Auguszta
-3 °C
2 °C

Mobilos tévével játszik a Nokia

2005.03.08. 17:49
A Nokia televíziós műsorszórást indított Helsinki belvárosában. A finn médiatársaságok műsorait a mobiltelefonjaikon nézhetik meg a felhasználók.

A programban részt vevő ötszáz ember Nokia 7710-es mobillal tudja venni tizenegy televíziós csatorna - köztük finn csatornák mellett a BBC World és a CNN - valamint három rádióállomás adását. A kísérlet egy 2004 végén végzett megvalósíthatósági tanulmány eredményeire épül, és június 20-ig tart. Az első visszajelzések kedvezőek, és a technológia hamarosan elérhető lesz más készülékekben is.

Ezt a képességet 2006-ban azokba a szoftverekbe is beépíthetővé teszik majd, amelyek jelenleg a Nokia csúcskategóriás telefonjaiban biztosítják az olyan korlátozott pc-szerű funkciókat, mint például az elektronikus levelezés, mondta a Nokia multimédia egységének vezetője, Anssi Vanjoki.

A projektben részt vevő telekommunikációs cégek - a svéd-finn TeliaSonera és a finn Elisa - egyaránt azt állítják, hogy az új szolgáltatás elszámolása hasonló lehet majd ahhoz, amit a tévé-előfizetéseknél alkalmaznak. A TeliaSonera Finland jelenlegi elképzelései szerint a havi alapdíj 4,90 euró lenne, és emellett 3,90 eurót kellene fizetni a műholdas szolgáltatásokért. Szükség lehet továbbá egy olyan engedély megszerzésére is, amely a televíziós műsorok skandináv országokban történő nézését teszi lehetővé, aminek az ára évente 194 euró.