Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

90, mint derékszög

2005.08.18. 12:00
Egyszer már bemutatott a Nokia egy videókamerára hasonlító eszközt, a 6260 típusjelű mobilról azonban a legnagyobb jóindulattal sem mondhatjuk azt, hogy jó multimédiás telefon: gyatra minőségű videókat és képeket produkál. A finnek azonban nem adták fel, és elkészítették az extravagáns, gazdag juppiknak szánt N90-et; ezt teszteltük.

Általában merész kinézetű mobilokkal rukkol elő a Nokia, és ez alól az N90 sem kivétel: összecsukva olyan, mint egy modern Braun borotva, félig szétnyitva - oldalról, távolról - valami hipermodern plazmalövő pisztolyra hasonlít, teljesen szétnyitva a Sony Clié kéziszámítógépek koppintásának tűnik, videokameraként használva pedig pont úgy néz ki, mint egy videokamera. Eleinte furcsának tűnt, hogy ennyit lehet csavargatni, és direkt kerestem azokat a kombinációkat, amikor a két mozgó rész, a fej és a kijelző "véletlenül" egymásnak feszülhet, de nem találtam ilyet. Sokkal nehezebb volt megszokni a mobil óriási méretét, főleg hogy utoljára a hírhedt Ericsson GH198 volt nagyjából ekkora, és már azt is szívből gyűlöltem.


Nézze meg a téglát!

Finom vonalak

Szerencsére a díszítő elemek némiképp ellensúlyozzák a brutális téglaszerűséget, ugyanakkor a szögletesen mozgó elforgatható részek tovább rontanak a helyzeten. Minden derékszögben ugrik a helyére, a fényképező például kétféleképpen aktiválható: az optikát tartalmazó hengert 90 fokkal elforgatva, vagy a kijelzőt 90 foknyira kinyitva majd 90 fokkal elcsavarva.

A Nokia persze ejtett néhány apróbb dizájnhibát: az N90-ben nincs rezgés, mint ahogy az új kommunikátorokban sincs, a készülék oldalára helyezett csatlakozó műanyag fedőt máris elvesztettem, mivel nem volt a házhoz rögzítve, az rs-mmc memóriakártya nyílása meg olyan mély, hogy alig tudtam kibányászni belőle a kártyát. Erre pedig szükség van, mivel a készülék belső memóriája csupán harminc megás.

Károly, az optikus

Telefonálni jó az N90-el, mert kinyitva majdnem akkora, mint egy rendes telefonkagyló, így könnyen a fül és a váll közé szorítható. Beszélgetni ráadásul nemcsak másokkal lehet, hanem a készülékkel is, ugyanis minden vezérelhető hangfelismeréssel, ráadásul a felismert parancsot a mobil is elismétli roppant szórakoztató akcentusán. Nem nyújt sok újdonságot az N90 szoftvere a többi nokiás okostelefonhoz képest, de így is megfelel az igényeimnek. Van benne emailkliens, ébresztő, naptár, számológép, mp3-lejátszó, bluetooth, beolvassa a microsoftos dokumentumokat, táblázatokat és bemutatókat, meg a pdf fájlokat, és harmadik generációs hálózaton videotelefonként is működik.

Legfontosabb összetevője az eredeti Carl Zeiss optikával felszerelt, 2 megapixeles kamera, amelyben ugyanúgy van automata fókusz, mint az Indexen nemrég bemutatott Sony Ericsson k750i-ben. A kamera szenzora a Nokia szerint 24 bites, azaz tizenhatmillió különféle színt rögzít, videózáskor pedig másodpercenként tizenöt 352x288 pixel méretű képkockát. Bár nem számoltam meg sem a színeket, sem a képkockákat, egészen biztos, hogy videofelvételek még tévén lejátszva is elviselhető minőségűek, a képek meg élesek, színesek, és jól látható rajtuk a mélységélesség. Legfőbb gond, hogy kissé lassan exponál az N90, ezért gyakori az elmosódott, szürkefoltos felvétel, különösen rossz fényviszony esetén, és persze videózásban nem éri utol a hagyományos digitális kamkordereket. A képek azonban bluetooth kapcsolaton kompatibilis nyomtatóra is átküldhetőek, amely számítógép nélkül is kinyomtatja azokat.


Így rögzít az N90, kattintson!
Kezdők is könnyedén eligazodnak a fényképező és a telefon magyar nyelvű menüjében, és érdemes is itt elidőzni, mert a mobil kijelzője egyszerűen gyönyörű, sőt ez most a legjobb. A korábbi modellekéhez képest a mérete nem változott, de az eddigi 176x208 pixel helyett pontosan négyszer annyi, 352x416 pixel fér el rajta. Nagyon jól mutatnak rajta a fényképek, de ennek a luxusnak sajnos ára van: az N90 használat közben néhány óra alatt lemerül, pedig a készenléti ideje nem kevés, 240 óra.

Elismert tudás

Az N90 kiváló hobbikamera, és ha a nyaralási szezon elején érkezett volna meg a boltok polcaira, biztosan rengetegen megvették volna. Az N90 egyébként augusztus közepén besöpört egy díjat: az European Imaging & Sound Association (EISA) újságírókból álló nemzetközi zsűrije szerint ez a legjobb médiatelefon. Az N90 Magyarországon a Nokia minatboltokban 209 ezer forintért kapható.