Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Hatszáz forint kereshető mobilon véres verejtékkel

2004.06.18. 11:15
Az email-ben, illetve különböző fórumokon, terjedő "mobiltrükk" szerint akinek van elég türelme, és pénzt szeretne megtakarítani, a Vodafone Duo tarifacsomagjával és egy Pannon Happy kártyával jól járhat.
A spórolás mértéke a befektetett energiához képest minimális, havi hatszáz forint. A "trükk" az emailben és a fórumokban foglaltak szerint a következő lépések esetén működik:

"1. Veszel egy Pannonos feltöltőkártyát 14.400 Ft-ért
2. Feltöltöd egy Pannon Happy kártyára, ahol a kedvezmény miatt 18.000 Ft jelenik meg.
3. Elkezded hívni jó hosszan, és persze csúcsidőn kívül a Duós kártyádat, ami harminc percenként 600 forint jóváírást ad az egyenlegedre.
4. Ezekért a hívásokért a Pannon 19 Ft/percet von le, vagyis a 18.000 Ft-ért 947 percet tudsz telefonálni.
5. A 947 perc, az kb. 31 x 30 perc, amiért a Vodánál a Duós kártyára 31 x 600 Ft bónuszt kapsz (magyarázatot erre itt találsz) , ami 18.600 Ft.

Így lesz a Pannonnak fizetett 14.400 Ft-ból 18.600 Ft a Duós kártyán. Persze rengeteg türelem kell hozzá, és a fenti korlátok is léteznek (például a Vodafone Duo tarifacsomag bónuszai csak abban az esetben lépnek életbe, vagyis akkor írnak jóvá például 100 forintot, ha a tulajdonos előzőleg már legalább annyit eltelefonált Duo kártyájával), de elméletileg működik a dolog."

19 forintért 20 forint

A "trükk" és a spórolás lényege tehát, hogy kevesebb mint 20 forint percdíjú kártyáról hívogassuk a Vodafone Duo-s kártyát, ugyanis az percenként húsz forintot ír jóvá a külső hálózatból érkező hívásért cserébe.

Az Index megkérdezte az érintett szolgáltatókat, hogy mi a véleményük az ádáz spórolók trükkjéről. "A Vodafone Vitamax Duó csomag használatakor csak annyiszor bruttó 600 forintot ír jóvá a szolgáltató egy adott hónapban, amekkora összeget előző hónapban az ügyfél elköltött. Egy bejövő percért a Vodafone 20 forint jóváirást ad, ha azt adott hónapban az ügyfél el is költi. Összesen minimum 30 perc havi bejövőt kell fogadnia, és a bruttó 600 forintnyi szolgáltatást használnia" - magyarázták a Vodafonnál a Duo lényegét.

Az esettel kapcsolatban annyit jegyztek meg, hogy a Vitamax Duó csomag azzal a céllal készült, hogy azoknak kedvezzen akik sok bejövő hívást fogadnak más hálózatról, nem pedig trükközésre.

A Pannonnál azonban bírálták a Vodafone módszerét.

"A Pannon GSM a magyar családok mindegyikében jelen levõ mobilszolgáltatóként természetesen nincs arra kényszerítve, hogy a Vodafone által alkalmazott eszközzel vagy ahhoz hasonlóval próbáljon forgalmat generálni hálózatába. A tény, hogy a Vodafone az adott esetben a mi ügyfelünknél jelentkezõ költségszintnél magasabb összeggel igyekszik saját felhasználóit forgalom generálására rávenni, remekül illusztrálja a mobilozókhoz való viszonyunk alapvetõ különbségét: a roppant kedvezõ percdíjú Happy csomagot mi mindenféle feltétel, forgalom-kötelezettség nélkül ajánljuk az ügyfeleknek" - mondta Somlyai Dóra, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója.

A a trükköt éltető egyik találékony fórumozó szerint a Duo kártya hívogatása kisgyermekes családoknak rendkívül praktikus: "Mikor este elmész valahova, a csecsemő mellé rakod a Pannon telefont, felhívod róla a Vodás számodat, amit magaddal viszel. Ekkor egyből tudod kontrollálni, alszik-e a gyerkőc, nincs semmi baja, közben ráadásul tölti a Vodás egyenlegedet" - fogalmaz.