Diána
12 °C
27 °C

A génekre hat a mobilsugárzás

2002.10.25. 20:18
Egy olasz sejtbiológus kísérletei szerint a mobiltelefonok sugárzása komoly hatással van a leukémiás sejtekre. A kutató úgy véli, a rádióhullámok a gének működését befolyásolják.
Fiorenzo Marinelli olasz sejtbiológus a leukémiás sejtek reakcióit tanulmányozta, mivel korábbi vizsgálatok szerint elképzelhető, hogy ez a betegség gyakoribb a mobiltelefont használók között. A leukémiás sejtek viselkedése meglehetősen jól ismert, így viszonylag könnyű a változásaikat nyomon követni.

Öngyilkos gének

A kutatók a leukémiás sejteket 900 MHz-es rádióhullámokkal sugározták be 1 mW teljesítmény mellett. (A legtöbb európai szolgáltató 900 Mhz-es hálózatot üzemeltet, általában 2 wattos maximális teljesítménnyel, bár ennek legtöbbször csak az egytizedét használják ki.) A kísérlet során a sejtek elpusztításáért felelős gének tevékenységét vizsgálták.

Huszonnégy órás folyamatos sugárzás után az "öngyilkos" gének sokkal aktívabbá váltak a leukémiás sejtekben, mint az egészséges kontrolltenyészetben. Sőt, a sejtelhalás mértéke is 20 százalékkal növekedett az egészséges sejtekéhez képest.

Azonban 48 órányi sugárzás után a hatás az ellenkezőjébe fordult. Ahelyett, hogy még több sejt pusztult volna el, egy túlélőmechanizmus indult be: három sejtosztódásért felelős gén lépett működésbe a megmaradt sejtek nagy részében, és ezek a sejtek vadul szaporodni is kezdtek. A rákos folyamat ezáltal jelentősen felgyorsult.

Bizonyíték

Az eredmények nem mutatnak ki közvetlen összefüggést a mobiltelefonok sugárzása és a rák között, azonban bizonyítékokat szolgáltatnak arra nézve, hogy a sugárzás befolyásolhatja a gének működését, ez pedig közvetve a rák terjedését is segítheti.

Számos kutató szerint a telefonok sugárzása nem elég erős ahhoz, hogy megbontsa a kémiai kötéseket, így a sejteket sem képes károsítani. Szerintük egyetlen módon lehetnek csak ártalmasak a rádióhullámok: ha felmelegítik a szöveteket.

Idén februárban azonban brit tudósok bebizonyították, hogy a rádióhullámoknak lehetnek olyan élettani következményei, melyeket nem a melegítő hatás eredményez. Mint az Index korábban megírta, David de Pomerai, a nottinghami egyetem munkatársa egy kísérletben fonalférgeket tett ki tartós sugárzásnak. A mobil mikrohullámnak huzamosabb ideig kitett állatok túlmelegedés okozta sejtkárosodás jeleit nem mutatták. A fonalférgek a sugárzásban ráadásul tíz százalékkal nagyobbra nőttek, és gyorsabban szaporodtak - azaz pontosan az ellenkezője történt, mint amire előzetesen számítottak.

Érdekes eredmények

De Pomerai "érdekesnek" találta Marinelli eredményeit. "Viszont nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezek az emberek reprodukálható, valódi jelenségeket kerestek" - mondta. Más tanulmányok éppen azt mutatják, hogy a telefonok sugárzása nem befolyásolja a sejtelhalás folyamatát, tette hozzzá.

De Pomerai azonban úgy vélte, egyre nagyobb az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a nem-ionizáló sugárzás indirekt módon károsíthatja a DNS-t. Ha ugyanis az örökítőanyag önjavító mechanizmusa nem működik jól, mutációk jöhetnek létre, katasztrofális következményekkel. "Azok a sejtek, melyekben károsodott a DNS, és a hiba nincs kijavítva, jóval hajlamosabbak lesznek a rákra" - magyarázta.