Ágnes
-1 °C
2 °C

Mobilszámmisztika

2001.01.24. 12:57
Kínában a mobiltelefonokat árusító boltokban a kereskedők nem a legújabb és legtöbbet tudó Nokiákat és Ericssonokat rakják ki a kirakatba, hanem a legszerencsésebb telefonszámaikat. A legjobb számokért ugyanis akár több ezer dolláros összeget sem sajnálnak a számmisztika hívői, akik szerint egy jó telefonszám szerencsét és jólétet hozhat tulajdonosának.
A Távol-Keleten a számmisztikának komoly hagyományai vannak, egyes számokhoz vagy számjegyekhez a szerencse, jólét kapcsolódik, míg másokhoz a betegség és a halál. Annak idején már a jó számokat felvonultató rendszámtáblákért is komoly harc folyt, egy valamirevaló kínai szerződés iktatószáma ma sem tartalmazhat balszerencsét hozó számokat, de a mobilszámok körüli legújabb felhajtás minden korábbi őrületet felülmúl.

Több tízezer dolláros árat is megadnak

A mobilszámok körüli felhajtás minden korábbi őrületet felülmúl
A hisztéria tüzét persze leginkább a józan üzleti számítás táplálja. Kínában a telefonszámok a kártyákhoz vannak kötve, amiket nem a telefonokkal együtt, hanem rendszerint különállóan árusítanak. A mobiltelefon-szolgáltatók nagy tételben eladják a telefonszámokat tartalmazó kártyákat a kereskedőknek, akik azután a boltjaikban kiválogatják, és egyenként továbbadják őket a felhasználóknak. Egy kártya alapára 30 dollár körül mozog, de ha szerencsés számok vagy kombinációk vannak benne, akkor ennél jóval többért is el lehet adni. A nagyvárosokban a kereskedők árveréseken értékesítik a legjobb telefonszámaikat, ahol nem ritka, hogy több tízezer dolláros árat is megadnak a vevők a legszerencsésebbnek tartott kombinációkért, ezzel busás haszonhoz juttatva az eladót.

A szerencsésnek tartott számjegyek a 6, 8 és a 9. A 8 a mandarin nyelvjárásban "ba", ami hasonlít a bőséget jelentő "fa" szóra. Hasonló megfontolásból lett a 9 a tartósság jele, nem is véletlen, hogy 1999. szeptember 9-én különösen sokan kötöttek házasságot Kínában. A 6 nyelvjárástól függően hallható "hosszan tartónak" vagy "örömtelinek".

Szerencsés számból is legalább kettő kell

A legnagyobb presztízsnek a 8-as számjegy örvendhet, de persze egy magányos 8-as nem elég, még a szerencsés számból is legalább kettő kell egymás mellett lehetőleg a szám végén a kívánt hatás eléréséhez. Minél több 8-as van egymás mellett, annál értékesebb a szám, de jó pénzt érnek a másik két legkeresettebb számjegy, a 6 és a 9 sorozatai is.

Egyes számkombinációk a kínai nyelv valamelyik dialektusában értelmes kifejezésekre emlékeztetnek, és így szintén népszerűek, telefonszámként pedig értékesek. Például a 168 a mandarin nyelvjárásban az "út a bőséghez" kiejtésére hasonlít, az 518 pedig a "bőségben akarok élni" hangzására. A 289 viszont a kantoni nyelvjárásban emlékeztet a "könnyű, hosszú bőség" kifejezésre.

Azóta Li úr fontos ember lett

Egy igazán szerencsés telefonszám akár meg is változtathatja a tulajdonosának az életét. Li Songwei ajándékba kapta a 88899888-as telefonszámot apjától, aki 2500 dollárt adott érte egy árverésen. Azóta Li úr fontos ember lett, sokan ajánlottak neki különböző összegeket a számért cserébe, de meghívták sok egyesületbe tagnak, kap számos baráti üdvözletet, és interjút is kértek már tőle.

A telefonszámok feketelistája

Persze ha vannak szerencsés számok, akkor kell lenniük szerencsétleneknek is. A legrosszabb számjegy a 4-es, a 4-re végződő telefonszámokat rendszerint ár alatt kénytelenek eladni a kereskedők is. Ilyet csak azok vesznek, akik egyáltalán nem hisznek a számmisztikában, vagy csak úgymond "nem akarják, hogy a nagyi elkallódjon a nagyvárosi forgatagban". A telefonszámok feketelistáján is vannak különösen kerülendő kombinációk, így például a 14 vagy a 1414 a kantoni nyelvjárásban az "azonnali halál", az 53 vagy az 5353 pedig a "rossz egészség"-re rímel.

A szerencsés számokat elsősorban az üzletemberek és vállalkozók keresik. Szerintük egy jó szerencsét sugárzó számnak már önmagában is presztízse van, ami átsugárzik a telefon tulajdonosára is. Ha egy üzleti partner látja ezt a számot, rögtön tudhatja, hogy egy sikeres emberrel áll szemben, aki megengedhette magának, hogy ilyen jó telefonszáma legyen.

Persze ahhoz, hogy ezt megengedhesse magának valaki, előbb nem árt egy kis szerencse.

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.