Judit
2 °C
7 °C

Megnőhet a céges mobilhasználat adóterhe

2004.09.29. 10:09
A személyi jövedelemadó-törvény jelenlegi változata a mobilok magánhasználatának megadóztatásával jelentős többletterhet jelenthet a cégeknek, írja a Népszabadság. A napilap szerint emiatt visszaszorulhat a céges telefonok használata.
A kormányzat hétfőn benyújtott személyi jövedelemadó-tervezete szerint a céges mobilszámlák ötven százaléka jelent természetbeni juttatást, emiatt a számlák másik felét negyvennégy százalékos szja és harminckét százaléknyi járulék terheli, tehát a cégeknek harmincöt százalékkal drágul a mobilok fenntartása, írta a Népszabadság.

Zűrös helyzet

A pénzügyi tárca úgy véli: a változtatás csökkenti az adót és az adminisztrációt. A tárca közleményében az olvasható, hogy ma a telefon - ráadásul minden vállalati telefon - magánhasználata után a cégnek és a dolgozóknak is adót kell fizetniük, ezután viszont csak a harminckét százalékos járulékot kell megfizetni, és a jövedelemadó is a munkáltatóra hárul, írja a Népszabadság. A Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés az adminisztrációs terheket is csökkenti, hiszen ma tételes kimutatással kell elkülöníteni a magánhasználatot a cégestől.

Zara László, a Magyar Könyvviteli Szolgáltatók és Adótanácsadók Egyesületének elnöke a Népszabadságnak elmondta: manapság a cégek zöme nem tudja és nem is akarja elkülöníteni a céges és a magánhasználatot, ezért adót sem fizet, és ezek adóemelésként élik majd meg az új szja-szabályokat. Az adótanácsadók egyesületének elnöke ugyanakkor elismeri a pénzügyi tárca törekvését, amely a meglehetősen kusza helyzetet tisztázni kívánja.

Bizonytalan áfaszabályok

A céges telefonok magánhasználatára vonatkozó szabályozás nem egyértelmű, és a terhek növelésének kiküszöbölésére számos megoldások született. Például a hatályos áfaszabályok szerint a forgalmi adó nem vonható le a céges telefonszámla 30 százaléka után, viszont a jogszabály megtiltja az áfa levonását, ha bármilyen magáncélú szolgáltatást tartalmaz. A cégeknek tehát nem érdekük a magánhasználat kimutatása.

Az elkülönítés viszont a személyi jövedelemadózásban kötelező lenne, mivel a mobil magánhasználata a dolgozó személyes jövedelme, viszont a Népszabadság információi szerint még az államigazgatásban sem különítik el a hivatali telefonokat a magáncélúaktól, pedig számukra is kötelező lenne. A napilap szerint a mostani javaslattal a pénzügyi tárca valóban rendezné a jogszabályi helyzetet, de az áfaszabályokban maradna a bizonytalanság, és a cégek újabb terhet fizetnek majd ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?