Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Olcsóbb játék a Nokiától

2004.07.07. 12:12
A Nokia nemrégiben piacra dobta az N-Gage játékkonzol teljesen átalakított változatát, amely végre telefonként is jól használható. A gyártó a készülék méretét és árát is csökkentette, de egyben a képességeit is, például kimaradt belőle az mp3-lejátszó, a rádió és az usb-csatlakozó.
A Nokia tavaly októberben büszkén mutatta be első mobilos játékkonzolját, de a fogyasztók nem lelkesedtek túlságosan az újszerű eszközért, és ez igencsak meglátszott az értékesítési adatokon is. Szerencsére a finn gyártó idejében felismerte és kijavította a kvarcjátékra hasonlító készülék tervezési hibáit, így most már nem a telefon élével kell telefonálnunk, és kikapcsolás nélkül cserélhető a memóriakártya. Az N-Gage QD emellett nemcsak formás és jól kezelhető lett, hanem viszonylag olcsó is: teljes ára hatvannégyezer forint, ami előfizetéssel jelentősen csökkenhet.

Persze még így kérdéses, hogy a játékkonzolok piacán újoncnak számító Nokia képes lesz-e megszorongatni a körülbelül tizenöt éves tapasztalattal és abszolút vezető pozícióval rendelkező Nintendót. A Nokiának elméletileg van némi esélye, hiszen hálózati képességekben a Nintendo messze lemaradt mögötte, és az N-Gage QD kisebb és könnyebb, mint a Gameboy Advance, de azt is figyelembe kell venni, hogy a Nintendo konzolján több száz népszerű játék futtatható, míg a Nokia eddig csak néhány tucat címet mutatott be, és idén várhatóan csak ötvenre nő a QD-játékok száma.

Jól átalakult

Tekintse meg képeinket!
Az N-Gage QD erőssége a kommunikáció, hiszen gprs-adatkommunikációval és bluetooth rádiós csatlakozóval is támogatja a hálózati játékot; az előbbivel a világ bármely két QD-felhasználója, az utóbbival az egy szobában tartózkodók mérhetik össze ügyességüket. A játékosok a félig-meddig magyar nyelvű N-Gage Arena fórumain tarthatják egymással a kapcsolatot, illetve az itt regisztrált felhasználónévvel tudnak online játékokat indítani. A mobil kijelzőjéhez igazított wapos portálon egyébként a már kiadott és hamarosan megjelenő játékokról is lehet híreket olvasni, és a Nokia a jövőben itt hirdeti meg a nyereményjátékkal egybekötött versenyeket is.

Az átalakított készülék lekerekített, de az elődjénél valamivel robosztusabb. Az élén vastag gumicsík hárítja az ütéseket, és gumisapka tartja távol a port a nyílásoktól. A hangszórót és a mikrofont már nem a készülék élén helyezték el, tehát telefonálás közben nem néztem úgy ki, mintha egy hatalmas szürke fület növesztettem volna, viszont az arcommal jól összekoszoltam a kijelzőt és megnyomkodtam a gombokat.

Kevesebb extra

Az N-Gage QD gombjainak elrendezése játékhoz szinte tökéletes, és már csak nyolcirányú az irányítógomb, ami jelentősen megkönnyíti a használatát. A jobb oldalon elhelyezett számgombok üzenetek írására nem alkalmasak, és a kijelző két alsó szélén elrejtett kiválasztó gombok túlságosan aprók, de ezeket játék közben általában nem kellett böködnöm. A Nokia szokásához híven a bekapcsológomb - amely a készülék jobb oldalán, a gumicsíkban van elrejtve - roppant nehezen benyomható, és profilváltás helyett számtalanszor kikapcsoltam a készüléket. A mobil kijelzője nem a legjobb, 176x208 felbontásával és négyezer színével meg sem közelíti a Gameboy harminckétezer színű kijelzőjének a minőségét.

Az N-Gage QD nagyjából ugyanazt tudja, mint az első változat, hiszen ugyanazt a Symbian Series 60 operációs rendszert használja. Például van benne óra, számológép, jegyzettömb, naptár és emailkliens, viszont a költségcsökkentés miatt számos vásárlásra ösztönző alkalmazást töröltek a készletből, például az mp3-lejátszót és a rádiót. Meg kihagyták az usb-csatlakozót.

Hálózati játék

Klikk a képre!
A háromdimenziós játékok grafikai minősége döbbenetesen jó, és a konkurenciánál dolgozó kollégámmal néhány játékot bluetooth-hálózatban is kipróbáltunk. Először a világ legtöbbet kereső sportolójáról elnevezett Tiger Woods PGA Tour Golf 2004 került a készülékekbe, de ettől nem lettünk igazán feldobva, mivel a golf roppant unalmas sport. Ez után a jóval izgalmasabb FIFA Soccer 2004 került a kezeink közé, ami hosszú ideig a kijelzőre szegezte tekintetünket. A játék egyetlen aprócska hibája, hogy meccs közben váratlanul megszakadt a bluetooth-kapcsolat, de a Nokia megnyugtatott minket, hogy a végleges változatban már kijavították a hibát. Végül az Ashen sejtelmes világában lövöldöztünk egymásra, de a tűző napfényben alig látszottak a néhány pixel méretű ellenfelek.

A Sims Bustin' Out a nagysikerű Sims szappanopera-szimulátor mobilos átirata, amelyben személyre szabott digitális hősünket időnként etetni, vécéztetni és mosdatni kell, amiért cserébe egyéb feladatokra is használható. A játék története lineáris: ha elvégzünk bizonyos küldetéseket, újabb munkalehetőségek és terepek válnak elérhetővé. A játék egy idő után unalmassá vált, mivel hiába csábítottam el főhősömmel a pixeles képű hölgyeket, akik végül bérelt lakásomba is beköltöztek, továbbra is nekem kellett kitisztítanom a vécét meg a hűtőgépet. Ezzel meg bőven elég a való életben foglalkozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!