Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mobilos interruptus

2005.04.14. 12:41
A felhasználó és a mobiltelefon közötti interakciók jobb megértése céljából készült nemzetközi felmérésből kiderül: a németek és a spanyolok szeretkezés közben különösen szívesen veszik fel a telefonjukat.

A mobiltelefon nem csekély befolyással van az emberek szexuális életére. Erre a következtetésre jutott az amerikai BBDO reklámügynökség által megrendelt nemzetközi felmérés. Az anyag a méltóságteljes "Wireless Works: Exploring New Brand Connections" (vezeték nélküli hálózatok: új márkakapcsolatok felfedezése) címet viseli.

A megkérdezettek 14 százaléka azt állította, hogy a szexuális aktus során fel szokta venni a csörgő mobiltelefont. A "Cell Phone Interruptus" legnagyobb arányban, 22 százalékban a németek és a spanyolok között divat.

A legalacsonyabb arányban, alig 7 százalékban az olaszok hagyják zavarni magukat. Az USA-ban a megkérdezett felhasználók 15 százaléka jelentette ki, hogy aktus közben felveszi a telefont. A felmérés során szerte a világban kereken 3000 mobilfelhasználót kérdeztek meg.

Tolják a telefont erősen

A felmérés célja a BBDO szerint a felhasználók és a mobiltelefon közötti interakciók jobb megértése volt. Az eredményeket ráadásul éppen akkor hozták nyilvánosságra, amikor a mobilipar a telefont tartalom- és reklámtovábbító eszközként a televízió és az internet vetélytársakén próbálja pozícionálni.

A BBDO-Europa szóvivője, Christine Hannis szerint figyelemreméltó, hogy milyen fontos a felhasználók számára a beérkező telefonhívás. Szerinte az emberekben él az a törekvés, hogy egyetlen hívást se mulasszanak el, mivel bármelyik alkalommal kaphatnak valamilyen érdekes információt.

A sokat hívott emberek ráadásul ezt a tényt "szociális sikerként" könyvelik el, kompenzálva a helyzetükkel kapcsolatos bizonytalanságot, idézte a pte hírügynökség Christine Hannist.

Mindenki biztos megnézi

A felmérésben megkérdezettek rendkívüli fontosságot tulajdonítanak a mobiltelefon által másokra tett benyomásnak. Ötven százalékuk például úgy tartja, hogy a telefon éppen annyira árulkodik a tulajdonosa személyiségéről, mint az autó. Az USA-ban csak a felhasználók harmada képviselte ezt a véleményt, Kínában viszont 70 százalék volt az arányuk.

A felmérés készítőinek azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a felhasználók 78 százaléka napi 16 órában vagy még tovább a keze ügyében tartja a mobilját. Oroszországban a júzerek 89 százaléka gyakorlatilag össze van nőve a készülékkel. Az USA-ban az emberek háromnegyede tartja a nap nagyobbik részében bekapcsolva a telefonját.