Mobillal irányított párkapcsolatok

2003.02.20. 09:37
A mobilszolgáltatók szívükhöz kaphatnak: egy brit vizsgálat szerint a mobilt az emberek nem az újabb és újabb szolgáltatásokért szeretik, hanem azért, mert biztonságérzetet nyújt nekik, és lehetőséget ad kapcsolataik irányítására.
A nagy-britanniai Lancaster egyetemen három évig vizsgálták a mobiltulajdonosok viselkedését, eredményeiket a cannes-i 3GSM világkongresszuson ismertették. Ezek szerint a mobilokat az emberek egyre inkább arra használják, hogy kontrollálják kapcsolataikat, helyzetüket és önképüket, írta a BBC.

Kontroll és cenzúra

A brit vizsgálat elsősorban arra összpontosított, hogy egyes helyzetekben milyen módon használják készülékeiket a mobiltulajdonosok. A megkérdezettektől érdekes válaszokat kaptak: a fiatalabb nők például sokszor felhívnak valakit, ha este, sötétben kell hazagyalogolniuk, hogy egy barátságos hang némi biztonságérzetet nyújtson nekik, az idősebb nők pedig gyakran mobilon ellenőrzik a férjüket.

Más összefüggésben ugyan, de szintén értékes információk, hogy a diákok telefonjuk leghasznosabb funkciójának azt tartják, hogy az unalmas órákon el tudnak vele szórakozni, a gyerekek pedig gyakran kérnek tanácsot barátaiktól mobilon.

A kutatók szerint a mobilok a kontroll és a cenzúra elsődleges eszközei, és lehetőséget adnak az embereknek arra, hogy eldöntsék, mikor és milyen összefüggésben kommunikáljanak a világgal. "Másokat egyre inkább meg akarunk figyelni, mialatt mi egyre inkább elzárkózunk" - magyarázta Michael Hulme, a Lancaster egyetem kutatója és a Teleconomy kutatóintézet elnöke.

Saját valóságshow

"A mobiltelefon a saját valóságshow-nk, az emberek legfontosabb eszköze kapcsolataik irányítására, valamint saját imidzsük és életük megalkotására" - mondta Hulme. Mindez bizonyára ijedtséget és lelkesedést egyaránt ébreszt majd a mobilszolgáltatókban, melyek eddig elsősorban a szolgáltatások bővítésével igyekeztek kihasználni a mobilok nyújtotta lehetőségeket.

Az irányítás és cenzúrázás igénye az MMS-ek terjedésével csak növekedhet, mivel a multimédiás üzenetek sokkal több lehetőséget biztosítanak, például bárki kérheti partnerétől, hogy küldjön képet tartózkodási helyéről.

Nem érzelmes az SMS

A vizsgálat másik fontos megállapítása, hogy a szöveges üzenetek egyáltalán nem az érzelmi kommunikáció eszközei, mint ahogy a szolgáltatók eddig hitték. "A vizsgálatok szerint az SMS az érzelmi cenzúra egyik fajtája, mivel ezek az üzenetek szerkesztettek és rendszerezettek" - mondta Hulme. A beszéd továbbra is a kommunikáció legkifejezőbb formája, ezt különösen jó tudni azoknak a szolgáltatóknak, akik az MMS-t, mint a kifejezés forradalmian új módját készülnek bevezetni.

A mobilgyártóknak mindenesetre jó hír, hogy a telefon lett az a tárgy, ami nélkül az emberek egyre kevésbé tudnak létezni. "A mobilt elveszteni annyi, mint elveszíteni az irányítást" - foglalta össze Hulme.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek