, hangsúlyozzák a mobilszolgáltatók és az olajtársaságok illetékesei. Az emberek viszont annyira fogékonyak iránta, hogy az elmúlt három évben egynásnak küldözgetve folyamatosan életben tartották, mutatta ki a hasonló legendák leleplezésére specializálódott Snopes.com weboldal.

A Shell tagadja, hogy valaha is kiadtak volna hasonló figyelmeztetést a mobiltelefonok benzinkutaknál való használatáról. "Ez az email már jó ideje kering az interneten. Nem ismert a forrása, és nem tudjuk alátámasztani a benne említett események hitelét" - jelentette ki a Wirednek Stephanie Johnson, az amerikai Shell szóvivője.

Aggódó felhasználók

Az USA mobilszolgáltatóit összefogó CITA szóvivője, Travis Larson szerint a szervezethez az utóbbi három évben heti átlagban legalább egy aggódó felhasználó küldött érdeklődő levelet a kérdésben.

"Ez a történet önjáró legendává vált. Egy megbízható hírforrásra sem bukkantunk még, amely megerősítette volna, hogy a mobiltelefontól benzin, vagy annak gőzei lobbantak volna be" - mondta Larson.

Más okozza a kisülést

Az amerikai olajipari berendezések intézetének (Petroleum Equipment Institute, PEI) szóvivője, Robert Renkes arról számolt be, hogy az elmúlt évek valamennyi bejelentett benzinkúttüzét kivizsgálták, és egyetlen esetről sem tudnak, ahol a mobiltelefon lett volna a bűnös.

Renkes szerint a történet legutóbbi változata a mobiltelefon-használatot a statikus elektromossággal kötötte össze. A PEI szóvivője elmondta, hogy a mobiltelefon nem okozhat tüzet, ám a statikus kisülés igen ritkán szikrát okozhat.

Előfordult például, hogy az autós tankolás közben visszaült valamiért a járművébe. Amikor kiszállt, hogy visszategye a töltőpisztolyt, a fém berendezéseket érintve elektromos kisülés következett be, amely meglehetősen veszélyes a kút közelében. Renkes ugyanakkor kizárta, hogy a mobilhasználat statikus kisülést okozhatna.

Kötelező figyelmeztetés

Az sem elképzelhetetlen, hogy a mobiltelefonokhoz kötelezően mellékelt figyelmeztetések indítottak valakit arra, hogy összeállítsa a figyelmeztető levelet.

Az Ericsson például - még mielőtt egyesült volna a Sonyval - a T66 telefon használati utasításában a robbanásveszélyes gáznemű anyagok közelében a készülék kikapcsolását javasolta.

A Motorola és a Nokia hasonló figyelmeztetéseket szerepeltetnek az útmutatóikban. Az Exxon benzinkutaknál pedig elkezdték kiragasztgatni a mobiltelefonok használatának veszélyeire figyelmeztető matricákat.

A britek tehetnek róla

A mobiltelefon-gyártók arra hivatkoznak, hogy csupán a brit jogszabályok előírásait követik, amelyek minden elemmel működő eszköz esetén kötelezővé teszik az ilyen figyelmeztetést. A Nokia például az országonként érvényes külön füzet helyett inkább világszerte valamennyi használati utasításába beletette ez a mondatot. Robert Renkes szerint a gyártók a leírásokban inkább a jogi felelősségüket akarják kizárni.

Csöngésnél sem ráz

Az emailben szereplő kitétel pedig, mely szerint a mobiltelefon csöngésnél 100 voltos feszültséget használ, a vezetékes telefonok korának furcsa agyszüleménye. A mobiltelefonok "csengője" ugyanis nem más, mint a mechanikus eszköz zaját imitáló digitális hangforrás.  • Hírek
  • Hírek