Mátyás
-6 °C
1 °C

Kis kijelző, kis élvezet

2006.02.22. 10:30
Magyarország mobilos tartalomfejlesztésben az élen jár, de a harmadik generációs lefedettség, valamint a szolgáltatók készülékkínálata egyelőre csapnivaló.

Több mint fél évvel ezelőtt próbáltam ki először a harmadik generációs mobilhálózatot, és azóta sem éreztem semmiféle késztetést arra, hogy videotelefonáljak, vicces videókat töltsek le a mobilomra, vagy esetleg megnézzem a tévéhíradót, és akkor sem vennék csengőhangot, ha fegyverrel kényszerítenének rá. A mobilos tartalombiznisz azonban szerény hozzájárulásom nélkül is szépen növekszik, és a Metacom Holding nevű cég keddi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy e piac 2010-ben Európában már évi 11,6 milliárd dolláros lesz.

Mobillal azonban nagyon sok mindent meg lehetne tenni, például letölthetném kedvenc zenéimet, megtervezhetném esti programomat, megnézhetném lakásom biztonsági kameráit vagy az esti film előzetesét, és miközben barátaimmal sörözök beállíthatnám, hogy otthoni merevlemezes videofelvevőm letöltse a filmet. Meg fizethetnék a sörökért mobillal. Ezen szolgáltatások többsége azonban hazánkban nem elérhető, és hosszú ideig nem lesz országos 3G-lefedettség, márpedig egy Budapest határain túl csak bukdácsolva működő szolgáltatás nem életképes. A cégek ugyanakkor abban bíznak, hogy az új szolgáltatások majd előremozdítják a 3G terjedését, és Magyarország a mobilos tartalomfejlesztés regionális központjává válhat.

Méretre szabva

A holding tartalomgyártó részlege, az MFactory többek között szexszel próbálja fellendíteni a mobilos letöltést, és Magyarországon számos sztárral készítenek erotikus sorozatokat. A cég arra specializálódott, hogy parányi kijelzőkön élvezhető tartalmat állítson elő. Tus Tamás ügyvezető igazgató elmondta, hogy nincs értelme átkonvertálni a meglévő mozifilmeket, mert mobilon egyrészt rövidebb filmekre van szükség, másrészt a jelenetek nem lehetnek olyan részletesek, mint a mozivászonra szánt verziónál. Ezért ők eleve úgy készítik el saját tartalmaikat, például szexképeket, rajzfilmeket és animációkat, hogy azok minden létező mobilon, illetve akár számítógépen vagy tévén is megfelelő minőségűek legyenek.

Mobilos filmeknél például bevett módszer a fölülről filmezés, ami annyit jelent, hogy a színész feje nagy, a teste meg kicsiny, így jobban látszik a mimikája. Szexfilmeknél meg nyilván a jól bevált alulról filmezést alkalmazzák. A filmek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy alig egy-másfél percesek, mert a buszmegállóban várakozva nagyjából ennyi időnk van a szórakozásra. Ezeket a rövid filmeket hívják egyébként mobizódnak, és Tus Tamás elmondta, hogy olyan népszerű sorozatokat is átírtak már kis kijelzőre, mint a 24, amelyet huszonnégyszer egy percbe sűrítettek össze.