Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Multimédiás és Javás telefonok a Nokiától

2002.06.07. 16:05
Három új, Magyarországon nemrég piacra dobott készülékét mutatta be a pénteki sajtótájékoztatón a Nokia. A 3510 MMS üzenetek fogadására képes, míg a 3410-en és a 6310i-n lehetséges a független fejlesztésű Java alkalmazások futtatása.
A Nokia 3510-es a gyártó Expression kategóriájának GPRS-t biztosító, többszólamú MIDI hangokat lejátszani képes telefonja, amely már képes az MMS üzenetek fogadására is. Az MMS révén többletértéket képviselő szolgáltatások érhetők el, például kijelzővédők és többszólamú csengőhangok.

MIDI csöngés

A többszólamúság növeli a hangminőséget, legyen szó akár dallamot játszó csengőhangról, figyelmeztető jelzésről, vagy a játékok háttérzenéjéről. A többszólamú MIDI hangokat és a hagyományos csengőhangokat egyéni csengőhangként, vagy SMS figyelmeztetőként lehet használni. Tartozékként a csengés ritmusára villogó aktív előlapok is kaphatóak lesznek mondta el Ménesi Zsolt, a Nokia Hungary marketingigazgatója.

Mi az a Club Nokia?
A Nokia készülékek tulajdonosai a Club Nokia tagjaiként már eddig is szórakozható szolgáltatásokat vehettek igénybe a Club Nokia Credits hitelpont-kártya megvásárlása után. Mostantól a felhasználók emelt díjas szolgáltatásként a Pannon GSM hálózatából egy emelt díjas SMS-sel megrendelhetik a csengőhangot, operátorlogót vagy képüzenetet.
A legfrissebb exkluzív tartalmat a Lucasfilm bocsátotta a Nokia rendelkezésére, így a Klónok támadása bemutatójának napjától kezdve grafikák és filmzenék tölthetők le a Nokia telefonokra.
A Nokia 3510-es a hagyományos csengőhangok mellett 15 gyárilag telepített MIDI csengő és négy figyelmeztető hangot tartalmaz. További hangokat a Club Nokia honlapjáról lehet letölteni, illetve MMS útján lehet fogadni. A GPRS-en át működő WAP kapcsolatot biztosít a mobilszolgáltatásokhoz - mondta el Ménesi Zsolt.

A készülék tulajdonosai öt játék közül választhatnak majd. A többszólamú háttérzene és a hangeffektusok a mobiljátékok új dimenzióját nyitják meg. A telefonos játékok kezelése az kézbe illő, kifejezetten a játékokhoz tervezett, négy irányban görgethető gombot tartalmazó Xpress-on előlapok segítségével még egyszerűbbé válik.

Külsős Java alkalmazások

A Nokia 3410 az első, nagyközönségnek szánt telefon, melyre független szoftverfejlesztők Java alkalmazásokat írhatnak. A Java 2 Micro Edition (J2ME, kisméretű elektronikai eszközökre optimalizált) technológiát támogató készülék tulajdonosa a WAP-on keresztül játékokat és animációkat tölthet le. Erre a célra 150 kilobájtnyi memóriát különítettek el. A telefon öt játéka közül egy Java alapú, ezt tetszőleges másik játékra le lehet cserélni.

A készülék további funkciói közé tartozik egy 3D grafikai feldolgozó rendszer és egy képszerkesztő. A Nokia ezen a telefonon mutatja be a személyre szabott három dimenziós képernyővédőket. A felhasználók a Club Nokia weboldalról WAP-on keresztül animált 3D kijelzővédőket tölthetnek le, a fejlesztők pedig a www.forum.nokia.com címen megtalálják a képernyővédők írásához használható tartalomfejlesztő eszközöket.

Digitális aláírás a mobilban

Az új Nokia 6310i is támogatja a Java alapú egyéni alkalmazásokat. Ezeket a WAP-on át, vagy a PC-ról a Nokia PC Suite programcsomaggal lehet a telefonba tölteni. A letölthető alkalmazások közé tartoznak az interaktív térképek, valuta- és mértékegység-átszámító, a kétnyelvű kifejezésszótár és különböző játékok.

A készülék különlegessége, hogy háromsávos (900/1800/1900), így elvileg öt kontinens hálózatain használható. A GPRS-révén WAP internet kapcsolatot, a HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) révén gyors adatkapcsolatot, az integrált Bluetooth technológia révén továbbfejlesztett csatlakozást biztosít.

A 6310i tartalmazza a mobil pénztárca alkalmazást, melynek segítségével a felhasználó WAP-on át kényelmesen és megbízhatóan bonyolíthatja le internetes tranzakcióit. A WIM (Wireless Identity Module, vezetéknélküli azonosító modul) segítségével a felhasználó digitális aláírásával engedélyezheti a tranzakciót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!