Auguszta
-4 °C
2 °C

Drótszakadás a mobilinterneten

2005.10.06. 10:30
Régóta tudjuk, hogy a mobilos internet sohasem lesz olyan szabad, mint a vezetékes, hiszen a mobilszolgáltatók szinte bármiért benyújthatják a számlát, és a felhasználó nem talál könnyen kerülőutakat. Most az ingyenes wapos csevegésről derült ki, hogy átalánydíjas csomaggal elviselhetetlenül nagy adatforgalmat generál.

Múlt pénteken délben a Pannon GSM levette a wap.pgsm.hu portálról egy ingyenes csevegőoldal, a wap.mobilforum.hu linkjét, és ezzel a váratlan lépéssel mobilon internetezők tömegét haragította magára. Néhány pórul járt felhasználó mindegyik wapon megismert barátját elveszítette, egyesek pedig szerelmükkel kommunikáltak ezen a csatornán, és most kapcsolatuk kihűlésétől rettegnek, derül ki a Radiocool fórumán.

Alapvetően az okozott felháborodást, hogy a Pannon GSM legolcsóbb, havi négyszáz forintba kerülő wapos csomagjával csak azok a szolgáltatások elérhetők, amelyeknek a linkje megtalálható a wap.pgsm.hu portálon, és a fórumozók közül úgy tűnik, nagyon sokan használták ezt az átalánydíjas megoldást.

Ezres tömeg

Vége az ingyenes csevegésnek?
Korábban ingyenes volt, de most már csak havi három euróért, vagy egyszeri húsz euróért megvásárolva használható az egyik legismertebb és legjobb mobilos csevegőszoftver, az AgileMessenger. A Symbian és Windows Pocet PC oprendszert használó okostelefonokon futó szoftver az ICQ, AIM, MSN és Yahoo csevegőhálózatára tud felkapcsolódni. Push-to-talk technológiával rövid hangüzenetek küldésére is alkalmas, és mobillal készített fényképeinket is megoszhatjuk a segítségével.

Kovaliczky Tamás, a csevegőoldalt működtető Mobilfórum Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy a mobilos közösségi oldalnak körülbelül húszezer aktív regisztrált felhasználója van, és körülül körülbelül kétezren naponta bejelentkeznek.

„Nem tudjuk, hogy hányan látogatták a Mobilfórumot a Pannon négyszázas csomagjával, becslésem szerint ezren-ezerötszázan lehetnek” - mondta Kovaliczky.

Drága bittenger

A Pannon az olcsó wapszolgáltatás minősége érdekében vette le a linket, mondta Kovaliczky, egyesek ugyanis elképesztően nagy forgalmat generáltak. Egy exrém felhasználó - saját bevallása szerint - havonta száz megabájtos forgalmat ért el, persze nem lázas üzengetéssel, hanem letöltésekkel, a csevegőszájton ugyanis játékokat, képeket és csengőhangokat is lehet vásárolni. Az ügyvezető elmondta, hogy egy átlagos felhasználó csupán napi tizenkét kilobájtot forgalmazott a weboldalukon, tehát aligha okozhattak komoly fennakadást a hálózaton.

Most mindhárom mobilszolgáltató ügyfelei elérhetik a wap.mobilforum.hu oldalt - a Pannon GSM kommunikációs osztálya azt javasolja a felhasználóknak, hogy válasszanak másik wapszolgáltatást, például a Mobile Data Startot vagy Mobile Data 30-at.