Ilona
17 °C
32 °C

Két és félmillió mobilt vesznek az idén

2003.09.10. 15:36
Magyarországon a piaci előrejelzések szerint az idén több mint 2,5 millió mobiltelefon talál gazdára szemben az egy évvel korábbi 2,2 millióval, közölte Wágner Tibor, a Sony Ericsson közép- és kelet-európai igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.
Az igazgató az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az első félévben 1,2-1,3 millió mobilkészülék talált gazdára a magyar piacon. Hozzátette: a második félév várhatóan erősebb lesz, mivel a negyedik negyedév mindig jelentős növekedést hoz magával.

Éles verseny

Wágner Tibor közölte, hogy piackutatási adatok hiányában nehéz a magyar piacról pontos adatokat mondani, de becslésük szerint az első fél évben a Sony Ericsson mobilkészülékeinek részesedése meghaladta a 25 százalékot.

Wágner Tibor elmondta, hogy a mobilkészülék-piac eladásainak növekedését a mobilszolgáltatók között kialakult nagyon éles verseny hozta magával, és ez a beszállítóknak mindenképpen előnyös.

Az igazgató anyavállalati szabályokra hivatkozva nem közölt abszolút számokat a Sony Ericsson magyarországi árbevételéről és készülékeladásairól, ám annyit elárult, hogy további növekedésben bíznak. Részben azért is, mert a társaság több új multimédiás készüléket dob hamarosan a piacra.

Drágultak a készülékek

A sajtótájékoztatón a Sony Ericsson több új mobilkészüléket és új fejlesztésű tartozékot mutatott be, köztük a T230-as típusú, fiataloknak szánt telefont.

Wágner Tibor elmondta, hogy a Sony Ericsson készülékek átlagára 2003 második negyedévében 190 dollár fölé nőtt, az első negyedévi 167 dollárról.

Kifejtette: a cég azért is tudta növelni készülékeinek átlagárát, mert több olyan megoldást is tartalmaznak, amelyek a piacon újdonságnak számítanak, és ezért a vevők keresik ezeket a készülékeket. Az elmúlt időszak nagy sikere a T610-es készülék, amely világszerte nagyon népszerű volt. Az igazgató elmondta: a Sony-Ericsson számára siker, hogy a piaci részesedését alapvetően a multimédiás készülékek eladása révén tudja növelni.