Judit
3 °C
7 °C

A génekre hat a mobilsugárzás

2002.10.25. 20:18
Egy olasz sejtbiológus kísérletei szerint a mobiltelefonok sugárzása komoly hatással van a leukémiás sejtekre. A kutató úgy véli, a rádióhullámok a gének működését befolyásolják.
Fiorenzo Marinelli olasz sejtbiológus a leukémiás sejtek reakcióit tanulmányozta, mivel korábbi vizsgálatok szerint elképzelhető, hogy ez a betegség gyakoribb a mobiltelefont használók között. A leukémiás sejtek viselkedése meglehetősen jól ismert, így viszonylag könnyű a változásaikat nyomon követni.

Öngyilkos gének

A kutatók a leukémiás sejteket 900 MHz-es rádióhullámokkal sugározták be 1 mW teljesítmény mellett. (A legtöbb európai szolgáltató 900 Mhz-es hálózatot üzemeltet, általában 2 wattos maximális teljesítménnyel, bár ennek legtöbbször csak az egytizedét használják ki.) A kísérlet során a sejtek elpusztításáért felelős gének tevékenységét vizsgálták.

Huszonnégy órás folyamatos sugárzás után az "öngyilkos" gének sokkal aktívabbá váltak a leukémiás sejtekben, mint az egészséges kontrolltenyészetben. Sőt, a sejtelhalás mértéke is 20 százalékkal növekedett az egészséges sejtekéhez képest.

Azonban 48 órányi sugárzás után a hatás az ellenkezőjébe fordult. Ahelyett, hogy még több sejt pusztult volna el, egy túlélőmechanizmus indult be: három sejtosztódásért felelős gén lépett működésbe a megmaradt sejtek nagy részében, és ezek a sejtek vadul szaporodni is kezdtek. A rákos folyamat ezáltal jelentősen felgyorsult.

Bizonyíték

Az eredmények nem mutatnak ki közvetlen összefüggést a mobiltelefonok sugárzása és a rák között, azonban bizonyítékokat szolgáltatnak arra nézve, hogy a sugárzás befolyásolhatja a gének működését, ez pedig közvetve a rák terjedését is segítheti.

Számos kutató szerint a telefonok sugárzása nem elég erős ahhoz, hogy megbontsa a kémiai kötéseket, így a sejteket sem képes károsítani. Szerintük egyetlen módon lehetnek csak ártalmasak a rádióhullámok: ha felmelegítik a szöveteket.

Idén februárban azonban brit tudósok bebizonyították, hogy a rádióhullámoknak lehetnek olyan élettani következményei, melyeket nem a melegítő hatás eredményez. Mint az Index korábban megírta, David de Pomerai, a nottinghami egyetem munkatársa egy kísérletben fonalférgeket tett ki tartós sugárzásnak. A mobil mikrohullámnak huzamosabb ideig kitett állatok túlmelegedés okozta sejtkárosodás jeleit nem mutatták. A fonalférgek a sugárzásban ráadásul tíz százalékkal nagyobbra nőttek, és gyorsabban szaporodtak - azaz pontosan az ellenkezője történt, mint amire előzetesen számítottak.

Érdekes eredmények

De Pomerai "érdekesnek" találta Marinelli eredményeit. "Viszont nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezek az emberek reprodukálható, valódi jelenségeket kerestek" - mondta. Más tanulmányok éppen azt mutatják, hogy a telefonok sugárzása nem befolyásolja a sejtelhalás folyamatát, tette hozzzá.

De Pomerai azonban úgy vélte, egyre nagyobb az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a nem-ionizáló sugárzás indirekt módon károsíthatja a DNS-t. Ha ugyanis az örökítőanyag önjavító mechanizmusa nem működik jól, mutációk jöhetnek létre, katasztrofális következményekkel. "Azok a sejtek, melyekben károsodott a DNS, és a hiba nincs kijavítva, jóval hajlamosabbak lesznek a rákra" - magyarázta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?