Nyári tippek a mobilozáshoz

2008.06.23. 21:59
Nyáron több tízezer forintot elkölthetünk a mobilszolgáltatónknál. Összeállításunkban megmutatjuk, hogyan kerülheti el a fölösleges költekezést, de azt is eláruljuk, hogyan szórhatja el a pénzét menő webkettes szolgáltatásokra.

Láttunk már olyan embert, aki egy hét külföldi tartózkodás után nagyjából félmillió forintos számlát kapott a mobilszolgáltatójától, mert ugyanúgy böngészett és levelezett, mint odahaza, ahol jóval alacsonyabbak a tarifák. Érdemes tehát nagyon odafigyelni a mobiltelefon használatára, és nemcsak külföldön, hanem a határok mentén is, mert a külföldi mobilszolgáltatók sok helyen belógnak Magyarország területére (tizenöt kilométer engedélyezett). Aki tudja, hogy a határ közelében lesz, kapcsolja át a telefonján a hálózatválasztást kézi vezérlésre, és állítsa be kedvezményezett szolgáltatóként a sajátját.

Külföldre utazóknak azt is az eszükbe kell vésniük, hogy az Európai Bizottság által kiharcolt kedvezményes tarifák csak az EU területén érvényesek. Az uniós díjcsökkenésnek sajnos van hátránya is. Korábban az elképesztően magas tarifák elrettentették az embereket a csevegéstől, de mostanában azt tapasztalom, hogy hiába próbálom rövidre fogni a beszélgetést. Talán az emberek nem érzik soknak a körülbelül 70 forintos hívásfogadási díjat, noha még így is könnyen több tízezer forintra rúghat a számla. A hívásindítás percdíja az EU-ban körülbelül 144 forint. A három szolgáltató roamingtarifái nehezen összehasonlíthatók, ezért utazás előtt érdemes körülnézni a Vodafone, a Pannon és a T-Mobile weboldalain.

Olcsó telefonálás

Mindenképpen sok pénzre lesz szüksége annak, aki nem tud meglenni a napi betevő telefonhívások és emailek nélkül. Lehet vinni laptopot is a tengerparti utazásra, de elég macerás, mert nem fér be a széfbe, több méternyi kábel tartozik hozzá, és fontos dokumentumok lehetnek rajta, amiket kínos elveszíteni. Mobilról is jól lehet emailezni, és a csúcskategóriás készülékekben van wifi, amivel rengeteg probléma megoldható. Wifin külföldről is olcsón lehet telefonálni.

A Windows Mobile rendszerű okostelefonokon fut a Skype, és ingyen felhívhatók vele a szintén szkájpoló ismerősök. A Symbian S60 operációs rendszerrel ellátott Nokiákon pedig szabványos, úgynevezett SIP-protokollra épülő VoIP-telefonszolgáltatást lehet beállítani. Sok cég használja ezt a protokollt, de nem mindegyik igazodik teljes mértékben a szabványhoz. Aki nem ért hozzá, valószínűleg jobban jár, ha a Macrogate nevű céget választja, amely kimondottan a Nokián való telefonálásra hegyezte ki a telefonszolgáltatását. A készülék beállításánál érdemes odafigyelni, nehogy külföldön derüljön ki, hogy nem működik.

Az igazán profiknak pedig a Fring nevű kliens ajánlott, amely az MSN, az ICQ, az AIM, a GTalk, a Yahoo és a Skype csevegő- és telefonhálózatokat támogatja, és még twitterezni is lehet vele.

Merre megy?

Bár nagyobb élmény személyesen érdeklődni a közeli kocsmákról, a modern ember műholdas navigációs kütyüvel tájékozódik. A készülék lehet különálló GPS, de mobilra is letölthetők térképek. Magyarország határain belül bőven elegendő a Google Maps, ezt viszont kizárólag mobilinternetes előfizetéssel szabad használni, mert az internetről tölti le a térképadatokat. Magyar nyelvű a kezelőfelülete, olcsóbb készülékeken is fut, és nem is kell hozzá GPS, mert a cellainformációból megtippeli a tartózkodási helyet. Nekem műholdak nélkül is sokszor nagy segítséget nyújtott, Budapest általam nem ismert környékein. A kereset utca pillanatok alatt megtalálható, és még a BKV megállóit is jelzi, bár nem mindig ott, ahol azok valójában vannak.

Hasonló elven működik a Nokia Maps, amellyel szintén lehet GPS nélkül is utcanévre keresni, és alapból ez a szoftver is a mobilinterneten tölti le a hiányzó térképadatokat. A térképek azonban előre lementhetők a mobil memóriakártyájára, így nincs szükség internetelérésre, ami külföldön nagy előny. Ez a szoftver persze csak a Nokia mobiljain fut, azon belül is csak a legmenőbbeken. A hangos navigáció, amikor a készülék bemondja, hogy hol kell befordulni, pénzbe kerül. Windows Mobile alapú készülékekre sokféle térképszoftver vásárolható, népszerű a magyar fejlesztésű iGo, valamint a Garmin és a TomTom is.

Webre megy a fénykép

Élő közvetítés

A legújabb készülékeken a műholdról érkező földrajzi koordinátákkal a mobillal ellőtt fényképek és videók is megjelölhetők, így azok később könnyebben előkereshetőek a térképről. A Nokia N-sorozatába tartozó modellek, és a GPS-es Windows Mobile okostelefonok képesek így megjelölni a képeket. Aki pedig elő közvetítést szeretne adni a világnak a nyaralásáról, és nem sajnálja a pénzt a mobilinternetre, minden egyes fényképet és videót automatikusan feltölthet a népszerűbb szájtokra, például a Flickr-re, a YouTube-ra, vagy a mobilgyártók által létrehozott közösségi oldalakra. Windows Mobile és Symbian alapú készülékeken a Shozu kliensével lehet képeket megosztani, illetve az újabb Nokiákban gyárilag van képmegosztó funkció.  • Hírek
  • Hírek