Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Vidéken károsabb a mobilozás

2005.05.17. 11:00
A mobiltelefonok nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek vidéken, mint a nagyvárosokban, mert a kevésbé beépített területeken a készülékek intenzívebben sugározzák a jeleket. A tanulmányt elkészítő svéd kutatók agydaganatos betegeket vizsgáltak.

Vidéken az átjátszóállomások egymástól távol vannak, ezért a telefonok erősebb jeleket bocsátanak ki, és a svédországi Orebro egyetem vizsgálata szerint emiatt magasabb az agydaganat kialakulásának a kockázata, mint a városokban. Lennart Hardell professzor és kutatócsoportja több mint ezernégyszáz jóindulatú, illetve rosszindulatú agydaganatban szenvedő személy egészségügyi adatait hasonlította össze ugyanennyi egészségesével.

A szakértők szerint azok a vidéken élő mobiltulajdonosok, akik három évnél hosszabb időn át használták a készüléküket, háromszor nagyobb valószínűséggel betegszenek meg a későbbiekben agydaganatban, mint a városlakók, és több mint öt évig át tartó mobilhasználat után a kockázat már a négyszeresére nő. A kutatómunkáról a Reuters brit hírügynökség az Occupational and Environmental Medicine című folyóirat cikke alapján számolt be.

A svéd tudósok az adatok értékelésekor megpróbáltak figyelembe venni minden egyéb kockázati tényezőt, de korántsem kizárt, hogy a vidéki életnek vannak olyan veszélyforrásai, amelyekről még nem tudnak, de hatással lehetnek az agydaganat kialakulására.

Világszerte nő a mobilosok száma, és még nincsenek egyértelmű bizonyítékok arról, hogy az új technológiai okoz-e egészségi károsodást, vagy sem. Sok kutató szerint a telefonok által létrehozott elektromágneses terek befolyásolják az élő szervezetek működését. Számos ország egészségügyi illetékesei azt javasolják a lakosságnak, hogy kevesebbett telefonáljanak, vagy legalább használjanak kihangosítót.