Aliz
6 °C
14 °C

Neten árulják a mobilátkódoló készleteket

2002.05.13. 08:52
Az internetről le lehet tölteni olyan szoftvereket, amelyekkel megváltoztatható a mobiltelefonok azonosító száma. Egyes honlapokon még teljes "szetteket" is meg lehet rendelni, ezek tartalmazzák a szoftvert és a művelethez szükséges kábeleket. Az ilyen készletek használata, a telefonok kikódolása azonban bűncselekménynek minősül, és a számítógépes bűncselekményekhez hasonlóan 2-8 év szabadságvesztés járhat érte.
Az Astalavista hackerkatalógus mobiltelefonos oldalán a csengődallam-szerkesztő és SMS-kezelő szoftverek között számos olyan program is található, melyekkel megoldható a népszerűbb telefontípusok (Ericcson, Nokia, Siemens) kikódolása, vagy az IMEI-szám megváltoztatása.

Weboldalának tanúsága szerint telefonok kikódolásával foglakozik a litván GSM Solutions (természetesen csak azokban az országokban, ahol ez nem ütközik törvénybe), és erre alkalmas készleteket is árusít. Az angol, orosz és ukrán kirendeltségekkel is rendelkező cég telefontípustól függően 150 és 700 dollár közti áron kínálja mobilátprogramozó készleteit.

Pár ezerért kikódolják

Az olcsó, ám csak hűségnyilatkozattal megvásárolható előfizetések sokakat csábítanak arra, hogy így jussanak új készülékhez. Azonban vannak, akik továbbra is a régi számukat szeretnék használni, vagy más ok miatt cserélnének SIM-kártyát új telefonjukban. Ők gyakran fordulnak "szakemberekhez", akik pár ezer forintért elvégzik a kikódolás, a kártyafüggetlenítés egyszerű műveletét.

Egy mobiltelefont két módon lehet kártyafüggetlenné tenni - tudtuk meg egy névtelenséget kérő "hozzáértőtől". Elmondása szerint vagy egy soros kábellel összekötik a mobilt a számítógéppel, és a mobil szoftverében változtatják meg a beállításokat, vagy ha ez nem lehetséges (mint például a régebbi Alcatel típusoknál), akkor a készülékben kisütik az eepromot, és újraírják azt.

Egyedi azonosító minden telefonban

Minden készülék rendelkezik egyedi azonosítóval, úgynevezett IMEI-számmal. Ez egy 15 elemből álló számsorozat, amely a gyártás és az értékesítés helyére vonatkozó adatokat tartalmaz, egy egyedi szériaszámot, valamint egy olyan számjegyet, amely az egész számsort hitelesíti. A hitelkártyaszámhoz hasonlóan ugyanis csak bizonyos, adott algoritmus alpján alkotott számsorozatok érvényesek. Az IMEI-hackelő szoftverek is ezen algoritmus alapján képeznek új azonosítót. Európában, a Közel- és Távol-Keleten a GSM-telefonokból a *#06# kód beütésével hívható elő az IMEI.

Bemérhető a telefon

A mobilhálózatokon be lehet mérni és azonosítani a telefonokat az IMEI alapján - tudtuk meg egy független szakértőtől. A szolgáltatók ugyanis két módon is tudják azonosítani a hálózatukon kommunikálókat: a SIM-kártya és a készülék száma szerint. Ez utóbbi miatt lehetséges, hogy a legtöbb esetben kártya nélkül is fel lehet hívni a segélyhívószámokat (itthon a 112-t). Szintén az IMEI-azonosítás segítségével lehet letiltani a lopott készülékeket.

Tiltják és szűrik a gyanús telefonokat

Pál Beáta, a Vodafone szóvivője közölte, hogy minden GSM rendszerben megvan az a lehetőség, hogy például az IMEI alapján meghatározható legyen, melyik cellában tartózkodik a telefon használója, illetve lehetséges a mobilok letiltása is, azonban annak, aki a letiltást kéri, igazolnia kell, hogy ő a készülék tulajdonosa.

A központban minden hívás során keletkezik egy hívásrekord, amely tartalmazza a SIM-azonosítót, a bázisállomás kódját és az IMEI-számot - tudtuk meg Hantzmann Ferenctől, a Westel ügyvezető igazgatójától. Ezeket az adatokat egy szoftver figyeli, mely ki tudja szűrni a gyanús hívásokat, a rendőrségnek azonban csak abban az esetben szólnak, ha körözött készüléket találnak.

Nyolc év a telefon átkódolásáért

Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője a témával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a telefonok kikódolása bűncselekménynek minősül, és a számítógépes bűncselekményekhez hasonlóan 2-8 év szabadságvesztés járhat érte. Suba János, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a saját készülékek "piszkálását" is épp ilyen szigorúan büntetik. A mobiltöréses ügyekkel egyébként a kerületi rendőrkapitányságok foglalkoznak, ők mozdulnak rá a szolgáltatók bejelentéseire is.

A mobilszolgáltatók jelenleg nem tudnak hatékonyan fellépni a nem fizető ügyfelek ellen - egységes nyilvántartás híján a Pannonnál feketelistára került ügyfél egyszerűen átmehet a Westelhez, majd a Vodafone-hoz, mindhárom cégnek anyagi veszteséget okozva. A problémára megoldást egy közös feketelista létesítése jelenthet, erről információink szerint rövidesen megállapodik a három hazai mobilszolgáltató.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?