Mobilszótár

2000.11.26. 16:16
Miért kell örülniük a mobilosoknak, ha szolgáltatójuk bejelenti, hogy mostantól megy a HSCSD vagy a GPRS? Érdemes-e tátott szájjal várni az UMTS-t? És egyáltalán, mitől jó japánoknak a CDMA? Mindez és még egy csomó más is kiderül rövid mobilszótárunkból.
Bluetooth
Rövid hatótávolságú adatkommunikációs rendszer, amely a kábeles kapcsolatot szeretné lecserélni (pl. fejhallgató és mobiltelefon, számítógép és nyomtató között). A minimális energiafogyasztású (1mW) rendszer 2,4GHz-es frekvencián üzemel, körülbelül tíz méter hatótávolságú és maximálisan 720kbit/s sebeségű adatátvitelt tesz lehetővé. A Bluetooth-készülékek maximum 256 darabból álló hálózatot alkothatnak, pl. a kenyérjeggyel sorbanálló emberek előrekiabálás nélkül informálódhatnak esélyeikről. A Motorola vezetésével kialakított Bluetooth-rendszer felhaszálása ingyenes.

CDMA (Code Division Multiple Access)
Digitális mobiltelefon-szabvány Japánban, Távol-Keleten és az USA egyes részein. A hívások egyes szakaszait a rendszer az éppen szabad csatornákon továbbítja egy széles frekvenciatartományon.

DCS1800
Az 1800MHz-es frekvenciánk működő digitális mobiltelefonhálózat. Más néven PCN vagy GSM1800.

DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication)
Drótnélküli telefonok digitális szabványa. Tíz frekvencián összesen 120 csatornát használ, hangminősége nagyságrendekkel jobb, mint a régi, analóg drótnélküli rendszernek (CTO).

EDGE (Enhanced Data for GSM Evolution)
Bevezetés előtt álló mobiltelefonos adatátviteli szabvány. Az EDGE-rendszer a meglévő GSM-hálózatokon az első szakaszban 384kbit/s adatátviteli sebességet nyújt. A fejlesztések további két szakaszában ennek többszöröse is elérhető lesz.

GPRS (General Packet Radio Service)
A GSM 2+ fázisában (2000-2001 fordulóján) használatos adatátviteli szabvány, maxmiális sebessége 115kbit/s. Az első csomagkapcsolt hálózat a GSM-hálózaton belül, amely egy folyamatos adatfolyam helyett csak a tényleges működésekor veszi igénybe a hálózatot. Az IP-alapú kapcsolattal a mobiltelefonok számos más hálózattal léphetnek kapcsolatba, például ténylegesen internetezhetnek, vásárolhatnak vagy emailt küldhetnek. A GPRS-sel felújított GSM-hálózat megkönnyítheti a harmadik generációs, UMTS-hálózatra átállást, mivel az már teljesen csomagkapcsolt technológiát használ.

GSM (Global System for Mobile Communications)
A napjainkban világszerte használt digitális mobiltelefon szabvány. A világ több mint 100 országában 900 és 1800MHz-en használják, míg Észak-Amerikában 1900MHz-es frekvencián működik. A GSM1800-at néha Personal Communications Networks néven emlegetik.

H.323
Valósidejű hang-, videó- és adatátviteli protokoll csomagkapcsolt alapú hálózatokban. Az ilyen hálózat lehet IP-alapú (mint az internet), helyi hálózat vagy vállalati intranet.

HSCSD (High Speed Circuit Switched Data)
A GSM-hálózatok kiegészítése, hogy 9,6kbit/s sebességű adatátvitel helyett 57,6kbit/s sebességgel működjenek. A HSCDS egyszerre négy GSM-idősávot vesz igénybe, mindegyiken 14,4kbit/s sebességű adatátvitellel. A rendszer állandó adatkapcsolatot létesít a hívó és a hívott fél között, ezért jobban kihasználható videokonferenciával, mint böngészéssel vagy emailküldéssel.

IMT-2000 (International Mobile Telecommunications-2000)
A genfi székhelyű International Telecommunications Union (Nemzetközi Távközlési Unió) harmadik generációs mobiltelefonos technológiáinak gyűjtőneve. Az UMTS ennek a koncepciónak az európai komponense. Ezek a hálózatok 2GHz-es sávban fognak működni és alkalmasak lesznek multimédiás alkalmazások kezelésére is.

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)
Harmadik generációs mobiltelefon-szabvány, számos hang- és adattovábbító szolgáltatással. A GSM-rendszerek utóbja Európában várhatóan 2001-ben indul útjára. Az UMTS szabvány háromféle adatátviteli sebességet kínál: ez járművekben 144 kbit/s, mobiltelefonokban és egyéb kézi kommunikáció eszközökben 384 kbit/s, míg lakásba telepítve 2Mb/s is lehet.

VoIP (Voice over Internet Protocol)
A VoIP az adattovábbító protokollon keresztül közvetített hangot jelöli. A hang csomagokra bontva szervereken kereesztül közlekedik a beszélgető felek között. Napjainkban a VoIP-t olcsó nemzetközi telefonálásra használják, mivel a hely tarifájú hívásokat az interneten keresztül bárhová el lehet juttatni minimális költséggel. A VoIP hosszútávú haszna, hogy számos hang és adattovábító csatorna végül egy szabvány alatt egyesülhet.

WAP (Wireless Application Protocol)
A Motorola, a Nokia, a Ericsson és az Unwired Planet által alapított WAP Forum szabványa internetről elérhető szolgáltatásokat, információkat kínál második generációs mobiltelefonokon.

WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access)
Rádiós csatlakozószabvány, amely a harmadik generációs mobiltelefonok számára teszi majd lehetővé új multimédiás szolgáltatások használatát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla