Bernadett
0 °C
4 °C

Kidobós

2004.10.05. 16:00
A Nokia 5140-esbe szinte mindent belezsúfoltak, amire a túléléshez szükségünk lehet, ráadásul a külseje sem taszító. Jól megtervezett, ütésálló telefont tesztelt az Index vandál kommandója.
Első telefontesztjét nyilvánvalóan soha nem felejti el az ember, de a Nokia 5140 mérnökei elég sok mindent belezsúfoltak ebbe az ütésálló, aktív időtöltésre szánt telefonba ahhoz, hogy mindenképpen emlékezetes legyen a találkozás.

Depresszió

Ütésálló, tehát érthető a gumibevonat, ráadásul megengedő pillanataimban még olyat is mondtam rá, hogy csinos. Az esztétikumból fakadó örömünk egészen addig tart, amíg világítani nem kezd az LCD-kijelző. Manapság már teljesen normális a mobilok kijelzőjén a 65 ezer színárnyalat, 4096 az elvárt minimum, ez a készülék azonban mintha csak négyet ismerne: kék, fekete, piros, fehér. Ettől aztán olyan depresszív hatást kelt, hogy az embernek legszívesebben sírni volna kedve.

De mivel ez egy sporttelefon, és a tulajdonos úgysem ér majd rá futkározás meg falmászás közben a kijelző szomorúságával foglalkozni, gyorsan továbbléptünk a kezdeti sokkon, és tovább vizsgáltuk a telefont.

Bevállalom

#alt#
Klikk a képre!
Sosem volt Nokiám, ami persze nem a céget minősíti, mindössze a sors végzetszerűségét bizonyítja, fontos azonban, hogy ezen hiányosságom ellenére is pillanatok alatt kiismertem magamat a menürendszeren. Minden a helyén van, logikus az egész. A billentyűzet ráadásul használhatónak bizonyult, az egybefüggő gumifelület pontosan érzékeli a reá nehezedő nyomást.

A telefon extralistája igazi csemege, akár másfél oldalt is betöltene, és még egy heti használat után is sikerült új funkciókra akadni. Megfelelő beállítás után működik a beépített iránytű, ami bár a Budapest-Győr Intercity vonaton határozottan állította, hogy kelet felé tartunk, kevésbé elektromágnesen mezőben sokkal pontosabb.

Kisebb hiányosságokat találtam a hőmérőben. Egyrészt kissé későn reagál a hőmérsékletváltozásokra, másrészt mintha két-három fokkal többet mutatna a valóságosnál. Ugyanakkor ezt a szerkezetet nyílván nem pár fokos eltérések érzékelésére találták ki. Sokkal inkább olyan helyzetekre, mint amikor a hegymászó a Mount Everest megmászása közben félúton megáll, és telefonjára pillantva elmereng azon, vajon folytassa-e útját, vagy a mínusz húsz az már túl hideg?

Ki adja a másikat?

A mellékelt kiegészítőknek köszönhetően ugyanis akár a karunkra is akaszthatjuk a telefont, és úgy vághatunk neki a nagyvilágnak. Leteszteltük, és futás közben is stabilnak bizonyult a szerkezet. Egyébként ha leesik, akkor sincsen semmi: egyhetes nyúzópróbánk alatt számtalanszor ejtettük "véletlenül" a földre, sőt a legtöbben falhoz akarták vágni ütésállóságát ellenőrizendő. Mindenesetre a telefon sosem fagyott le, sosem kapcsolt ki, egyszer sem ájult el, bírta a megerőltetéseket.

A finn mérnökök belezsúfoltak még egy egész jó, kihangosítható rádiót, zajszintmérőt, képek és filmek rögzítésére alkalmas kamerát, lámpát. Van még benne adóvevő is, bár ezt nem egészen értjük, hiszen gsm hálózatot használ és fizetnünk kell a kommunikációért, míg a normál adóvevő lényege leginkább az, hogy saját térerővel és ingyen kommunikál, de azért biztos jó. Négy megabájt memóriával szerelik, ráadásul adnak hozzá ajándék nagyítót és még egy sípot is.

Megnéztük a három szolgáltató kínálatát, egyelőre még egyikben sem szerepel a Nokia 5140-es, így pontos árat sem tudunk. Mindenesetre, aki sokat fut vagy esik, az mindent megtalál ebben a telefonban. Talán csak a jelzőrakéta hiányzik belőle.