Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Megnőhet a céges mobilhasználat adóterhe

2004.09.29. 10:09
A személyi jövedelemadó-törvény jelenlegi változata a mobilok magánhasználatának megadóztatásával jelentős többletterhet jelenthet a cégeknek, írja a Népszabadság. A napilap szerint emiatt visszaszorulhat a céges telefonok használata.
A kormányzat hétfőn benyújtott személyi jövedelemadó-tervezete szerint a céges mobilszámlák ötven százaléka jelent természetbeni juttatást, emiatt a számlák másik felét negyvennégy százalékos szja és harminckét százaléknyi járulék terheli, tehát a cégeknek harmincöt százalékkal drágul a mobilok fenntartása, írta a Népszabadság.

Zűrös helyzet

A pénzügyi tárca úgy véli: a változtatás csökkenti az adót és az adminisztrációt. A tárca közleményében az olvasható, hogy ma a telefon - ráadásul minden vállalati telefon - magánhasználata után a cégnek és a dolgozóknak is adót kell fizetniük, ezután viszont csak a harminckét százalékos járulékot kell megfizetni, és a jövedelemadó is a munkáltatóra hárul, írja a Népszabadság. A Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés az adminisztrációs terheket is csökkenti, hiszen ma tételes kimutatással kell elkülöníteni a magánhasználatot a cégestől.

Zara László, a Magyar Könyvviteli Szolgáltatók és Adótanácsadók Egyesületének elnöke a Népszabadságnak elmondta: manapság a cégek zöme nem tudja és nem is akarja elkülöníteni a céges és a magánhasználatot, ezért adót sem fizet, és ezek adóemelésként élik majd meg az új szja-szabályokat. Az adótanácsadók egyesületének elnöke ugyanakkor elismeri a pénzügyi tárca törekvését, amely a meglehetősen kusza helyzetet tisztázni kívánja.

Bizonytalan áfaszabályok

A céges telefonok magánhasználatára vonatkozó szabályozás nem egyértelmű, és a terhek növelésének kiküszöbölésére számos megoldások született. Például a hatályos áfaszabályok szerint a forgalmi adó nem vonható le a céges telefonszámla 30 százaléka után, viszont a jogszabály megtiltja az áfa levonását, ha bármilyen magáncélú szolgáltatást tartalmaz. A cégeknek tehát nem érdekük a magánhasználat kimutatása.

Az elkülönítés viszont a személyi jövedelemadózásban kötelező lenne, mivel a mobil magánhasználata a dolgozó személyes jövedelme, viszont a Népszabadság információi szerint még az államigazgatásban sem különítik el a hivatali telefonokat a magáncélúaktól, pedig számukra is kötelező lenne. A napilap szerint a mostani javaslattal a pénzügyi tárca valóban rendezné a jogszabályi helyzetet, de az áfaszabályokban maradna a bizonytalanság, és a cégek újabb terhet fizetnek majd ki.