Jenő
-3 °C
6 °C

Árulkodnak a használt mobilok

2006.09.01. 11:55
Vonzó lehetőség egy megunt mobil eladása, de nem árt az óvatosság. Szakértők tíz használt mobilból több ezer oldalnyi üzleti és magánéleti titkot bányásztak elő, noha korábbi tulajdonosuk úgy vélte, hogy törölte az adatokat.

Amerikai mobiltelefon-szakértők szerint nem elegendő, ha egy megunt készülék eladása előtt csupán a használati utasításban leírt módszerrel nullázzuk le a készüléket, mert az adatok csak látszólag törlődnek. A felhasználó szeme elől eltűnt információkat viszonylag könnyű feltámasztani az interneten kapható, korántsem drága keresőprogramok segítségével.

Milliós szerződés


A Trust Digital nevű virginiai cég megvásárolt tíz különböző használt mobiltelefont az eBayen, majd - a nevek eltitkolása mellett - megmutatta az AP hírügynökségnek, hogy mit sikerült letölteni ezekből a készülékekből, annak ellenére, hogy korábbi gazdáik előzőleg törölni vélték a bizalmas adatokat. Mindegyik vizsgált készülék fejlett rendszerű volt, és viszonylag drága.

Az előkotort információk között voltak elég kényes üzenetek, például párjukat megcsaló szerelmesektől, és az informatikusok feltámasztották egy cég pályázatát egy sokmillió dolláros amerikai kormányrendelés elnyerésére. Emellett persze bankszámlaszámokat és kulcsszavakat is kiderítettek. A tíz telefonból összesen 27 ezer kinyomtatott oldalnyi adatot, email-szöveget töltöttek le, ezek együtt csaknem két és fél méter magas oszlopot tettek ki.

Brutális módszer

Az információk teljes törlése a legtöbb telefonon biztonsági okokból is bonyolult, három-négy gombot kell egyszerre lenyomni, és gyakran két embernek kell részt vennie a műveletben. Ezzel el akarják kerülni, hogy véletlen érintés következtében értékes információ vesszen el. A telefon belső utasításaiban általában elég nehéz megtalálni, hogy miként kell elvégezni a műveletet, ezért sokan beérik a készülék lenullázásával, amivel nem törlik az összes kényes információt.

Howard Schmidt, aki korábban elektronikus biztonsági szakértőként dolgozott George W. Bush amerikai elnök mellett, elmondta az AP-nek, hogy négy mobiltelefont is használt. Korábbi Blackberry modelljeibe szándékosan 11 alkalommal is hibás jelszót írt be, hogy a gép önmaga semmisítse meg a tárolt információt. "Az emberek nem is sejtik, mennyire sebezhetővé válnak, ha nem vigyáznak a régi készülékkel. Ez nem csak olyasvalami, amit felkapunk, hogy beszéljünk rajta. A telefon az önazonosságunk, és sokan vannak olyanok, akik készek ezt kihasználni ellenünk, ha nem vigyázunk" - hangoztatja a szakértő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?