Szilárda
-4 °C
3 °C

Magyar javaslat Brüsszelben a mobiltöltőkről

2008.03.05. 16:50
Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz fordul, hogy az EU írja elő az egységes mobiltelefon-töltők használatát. A környezetvédelmi indokokra hivatkozó magyar képviselő nyitott kapukat dönget, ugyanis az öt legnagyobb mobilgyártó cég már tavaly szeptemberben megállapodott, hogy az univerzális töltőszabvány a micro USB lesz.

"A világszerte használt mobiltelefonokhoz különféle töltőt és egyéb csatlakoztatott eszközt használunk, Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő ezért kezdeményezte, hogy az Európai Unió írja elő ezek egységesítését. Ennek értelmében az Európában forgalmazott mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót kellene forgalomba hozni. A jelenlegi gyakorlat fölösleges költségekre kényszeríti a fogyasztókat és környezeti károkat okoz. Csak az európaiak évente több mint 120 millió telefont dobnak ki. Telefonváltáskor mindig kapunk egy új töltőt is, a régi töltő pedig jellemzően hulladékká, mégpedig veszélyes hulladékká válik" - fogalmaz a képviselő közleménye.

Baloldali a micro USB

Ahogy arra indítványában Hegyi Gyula is utalt, van már precedens, ugyanis a kínai kormány tavaly arra kötelezte a mobiltelefon forgalmazókat, hogy minden Kínában forgalmazott mobil telefont lehessen számítógépes USB kábelen keresztül tölteni. A kínai informatikai minisztérium adatai szerint Kína a 450 millió mobiltulajdonoson keresztül ezzel évente 306 millió dollárt spórolhat meg.

Hegyi Gyula szerint egy ilyen szabályozás bevezetésével Európában nagy mennyiségű hulladék és veszélyes hulladék keletkezését tudnánk megelőzni. A magyar képviselő az Európai Bizottsághoz fordult javaslatával, és reméli, hogy felvetésére pozitív választ kap. Reménykedjünk, hogy a képviselő értesült arról, hogy a nagy mobilgyártók előtte járnak: tavaly szeptemberben már meg is állapodtak abban, a micro USB technológiával teszik egységessé töltőiket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!