Ibolya
20 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

90, mint derékszög

2005.08.18. 12:00
Egyszer már bemutatott a Nokia egy videókamerára hasonlító eszközt, a 6260 típusjelű mobilról azonban a legnagyobb jóindulattal sem mondhatjuk azt, hogy jó multimédiás telefon: gyatra minőségű videókat és képeket produkál. A finnek azonban nem adták fel, és elkészítették az extravagáns, gazdag juppiknak szánt N90-et; ezt teszteltük.

Általában merész kinézetű mobilokkal rukkol elő a Nokia, és ez alól az N90 sem kivétel: összecsukva olyan, mint egy modern Braun borotva, félig szétnyitva - oldalról, távolról - valami hipermodern plazmalövő pisztolyra hasonlít, teljesen szétnyitva a Sony Clié kéziszámítógépek koppintásának tűnik, videokameraként használva pedig pont úgy néz ki, mint egy videokamera. Eleinte furcsának tűnt, hogy ennyit lehet csavargatni, és direkt kerestem azokat a kombinációkat, amikor a két mozgó rész, a fej és a kijelző "véletlenül" egymásnak feszülhet, de nem találtam ilyet. Sokkal nehezebb volt megszokni a mobil óriási méretét, főleg hogy utoljára a hírhedt Ericsson GH198 volt nagyjából ekkora, és már azt is szívből gyűlöltem.


Nézze meg a téglát!

Finom vonalak

Szerencsére a díszítő elemek némiképp ellensúlyozzák a brutális téglaszerűséget, ugyanakkor a szögletesen mozgó elforgatható részek tovább rontanak a helyzeten. Minden derékszögben ugrik a helyére, a fényképező például kétféleképpen aktiválható: az optikát tartalmazó hengert 90 fokkal elforgatva, vagy a kijelzőt 90 foknyira kinyitva majd 90 fokkal elcsavarva.

A Nokia persze ejtett néhány apróbb dizájnhibát: az N90-ben nincs rezgés, mint ahogy az új kommunikátorokban sincs, a készülék oldalára helyezett csatlakozó műanyag fedőt máris elvesztettem, mivel nem volt a házhoz rögzítve, az rs-mmc memóriakártya nyílása meg olyan mély, hogy alig tudtam kibányászni belőle a kártyát. Erre pedig szükség van, mivel a készülék belső memóriája csupán harminc megás.

Károly, az optikus

Telefonálni jó az N90-el, mert kinyitva majdnem akkora, mint egy rendes telefonkagyló, így könnyen a fül és a váll közé szorítható. Beszélgetni ráadásul nemcsak másokkal lehet, hanem a készülékkel is, ugyanis minden vezérelhető hangfelismeréssel, ráadásul a felismert parancsot a mobil is elismétli roppant szórakoztató akcentusán. Nem nyújt sok újdonságot az N90 szoftvere a többi nokiás okostelefonhoz képest, de így is megfelel az igényeimnek. Van benne emailkliens, ébresztő, naptár, számológép, mp3-lejátszó, bluetooth, beolvassa a microsoftos dokumentumokat, táblázatokat és bemutatókat, meg a pdf fájlokat, és harmadik generációs hálózaton videotelefonként is működik.

Legfontosabb összetevője az eredeti Carl Zeiss optikával felszerelt, 2 megapixeles kamera, amelyben ugyanúgy van automata fókusz, mint az Indexen nemrég bemutatott Sony Ericsson k750i-ben. A kamera szenzora a Nokia szerint 24 bites, azaz tizenhatmillió különféle színt rögzít, videózáskor pedig másodpercenként tizenöt 352x288 pixel méretű képkockát. Bár nem számoltam meg sem a színeket, sem a képkockákat, egészen biztos, hogy videofelvételek még tévén lejátszva is elviselhető minőségűek, a képek meg élesek, színesek, és jól látható rajtuk a mélységélesség. Legfőbb gond, hogy kissé lassan exponál az N90, ezért gyakori az elmosódott, szürkefoltos felvétel, különösen rossz fényviszony esetén, és persze videózásban nem éri utol a hagyományos digitális kamkordereket. A képek azonban bluetooth kapcsolaton kompatibilis nyomtatóra is átküldhetőek, amely számítógép nélkül is kinyomtatja azokat.


Így rögzít az N90, kattintson!
Kezdők is könnyedén eligazodnak a fényképező és a telefon magyar nyelvű menüjében, és érdemes is itt elidőzni, mert a mobil kijelzője egyszerűen gyönyörű, sőt ez most a legjobb. A korábbi modellekéhez képest a mérete nem változott, de az eddigi 176x208 pixel helyett pontosan négyszer annyi, 352x416 pixel fér el rajta. Nagyon jól mutatnak rajta a fényképek, de ennek a luxusnak sajnos ára van: az N90 használat közben néhány óra alatt lemerül, pedig a készenléti ideje nem kevés, 240 óra.

Elismert tudás

Az N90 kiváló hobbikamera, és ha a nyaralási szezon elején érkezett volna meg a boltok polcaira, biztosan rengetegen megvették volna. Az N90 egyébként augusztus közepén besöpört egy díjat: az European Imaging & Sound Association (EISA) újságírókból álló nemzetközi zsűrije szerint ez a legjobb médiatelefon. Az N90 Magyarországon a Nokia minatboltokban 209 ezer forintért kapható.