Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezreket csalnak ki a gyanútlan mobilelőfizetőktől

2004.07.20. 10:42
Az Index szerkesztőségébe eljutatott információk szerint a T-mobile egyik szolgáltatását kihasználva ismeretlenek több ezer forintos kárt okoznak a gyanútlan mobiltelefon-tulajdonosoknak. A nem fogadott hívást jelző sms emelt díjas szám hívására kéri az előfizetőket.
A három hazai mobilszolgáltató közül csak a T-mobile-nak van olyan szolgáltatása, amelynél a nem fogadott hívást abban az esetben is jelzi sms-ben, ha a telefon nem elérhető, vagyis ki van kapcsolva, vagy a használó éppen másvalakivel beszél.

A csalás lényege, hogy a tulajdonos a nem fogadott hívásokra figyelmeztető üzenethez hasonló szövegű sms-t kap, amely felszólítja, hogy annak érdekében, hogy megtudja kitől jött a hívás, tárcsázzon egy megadott számot. Az átverés azokat sújtja, akik nem veszik észre, hogy az sms-ben megadott telefonszám emelt díjas. Ha a tulajdonos felhívja a számot, jelentős összeggel, információink szerint hívásonként több ezer forinttal rövidíti meg számláját.

Nem szűrik az sms-ek tartalmát

A három magyarországi mobiltelefon-szolgáltató közül eddig csak T-mobile ügyfeleit károsítottak meg az sms-csalók. Az Index kérdésére a T-mobile-nál csak annyit közöltek, hogy több bejelntés is érkezett a csalással kapcsolatban. A szolgáltatónál szóban tájékoztatják az érdeklődő ügyfeleket, és az alábbi közleményt adták ki az sms-csalással kapcsolatban:

"A T-Mobile előtt ismert a probléma az ügyfeleitől érkezett jelzések alapján, s ennek megfelelően a cég ügyfélszolgálata tájékoztatja az érdeklődőket az ilyen típusú sms-ek veszélyeire figyelmeztetve. Ugyanakkor az érvényben lévő adatkezelési szabályok szerint a piacvezető mobilszolgáltatónál nem szűrik és nem is szűrhetik az előfizetőkhöz érkező sms-eket. Amennyiben egy szolgáltató egy ilyen esetben az sms-ek szelektálásának eszközéhez nyúlna, az intézkedése az ügyfelekben könnyen azt az érzetet kelthetné, mintha az érkező sms-eket a címzetten kívül más is olvasná."

Az Index kérdésére a másik két szolgáltatónál, a Vodafone-nál és a Pannonnál is elmondták, ellenőrizték az ügyfélszolgálathoz az utóbbi időben beérkezett panaszokat, de egyetlen ezzel kapcsolatos megkeresést sem találtak.

Sms-spam

Az sms-spam világszerte egyre nagyobb problémát okoz, és Magyarországon sem ismeretlen jelenség. A kéretlen üzenetek már a magyar mobilpiacon is megjelentek, az sms érkezésekor a tulajdonos csak találgathat, hogyan került telefonszáma az üzenetküldők adatbázisába. Az egyik legelterjedtebb a "pénznyerő" sms. Az üzenet szövege: "Nyerő vagy! Küldd a PÉNZ szót az 1797-re. Öt Pénzes Zsák közül választhatsz, melyek 25000, 50000, 75000, 100000, 250000 forintot érnek."

A Microsoft szóvivője, Jeff Bullwinkel szerint a kéretlen üzenet komoly problémát okoz az összes olyan piacon, ahol a mobilkommunikáció általánosan elterjedt. "A marketingcégek elsősorban a mobil telekommunikációs szempontból fejlett országokat szemelik ki maguknak, ugyanis ott értelemszerűen óriási piacot használhatnak ki" - nyilatkozta az sms-spamről.

Bár a mobiltelefonokra érkező kéretlen reklámok mennyisége még elmarad az emailes spamek tömegétől, de a probléma egyre komolyabbnak tűnik azokban a régiókban, ahol az sms-ezés népszerű kommunikációs forma. Elemzők szerint a probléma az ázsiai országok mobiltulajdonosait sújtja leginkább.

Ausztráliában tízmillió dolláros büntetés jár

Ausztráliában tízmillió dolláros pénzbüntetés jár azoknak a mobilkommunikációs cégeknek, amelyek lehetővé teszik az sms-spamek továbbítását. Az ausztrál rendelet értelmében az ilyen jellegű marketingeszközök alkalmazása csakis abban az esetben engedélyezett, ha az előfizető kifejezetten feliratkozik a szolgáltatásra, és ha bármikor le is tud iratkozni róla.