Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Már a Mount Everesten is van lefedettség

2007.05.22. 10:19
Egy brit hegymászó világrekordot állított fel azzal, hogy mobiljával hazatelefonált a Mount Everest északi gerincéről.

Úgy látszik ma már egyáltalán nem nagy szám, ha valaki feljut a világ legmagasabb hegycsúcsára, kell valami extra látványosság, hogy a világ felfigyeljen az eseményre. Egy brit hegymászónak például az jutott eszébe, hogy odaföntről mobiltelefonál.

Rod Baber május 21-én kora hajnalban az északi hegygerincről két hívást indított. Először egy hangposta számát tárcsázta, amelyet azért hoztak létre, hogy a világrekord mindenképpen rögzítve legyen. Ezt a hívást meg is lehet hallgatni a BBC cikkében. Ezután pedig bepötyögte a készülékén az otthoni telefonszámát, és beszélgetett a feleségével.

Oxigén nélkül

A Mount Everestről egyébként azóta lehet teljesen szokványos mobiltelefonnal hívást kezdeményezni, amióta Kína felállított egy bázisállomást, amely pont az északi gerincen biztosít lefedettséget. A Motorola mobiltelefon csak annyiban nem volt szokványos, hogy az akkukat Beber testére kellett szigszalagozni, mert csak így tudták megfelelő hőmérsékleten tartani.

Persze hiába adott a technológia, 8848 méteren elég nagy odafigyelést igényel a telefonálás. Mínusz harminc fokos hideggel és vadul süvöltő szelekkel még lakott területen is találkozhatunk, mondjuk Szibériában, és ott a helyiek nyilván napi rendszerességgel telefonálnak. Baber helyzetét azonban igencsak megnehezítette, hogy beszélgetés közben le kellett vennie az oxigénmaszkját, ráadásul sietnie kellett, mert a csúcson csak 15 percet tölthetett el.