Ödön
1 °C
11 °C

Már a Mount Everesten is van lefedettség

2007.05.22. 10:19
Egy brit hegymászó világrekordot állított fel azzal, hogy mobiljával hazatelefonált a Mount Everest északi gerincéről.

Úgy látszik ma már egyáltalán nem nagy szám, ha valaki feljut a világ legmagasabb hegycsúcsára, kell valami extra látványosság, hogy a világ felfigyeljen az eseményre. Egy brit hegymászónak például az jutott eszébe, hogy odaföntről mobiltelefonál.

Rod Baber május 21-én kora hajnalban az északi hegygerincről két hívást indított. Először egy hangposta számát tárcsázta, amelyet azért hoztak létre, hogy a világrekord mindenképpen rögzítve legyen. Ezt a hívást meg is lehet hallgatni a BBC cikkében. Ezután pedig bepötyögte a készülékén az otthoni telefonszámát, és beszélgetett a feleségével.

Oxigén nélkül

A Mount Everestről egyébként azóta lehet teljesen szokványos mobiltelefonnal hívást kezdeményezni, amióta Kína felállított egy bázisállomást, amely pont az északi gerincen biztosít lefedettséget. A Motorola mobiltelefon csak annyiban nem volt szokványos, hogy az akkukat Beber testére kellett szigszalagozni, mert csak így tudták megfelelő hőmérsékleten tartani.

Persze hiába adott a technológia, 8848 méteren elég nagy odafigyelést igényel a telefonálás. Mínusz harminc fokos hideggel és vadul süvöltő szelekkel még lakott területen is találkozhatunk, mondjuk Szibériában, és ott a helyiek nyilván napi rendszerességgel telefonálnak. Baber helyzetét azonban igencsak megnehezítette, hogy beszélgetés közben le kellett vennie az oxigénmaszkját, ráadásul sietnie kellett, mert a csúcson csak 15 percet tölthetett el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?