Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

Fertő a mobilban

2006.08.03. 11:30
A digitális kórokozók most még nem igazán jelentenek veszélyt a mobilra, a készülék borítása mögött megbújó valódi bacilusok és vírusok azonban meg is ölhetik a felhasználót.

Ön mikor pucolta ki utoljára a mobiltelefonját? Eljött az ideje, hogy nekilásson. Arizonai kutatók szerint minden ötödik mobilban antibiotikumoknak ellenálló baktériumok tanyáznak, és ezeket igen könnyű összeszedni. Például amikor a villamos kapaszkodója után a készüléket markolásszuk, vagy amikor nyilvános helyen, össze-vissza köhigcsélő meg prüszkölő emberek között telefonálunk. Trinidad és Tobago egyik onlájn újságának a cikke szerint egy ottani kórházban hárman fertőződtek meg a Staphylococcus aureus gyilkos változatával, és egyikük - aki torokrák miatt feküdt bent - életét vesztette.

A parányi készülékek belsejét házilag nagyon nehéz fertőtleníteni, mondta el a lapnak Dr. Hari Maharajh, a West Indies egyetem munkatársa, ezért a mobilt ugyanolyan személyes eszközként kell kezelni, mint a fogkefét vagy az ajakrúzst: senkivel sem szabad megosztani. Maharajh szerint az embereket feltétlenül tájékoztatni kell erről a veszélyről. Szinte bármilyen kórokozó meghúzhatja magát a plasztik gombok között, a sima megfázást okozó baciktól kezdve egészen a járványos agyhártyagyulladást okozó Meningococcal meningitisig.

Szolnoki István, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi osztályáról lapunknak elmondta, hogy önmagában nem jelent nagy fertőzésveszélyt a mobiltelefon. és az antibiotikumnak ellenálló baktériumfajták is inkább csak a kórházakban okozhatnak gondot, a legyengült szervezetű emberek esetében. A mobiltelefonnak inkább előnye van, mint hátránya, mert egy-egy készüléket sokkal kevesebben használják, mint a vezetékes telefonok esetében.

A felső légutakban lakó baktériumok egyébként nemcsak a mobiltelefonokon találhatóak meg, hanem bármelyik másik használati tárgyon is, ráadásul e csírák sokkal könnyebben okoznak fertőzést, ha köhintéssel a levegőbe kerülnek, vagy éppen zsebkendők, evőeszközök, poharak és tisztálkodószerek közös használata által, mint mobilon terjedve. Szolnoki István a fertőzések elkerülése érdekében elsősorban azt javasolta, hogy gyakrabban mossunk kezet: feltétlenül minden étkezés, és dohányzás előtt is.

Tiszta gombsor

Senkinek sem javasoljuk, hogy a mobilját hipóban fertőtlenítse, a tisztítást érdemes inkább egy szakszervizre bízni. Aki nagyon aggódik az egészsége miatt, néha letörölheti a mobilt egy fertőtlenítő kendővel, a menthetetlen hipochonderek meg vásároljanak vírusvédelemmel felszerelt készüléket, mert a világ fejlettebb részén már ilyen is van.

A távközlésben (is) messze előttünk járó Dél-Koreában két évvel ezelőtt először egy ultaibolya fénnyel működő mobilsterilizáló készülék jelent meg, majd néhány hónappal később az LG bemutatott egy antibakteriális anyaggal bevont készüléket. Ezt követően a távol-keleti országban teljesen általánossá vált az antibakteriális borítás.

Digitális vírusok?

Bár az elmúlt években az F-Secure többször is felhívta a figyelmet a mobiltelefonok operációs rendszerét fenyegető kártékony szoftverekre, eddig egyetlen mobilos vírus sem terjedt el igazán. Sőt, a finn vírusirtó cég egyik riválisa, az amerikai CA július végén egyenesen azt mondta, hogy az F-Secure fölösleges felhajtást csinált, miközben a vírusok meg a férgek csak elméletileg veszélyeztetik a mobilokat. Az F-Secure szembeszállt a vádakkal, noha tény, hogy a fertőzés esélye igen elenyésző.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!