Lehel
17 °C
27 °C

Jól startolt a Nokia konzoltelefonja

2003.10.23. 09:40
Az N-Gage játékkonzol-mobiltelefon kombináció kedvező fogadtatásra talált a piacon: a Nokia új készülékéből két hét alatt négyszázezer darab kelt el.
Az október 7-i premier óta mintegy négyszázezer N-Gage készüléket szállított ki a Nokia a kiskereskedőkhöz, s már további megrendeléseket is leadtak az üzletek a cégnek - jelentette a Reuters a finn társaság illetékesét idézve. A hordozható számítógépes játékok piacát uraló Nintendo Gameboy Advance-nek versenytársat kreáló Nokia 6-9 millió készülék eladását célozta meg 2004 végéig, miközben a japán versenytárs az áprilisig tartó üzleti évben 20 millió darab értékesítésével számol.

Karácsonyig kivárnak

Az elemzői vélemények egyelőre visszafogottak, a szakemberek szerint globális méretekben a Nokia egynapi teljes mobiltelefon-gyártásának megfelelő négyszázezres darabszám nem számít nagynak, s az igazi megmérettetést a karácsonyi szezon jelenti majd.

A videojátékok piacán meglehetősen drágán versenyez az N-Gage. A mobilszolgáltatók ártámogatása nélkül 300 dollár körüli összegbe kerül a készülék, szemben a Gameboy Advance mintegy 100 dolláros árával. A Nokia csúcstelefonjaihoz képest ugyanakkor a hasonlóan jól felszerelt, azaz nagy, színes képernyővel, rádióval, MP3-lejátszóval, Bluetooth-kapcsolattal bíró, háromsávos GSM-készülék már nem számít drágának.

Magyarországon a Pannon GSM-nél előfizetéssel együtt közel 80 ezer forintba kerül az eszköz, a Fotexnet 90 ezerért kínálja kártyafüggetlenül. Eltérő a vevőkör is. A legelső N-Gage-vásárlók fiatal, 20 és 30 év körüli férfiak voltak, szemben a Gameboy Advance főként tizenévesekből álló közönségével.