Auguszta
-7 °C
0 °C

Szorul a hurok az iPod nyakán

2006.09.27. 11:45
Kedd délután a 49-es villamoson gyanútlanul böngésztem Nokia N80 mobilomon a Google News hírfolyamát, amikor elém került a Nokia bejelentése a telefonom utódjáról, az N95-ről. A New York-i készülékbemutatón az is kiderült, hogy az iPod valójában nem olyan nagy szám.

Az elmúlt hónapok eseményei - egy onlájn zenebolt és egy térképészeti cég felvásárlása, mindenféle szövetkezések - arra utaltak, hogy a Nokia valami nagy dobásra készül, ami úgy tűnik a New York-ban most bemutatott N95 mobilban öltött alakot. Az N95 ára elég borsos, adók és kedvezmények nélkül 700 dollárba kerül, és ennyi pénzért már meg lehet vanni egy gagyibb laptopot. De miért venne az ember gagyit? Az N95 top modell, benne van minden, ami egy zsebméretű készülékbe belegyömöszölhető.

Beveszik a zenepiacot

Belső memóriája 150 megabájt, ami micro sd memóriakártyával 2-4 gigabájtra bővíthető, így kapacitása akkora, mint az olcsóbb iPodoké. A zenelejátszó mp3, wma és aac formátumú fájlokat kezel, van fm rádió, és szabványos 3,5 milliméteres jack dugós fülhallgatót lehet rákötni.


Kattintson a képre!

Mindezek alapján még korai lenne kikiáltani az iPod halálát, de hogy árnyaltabb képet kapjunk a zenelejátszók piacáról, érdemes megnézni a Nokia eladási adatait. Még hónapok vannak hátra karácsonyig, a finn cég azonban állítása szerint idén már tízmillió N-szériás készüléket adott el. Idén körülbelül egymilliárd mobilt adnak el világszerte, tehát a világ összes mobilvásárlójának körülbelül egy százaléka kifejezetten a Nokia drága multimédiás kütyüire vágyott. Összesen pedig 80 millió zenelejátszós mobil eladását tervezi idén a Nokia, miközben az Apple eddig összesen, több év alatt tudott csak eladni 65 millió iPodot. Az sem mellékes, hogy a Nokia év vége előtt elindít egy zenei közösségi szájtot, és van már saját onlájn zeneboltja is, a nemrég felvásárolt Loudeye. Ezt ugyan még korai lenne összevetni az Apple iTunes-szal, de az N95-nek van egy igen nagy előnye: megabites sebességű hsdpa 3G-elérésen vagy wifin közvetlenül elérheti a Loudeye portálját.

Nem szabad megfeledkezni a mobil iparág többi szereplőjéről, akik szintén elég jól teljesítenek e téren. A Sony Ericsson összes eladott mobiljainak körülbelül 60 százaléka Walkman márkájú, és az év közepén már több mint 20 millió kelt el a W-sorozatból. Kétségtelen, hogy Steve Jobs elég nagy késésben van az iPod-telefonnal, és elég nehéz lesz betörnie a túlzsúfolt mobil piacra.

Mindenhová betörnek

Az N95 autofókuszos digitális kamerájának Carl Zeiss optikája van, 5 megapixeles, és filmfelvételi módban másodpercenként harminc vga felbontású (640x480 pixeles) képkockát tud rögzíteni, ami már majdnem dvd minőségű. Majd meglátjuk milyen valójában. A készüléket szabványos usb 2.0 csatlakozóval lehet rákötni a számítógépre, de a képeket és videókat nem feltétlenül kell lementeni, mert az N95 ráköthető a tévére.

A csúcsmobil a Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 1 operációs rendszerre épül, beépített böngészője wap, xhtml és html oldalakat is megjelenít. Lesz onlájn szoftverfrissítés, mint a Windowsban, tehát a szoftverhibák miatt nem kell majd márkaszervizbe rohanni. Persze még jobb lenne, ha eleve nem lennének bugosak e drága mobilok.

Az N95 beépített műholdas navigációjáról még annyit érdemes tudni, hogy gyárilag lesz a készülékben valami egyszerűbb térkép, és a Nokia azt ígéri, hogy több mint száz ország részletes térképe ingyen letölthető lesz. Ezek részletessége országonként változik majd, az AllAboutSymbian híroldal információi szerint az utcaszintű felbontás lesz az általános. Az egyszerű útvonalterező és az érdekes helyek adatbázisa ingyen használható lesz, a hangutasításos navigáció azonban pénzbe kerül.

Külcsín

A Nokia innovációs képességét is felcsillantotta, az N95 ugyanis két irányba lesz szétcsúsztatható, ami teljesen egyedülálló. A felső részt lefelé eltolva néhány multimádiás funkciógomb kerül elő, a felfelé tolva pedig - ugyanúgy, mint például az N80 esetében - a szokványos számgombok jelennek meg. A másik most bemutatott készülék, az N75-nél szintén elég fontos a dizájn: a készülék vékonyabb, mint a többi N-szériás modell, így próbálja követni a Motorola RAZR által bevezetett trendet. A Nokia bemutatta a korábban piacra dobott N70, N73 zenelejátszós változatait is, és az N91 memóriáját 8 gigabájtra bővítette.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!