Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Ugatásfordító, tévé és karaoke a mobilban

2004.05.12. 10:40
A mobilgyártók többsége megapixeles kamerával, óriási színes kijelzővel és zenelejátszóval próbálja vonzóbbá tenni a készülékeit, a technológiailag túlfejlett Távol-Keleten azonban ez ma már kevés. Legalábbis ezt a következtetést lehet levonni abból, hogy a Sharp kizárólag Japánban dobta piacra azt a két készülékét, amelyekhez hasonlóak Európában talán 2005-ben fognak megjelenni.
A Sharp V602SH és V402SH mobilok száznyolcvan fokkal elforgatható kijelzője 320x240 képpont és hatvanötezer szín megjelenítésére képes. A kihajtott kijelző nagy segítséget nyújthat fényképezéskor, ugyanis keresőként működik. A fényképeket SD memóriakártyára lehet elmenteni, amely kissé vastagabb a Nokia által használt MMC kártyáknál, de éppen emiatt a tárolókapacitása is nagyobb lehet. Mindkét készülék a japán Vodafone szélessávú 2.5G hálózatán működik.

Állatbarát készülék

Az ezüstszínű V602SH legfontosabb tartozéka a beépített digitális kamera, amely két megapixeles, kétszeres optikai zoommal és automata fókusszal rendelkezik. Az optikait zoom természetesen sokkal jobb minőségű, mint a jelenlegi telefonokban elterjedt digitális zoom, amely valójában csak kinagyítja a kép egy részletét.

A készülékben természetesen van zenelejátszó, videolejátszó és grafikai gyorsító a játékokhoz, ezek mellett azonban olyan szokatlan extra funkciók is megtalálhatóak, mint például a kutyaugatás-fordító, az időjárás-előrejelző és a karaoke támogatása.

Zsebtévé unaloműzőnek

A rózsaszín műanyagba burkolt V402SH csupán 1,3 megapixeles digitális fényképezőgépet kapott és hiányzik belőle az ugatásfordító, viszont van benne analóg rádió és tévétuner, amely sajnos csak a japán NTSC szabványú adásokat tudja lejátszani, az európai PAL szabványt nem ismeri.

Mind a V402SH és a V602SH kimondottan a japán piacra készült, de a következő években a világ más tájain is megjelenhetnek hasonló tudású, például tévétunerrel és optikai zoomos kamerával felszerelt és készülékek, írta a MobileGazette.