Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Féreg a mobilkészülékben

2003.12.07. 15:54
Az internetezésre alkalmas mobiltelefonokon és hordozható készülékeken is megjelentek a férgek és a vírusok, de a probléma egyelőre nem jelentős: eddig csupán néhány esetről számoltak be az egész világról.
Ahogy a mobiltelefonok operációs rendszerei világszerte szabványosodnak, a hackerek nagy valószínűséggel fognak a bennük lévő sebezhető pontok után kutatni, ugyanúgy, mint a személyi számítógépek esetében. Az internetre csatlakozó mobiltelefonnal és tenyérszámítógéppel pedig mind gyakrabban töltenek le csatolmányokat, melyek magukban hordozhatják a vírust.

A távközlési cégek évente nyolcmilliárd dollárt költenek a készülékek programozási, mechanikai és egyéb hibáinak a kijavítására. Most néhányan azért küzdenek, hogy megakadályozzák a vírustámadásokat, amik több millió dolláros kárt okozhatnak a szolgáltatóknak.

Hatalmas károkat okozhat

Jelenleg körülbelül ötször akkora kárt okozhatna egy vírustámadás a mobilkészülékeken, mint a hagyományos PC-ken, mivel nagyon kevés ember foglalkozik ezzel a problémával. Rendkívül nagy terjedési sebességük következtében pedig nagyon hamar túlterhelhetik a hálózatokat.

Elgondolni is rossz, mi történne, ha mondjuk a vírusok a segélyhívószámokat kezdenék el hívogatni, ami 2000-ben és 2001-ben meg is történt Japánban. Ezt akkor a DoCoMo úgy kezelte, hogy biztonsági szoftvereket helyezett el szerverein. Becslések szerint 2005-re a mobiltelefonokat érő rosszindulatú támadások 471 millió dolláros kárt okozhatnak minden 5 millió megfertőzött felhasználó után.

Tavaly a távközlési cégek tűzfalakat emeltek hálózataik védelmére. A legelszántabban a DoCoMo, Japán vezető mobilszolgáltatója küzd a vírusok ellen: októberben együttműködési megállapodást kötött a Network Associates vállalattal egy mobilkészülékekre kifejlesztendő antivírusprogramra, amit 2004 végén kívánnak bemutatni. Adatbiztonsági szakértők szerint csak idő kérdése, hogy az európai és az amerikai szolgáltatóknak mikor kell szembenézniük hasonló problémával.