György
16 °C
24 °C

Mobiltelefonnal a sírba

2006.04.04. 11:00
A Future Laboratory nemzetközi trendkutató központ szerint minden eddiginél több ember kéri családjától, hogy halála után mobiltelefonjával temessék el. Magyarországon szabályellenes.

A morbid városi legendának hangzó trend Dél-Afrikából indult, azóta világszerte elterjedt, Írországban, Ausztráliában, Ghánában és az Egyesült Államokban is jellemző. Martin Raymond, a Future Laboratory igazgatója a BBC-nek azt mondta, a mobiltelefonos temetkezés "városi legendaként indult, majd hamar valósággá vált".

Városi legenda?

"Hallasz arról, hogy az emberek mobiltelefonnal temetkeznek, de igazából nem hiszed el" - fogalmazott. A kutató szerint a dél-afrikai Fokvárosban olyan végrendelkezők körében terjedt el tömegesen a telefonos temetkezés igénye, akik hisznek a boszorkányságban, és attól tartanak, valamilyen varázslat okán olyan mély álomba szenderülnek, miután halottnak vélik, és eltemetik őket. Arra az esetre kérik a mobiltelefonjukat a koporsóba, ha felébrednek, legyen eszközük értesíteni a családtagokat.

Raymond szerint az ausztrálok ennél is differenciáltabb érvekre alapoznak, ők azért viszik a mobilt a koporsóba, mert úgy vélik, a mobil, mint totem reprezentálja életstílusukat. "Találkoztunk olyan emberrel, aki azt kérte, a mobilja mellett laptopját, és Blackberry-jét is temessék vele" - mondta Raymond, majd hozzátette, rendszerint a különleges, a sztárokéhoz hasonló temetést igénylők kérnek tárgyakat a koporsóba.

A szolgáltatások között

Az ősi Egyiptomban is temettek használati tárgyakat, illetve luxuscikkeket az elhunyttal. Tutankhamon korában elterjedt volt a nézet, hogy a tárgyaknak az elhunyt hasznát veszi a túlvilágon. Úgy tűnik, a modern időkben is vannak országok, ahol a végrendelkezők úgy gondolják, a velük temetett tárgyak azonosítják evilági életükben betöltött szerepüket.

"Csádban és Ghánában azt tapasztaltuk, a temetkezési szolgáltatások leírásában megtalálható a felhívás: 'ha ezeket magával viszi, hasznára lehet'. Írországban inkább a kedvelt tárgyak kerülnek a koporsóba, egy férfival például egy doboz cigarettát és gyufát, egy lány mellé pedig a barátjától kapott plüssállatot temették" - magyarázott Martin Raymond.

Magyarországon nincs

A magyar temetkezési (1999. évi XLIII.) törvény 24. paragrafusa környezetvédelmi szempontból szabályozza az elhunyttal a földbe temetett kellékek anyagát (a koporsót is beleértve). "Az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, az urna földbe temetésére - a sírboltba temetés és az urna kivételével - olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó, illetőleg kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet."

A siófoki Poós István Temetkezési Iroda munkatársa szerint Magyarországon egyáltalán nem jellemző, hogy használati tárgyakat temessenek az elhunyttal, és a szabályozásnak megfelelően nem is temetnének telefont. "Eddig egyszer volt ilyen kérésünk, és azt teljesítettük is, de akkor kriptába helyezték az elhunytat, és a mobiltelefonját" - fogalmazott.