Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Ezreket csalnak ki a gyanútlan mobilelőfizetőktől

2004.07.20. 10:42
Az Index szerkesztőségébe eljutatott információk szerint a T-mobile egyik szolgáltatását kihasználva ismeretlenek több ezer forintos kárt okoznak a gyanútlan mobiltelefon-tulajdonosoknak. A nem fogadott hívást jelző sms emelt díjas szám hívására kéri az előfizetőket.
A három hazai mobilszolgáltató közül csak a T-mobile-nak van olyan szolgáltatása, amelynél a nem fogadott hívást abban az esetben is jelzi sms-ben, ha a telefon nem elérhető, vagyis ki van kapcsolva, vagy a használó éppen másvalakivel beszél.

A csalás lényege, hogy a tulajdonos a nem fogadott hívásokra figyelmeztető üzenethez hasonló szövegű sms-t kap, amely felszólítja, hogy annak érdekében, hogy megtudja kitől jött a hívás, tárcsázzon egy megadott számot. Az átverés azokat sújtja, akik nem veszik észre, hogy az sms-ben megadott telefonszám emelt díjas. Ha a tulajdonos felhívja a számot, jelentős összeggel, információink szerint hívásonként több ezer forinttal rövidíti meg számláját.

Nem szűrik az sms-ek tartalmát

A három magyarországi mobiltelefon-szolgáltató közül eddig csak T-mobile ügyfeleit károsítottak meg az sms-csalók. Az Index kérdésére a T-mobile-nál csak annyit közöltek, hogy több bejelntés is érkezett a csalással kapcsolatban. A szolgáltatónál szóban tájékoztatják az érdeklődő ügyfeleket, és az alábbi közleményt adták ki az sms-csalással kapcsolatban:

"A T-Mobile előtt ismert a probléma az ügyfeleitől érkezett jelzések alapján, s ennek megfelelően a cég ügyfélszolgálata tájékoztatja az érdeklődőket az ilyen típusú sms-ek veszélyeire figyelmeztetve. Ugyanakkor az érvényben lévő adatkezelési szabályok szerint a piacvezető mobilszolgáltatónál nem szűrik és nem is szűrhetik az előfizetőkhöz érkező sms-eket. Amennyiben egy szolgáltató egy ilyen esetben az sms-ek szelektálásának eszközéhez nyúlna, az intézkedése az ügyfelekben könnyen azt az érzetet kelthetné, mintha az érkező sms-eket a címzetten kívül más is olvasná."

Az Index kérdésére a másik két szolgáltatónál, a Vodafone-nál és a Pannonnál is elmondták, ellenőrizték az ügyfélszolgálathoz az utóbbi időben beérkezett panaszokat, de egyetlen ezzel kapcsolatos megkeresést sem találtak.

Sms-spam

Az sms-spam világszerte egyre nagyobb problémát okoz, és Magyarországon sem ismeretlen jelenség. A kéretlen üzenetek már a magyar mobilpiacon is megjelentek, az sms érkezésekor a tulajdonos csak találgathat, hogyan került telefonszáma az üzenetküldők adatbázisába. Az egyik legelterjedtebb a "pénznyerő" sms. Az üzenet szövege: "Nyerő vagy! Küldd a PÉNZ szót az 1797-re. Öt Pénzes Zsák közül választhatsz, melyek 25000, 50000, 75000, 100000, 250000 forintot érnek."

A Microsoft szóvivője, Jeff Bullwinkel szerint a kéretlen üzenet komoly problémát okoz az összes olyan piacon, ahol a mobilkommunikáció általánosan elterjedt. "A marketingcégek elsősorban a mobil telekommunikációs szempontból fejlett országokat szemelik ki maguknak, ugyanis ott értelemszerűen óriási piacot használhatnak ki" - nyilatkozta az sms-spamről.

Bár a mobiltelefonokra érkező kéretlen reklámok mennyisége még elmarad az emailes spamek tömegétől, de a probléma egyre komolyabbnak tűnik azokban a régiókban, ahol az sms-ezés népszerű kommunikációs forma. Elemzők szerint a probléma az ázsiai országok mobiltulajdonosait sújtja leginkább.

Ausztráliában tízmillió dolláros büntetés jár

Ausztráliában tízmillió dolláros pénzbüntetés jár azoknak a mobilkommunikációs cégeknek, amelyek lehetővé teszik az sms-spamek továbbítását. Az ausztrál rendelet értelmében az ilyen jellegű marketingeszközök alkalmazása csakis abban az esetben engedélyezett, ha az előfizető kifejezetten feliratkozik a szolgáltatásra, és ha bármikor le is tud iratkozni róla.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!