Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Itt a csengőhang, amit csak a fiatalok hallanak

2006.06.15. 10:15
Negyven éven felüliekkel, tizenhat éven aluliakkal, egy fülorvossal és az Omega hangmérnökével eredtünk a Mosquito, a titokzatos, felnőttek által hallhatatlan csengőhang nyomába. Már megint az Isonzót megjárt tüzértisztek jártak jól.

Napok óta titokzatos mobiltelefon-csengőhangot töltöget a világ, miután egy brit cég piacra dobta a Mosquitót, más néven a Teen Buzzt, amelyet a forgalmazók szerint csak gyerekek hallanak, felnőttek nem.

A csengőhang a walesi Compound Security Systems (CSS) szájtjáról 3 fontért (kb. 1200 forint), az amerikai Fork.comról 3 dollárért (kb. 600 forint) szerezhető meg, és amióta a sajtó szárnyra kapta, állítólag viszik, mint a cukrot. A Mosquito ugyanis a reklámszöveg szerint olyan frekvencián szól, amelyet a természetszerű halláskárosodásban szenvedő felnőttek észre sem vesznek, a jó fülű tinédzserek viszont minden különös erőlködés nélkül hallanak . Az ügyet nagy elánnal felkapó sajtó - a New York Times, a Washington Post, a Spiegel - szerint egy ilyen csengőhang pompásan használható extrém körülmények között, például az iskolában, ahol tilos az órai mobilozás, és a tanár elkobozza a csöngő telefont, feltéve, hogy hallja a csörgést, ugye.


A CSS hangos huligánoszlatója

A Mosquito hallatlan népszerűségét növeli a tinédzserbosszú-motívum, mivel a forgalmazó cég alapállásban épp az ellenkező oldalra, a felnőttek mellé pozícionálja magát: olyan kültéri hangszórókat forgalmaz, amelyek az idősebbek által hallhatatlan hangok kibocsátásával űzi el a környékről a rendetlenkedő kamaszokat.

A tinédzserriasztó készülékek most is megrendelhetők a CSS-től: egy Mosquito egység nettó 500, bruttó 580 fontba (kb. 230 000 forint) kerül, és a cég beszámolói szerint rengetegen érdeklődnek iránta.

De mi a helyzet a hallhatatlan csengőhanggal, amely a 17 000 hertzes frekvencián szól?

Ahogy öregszik, úgy süketül

"Elképzelhető, hogy a gyerekek hallanak valamit, amit a felnőttek nem. Az életkor előrehaladtával ugyanis beszűkül a hallástartomány" - mondta az Indexnek Minor Gordon, a budapesti Szent János Kórház audiológiai szakorvosa. "Az emberi hallástartomány 20 és 20 000 hertz közötti, ebből a mindennapi életben használt hangokat a 60 és 8000 hertz közötti tartományba soroljuk. Tehát ha valaki felkeresi a szakrendelést, ebben a tartományban vizsgáljuk, a klinikai audiométerek is ebben a tartományban mérnek" - mondta a szakorvos.

A titokzatos Mosquito által állítólag használt 17 000 hertz olyan hangfrekvencia, amit nem használunk a mindennapi életben - Gordon szerint a gyerekekkel ellentétben az ötven év feletti emberek nagy része ezt a hangot már nem hallja.

A CSS egy kimutatása szerint a 60 decibel erősségű hangot a 18-24 évesek 17 kHz-ig, a 30-39 évesek már csak 16 kHz-ig hallják, de az 50 évesek 12 kHz-ig is alig hallanak el.

Az anatómiai alapok tehát adottak: ahogy az ember öregszik, úgy süketül. Erre az eredményre jutottak az Index sebtében felállított házi laboratóriumában elvégzett vizsgálatok is. A 26-29-30-38-44 éves tesztelők a 16 500 hertzes, szoftverrel generált hangot még tisztán vették, de a 17 és a 18 kHz már vagy kifogott rajtuk, vagy jóval halkabbnak hallották, mint az alacsonyabb frekvenciatartományokat.

Valamilyen zúgás és sípolás mindig jött ugyan a fejhallgatókból, de ez szakértők szerint betudható az eszközök, egy néhány ezer forintos Sennheiser és egy kicsit drágább Technics fejhallgató tökéletlenségének.

Megszólal a 16,5 k-s szakértő

A kereskedelmi forgalomban kapható, kommersz fejhallgatók többségére rá van írva, hogy 20 és 20 000 hertz közötti frekvencia átadására képes, de ez a gyakorlatban általában kevesebb, és hogy mit hallunk, függ a hangerőtől is - mondta Ottó Tivadar, a Kóbor Jánost és az Omegát kiszolgáló "P" Stúdió hangmérnöke. "Negyvenhat éves vagyok, 26 évvel ezelőtt még hallottam a 20 kHz-et, de most már nem" - mondta Ottó, akit viszont a műszaki boltokban kiállított tévék 16 500 hertzes alapfrekvenciája még mindig zavar, miközben mások süketen - és boldogan - téblábolnak az üzletben. A hangmérnök szerint egyértelmű, hogy fiatal korában jobban hall az ember, a titokzatos csengőhang működőképességében viszont erősen kételkedik. "A mobiltelefonok hangszórói 5-6 kHz fölött nem szólnak" - mondta Ottó.

Bár léteznek olyan mobilok, amelynek piezoelektromos hangszórója akár 10 kHz-et is átvisz, a Mosquito célközönsége valószínűleg átlagos telefonokkal kísérletezik, és nem biztos, hogy eléri célját.


Mp3-frekvenciák: 14 kHz-től semmi

A másik szűk keresztmetszet maga az mp3: ebben a tömörített formátumban lehet letölteni a hallhatatlan csengőhangot. Az mp3-as tömörítés lényege éppen az, hogy a takarékosság jegyében megszabadul az emberi fül számára felesleges magas és mély hangoktól, így a felső tartományban a legtöbb tömörítés esetében a 14 000 hertz fölöttiektől. Aki tehát azt állítja, hogy egy legfeljebb 10 kHz frekvencia átvitelére képes telefonon, egy legfeljebb 14 kHz átvitelére képes tömörítési eljárással előállít egy 17 kHz frekvenciájú hangot, valószínűleg vízből is tud bort csinálni.

Felmentő sereg

"Hallom". "Nem hallom." "Nem hallom." "Hallom" -jelentgetett bizonytalanul egy kis híján 16 éves, tehát az abszolút célcsoportba tartozó gimnazista, aki vakteszt keretében próbálta ki a csengőhangot, amely egy a háta mögött elhelyezett Qtek 9100-as, mp3-as csengőhangok lejátszására képes okostelefonból jött. A mindent eldöntő tesztből kiderült, hogy a tinédzser alig hallja jobban a Mosquitót, mint korábban a húszas-harmincas kontrollcsoport. Többször állította, hogy hallja a hangot, mint az, aki akár az apja is lehetne, de amikor meggyőzően bólintott, addigra már az öregek is regisztrálták a fejfájdító sípolást.

Verdikt: a Mosquitóval csak azt az Isonzót megjárt történelemtanárt lehet nagy biztonsággal átverni, aki szegény az ágyúdörgésbe már amúgy is régen belesüketült. Poénnak viszont pompás.