Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olcsóbb játék a Nokiától

2004.07.07. 12:12
A Nokia nemrégiben piacra dobta az N-Gage játékkonzol teljesen átalakított változatát, amely végre telefonként is jól használható. A gyártó a készülék méretét és árát is csökkentette, de egyben a képességeit is, például kimaradt belőle az mp3-lejátszó, a rádió és az usb-csatlakozó.
A Nokia tavaly októberben büszkén mutatta be első mobilos játékkonzolját, de a fogyasztók nem lelkesedtek túlságosan az újszerű eszközért, és ez igencsak meglátszott az értékesítési adatokon is. Szerencsére a finn gyártó idejében felismerte és kijavította a kvarcjátékra hasonlító készülék tervezési hibáit, így most már nem a telefon élével kell telefonálnunk, és kikapcsolás nélkül cserélhető a memóriakártya. Az N-Gage QD emellett nemcsak formás és jól kezelhető lett, hanem viszonylag olcsó is: teljes ára hatvannégyezer forint, ami előfizetéssel jelentősen csökkenhet.

Persze még így kérdéses, hogy a játékkonzolok piacán újoncnak számító Nokia képes lesz-e megszorongatni a körülbelül tizenöt éves tapasztalattal és abszolút vezető pozícióval rendelkező Nintendót. A Nokiának elméletileg van némi esélye, hiszen hálózati képességekben a Nintendo messze lemaradt mögötte, és az N-Gage QD kisebb és könnyebb, mint a Gameboy Advance, de azt is figyelembe kell venni, hogy a Nintendo konzolján több száz népszerű játék futtatható, míg a Nokia eddig csak néhány tucat címet mutatott be, és idén várhatóan csak ötvenre nő a QD-játékok száma.

Jól átalakult

Tekintse meg képeinket!
Az N-Gage QD erőssége a kommunikáció, hiszen gprs-adatkommunikációval és bluetooth rádiós csatlakozóval is támogatja a hálózati játékot; az előbbivel a világ bármely két QD-felhasználója, az utóbbival az egy szobában tartózkodók mérhetik össze ügyességüket. A játékosok a félig-meddig magyar nyelvű N-Gage Arena fórumain tarthatják egymással a kapcsolatot, illetve az itt regisztrált felhasználónévvel tudnak online játékokat indítani. A mobil kijelzőjéhez igazított wapos portálon egyébként a már kiadott és hamarosan megjelenő játékokról is lehet híreket olvasni, és a Nokia a jövőben itt hirdeti meg a nyereményjátékkal egybekötött versenyeket is.

Az átalakított készülék lekerekített, de az elődjénél valamivel robosztusabb. Az élén vastag gumicsík hárítja az ütéseket, és gumisapka tartja távol a port a nyílásoktól. A hangszórót és a mikrofont már nem a készülék élén helyezték el, tehát telefonálás közben nem néztem úgy ki, mintha egy hatalmas szürke fület növesztettem volna, viszont az arcommal jól összekoszoltam a kijelzőt és megnyomkodtam a gombokat.

Kevesebb extra

Az N-Gage QD gombjainak elrendezése játékhoz szinte tökéletes, és már csak nyolcirányú az irányítógomb, ami jelentősen megkönnyíti a használatát. A jobb oldalon elhelyezett számgombok üzenetek írására nem alkalmasak, és a kijelző két alsó szélén elrejtett kiválasztó gombok túlságosan aprók, de ezeket játék közben általában nem kellett böködnöm. A Nokia szokásához híven a bekapcsológomb - amely a készülék jobb oldalán, a gumicsíkban van elrejtve - roppant nehezen benyomható, és profilváltás helyett számtalanszor kikapcsoltam a készüléket. A mobil kijelzője nem a legjobb, 176x208 felbontásával és négyezer színével meg sem közelíti a Gameboy harminckétezer színű kijelzőjének a minőségét.

Az N-Gage QD nagyjából ugyanazt tudja, mint az első változat, hiszen ugyanazt a Symbian Series 60 operációs rendszert használja. Például van benne óra, számológép, jegyzettömb, naptár és emailkliens, viszont a költségcsökkentés miatt számos vásárlásra ösztönző alkalmazást töröltek a készletből, például az mp3-lejátszót és a rádiót. Meg kihagyták az usb-csatlakozót.

Hálózati játék

Klikk a képre!
A háromdimenziós játékok grafikai minősége döbbenetesen jó, és a konkurenciánál dolgozó kollégámmal néhány játékot bluetooth-hálózatban is kipróbáltunk. Először a világ legtöbbet kereső sportolójáról elnevezett Tiger Woods PGA Tour Golf 2004 került a készülékekbe, de ettől nem lettünk igazán feldobva, mivel a golf roppant unalmas sport. Ez után a jóval izgalmasabb FIFA Soccer 2004 került a kezeink közé, ami hosszú ideig a kijelzőre szegezte tekintetünket. A játék egyetlen aprócska hibája, hogy meccs közben váratlanul megszakadt a bluetooth-kapcsolat, de a Nokia megnyugtatott minket, hogy a végleges változatban már kijavították a hibát. Végül az Ashen sejtelmes világában lövöldöztünk egymásra, de a tűző napfényben alig látszottak a néhány pixel méretű ellenfelek.

A Sims Bustin' Out a nagysikerű Sims szappanopera-szimulátor mobilos átirata, amelyben személyre szabott digitális hősünket időnként etetni, vécéztetni és mosdatni kell, amiért cserébe egyéb feladatokra is használható. A játék története lineáris: ha elvégzünk bizonyos küldetéseket, újabb munkalehetőségek és terepek válnak elérhetővé. A játék egy idő után unalmassá vált, mivel hiába csábítottam el főhősömmel a pixeles képű hölgyeket, akik végül bérelt lakásomba is beköltöztek, továbbra is nekem kellett kitisztítanom a vécét meg a hűtőgépet. Ezzel meg bőven elég a való életben foglalkozni.