Ágnes
-1 °C
2 °C

Lefújták a Nokia-Sanyo projektet

2006.06.23. 09:11
A világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója, a finn Nokia és a telefonokban használt akkumulátorok első számú gyártója, a japán Sanyo mégsem fog össze a CDMA-mobilpiac meghódítására.
A két cég februárban jelentette be, hogy egyesíti a CDMA-protokollt használó készülékeket gyártó divízióját. A CDMA (kódmegosztásos többszörös hozzáférési) technológiát elsősorban Észak- és Latin-Amerikában, Ázsiában, valamint egyes kelet-európai országokban használják, hozzávetőleg a globális mobilpiac mintegy ötödén, ez tavaly iparági becslések szerint 150 millió eladott készüléket és 28 milliárd dolláros forgalmat jelentett.

A Nokia a harmadik, a Sanyo a hatodik számú szereplő az ilyen készülékek piacán, az immár füstbe ment közös projekt a tervek szerint két éven belül évi 261 millió dolláros profitot hozott volna. A Nokia a Sanyo - nem részletezett - problémái mellett azzal indokolta a döntést, hogy jelentősen csökkenteni akarja a CDMA-divízió kutatás-fejlesztési költségvetését.

Az egység átszervezése az idén körülbelül 150 millió euróval csökkenti a nyereséget. A finn cég szerint a CDMA-piac különleges kihívásokat támaszt és a jövőben főként az Egyesült Államokra kíván koncentrálni, ahol kihasználhatja a Sprint Nextel mobilszolgáltatóval ápolt kapcsolatait.

A Sanyo szintén úgy látja, hogy az önállóság nagyobb sikerrel kecsegtet, de CDMA-stratégiáját illetően nem bocsátkozott részletekbe. A bejelentéseket a helsinki és a tokiói tőzsde is üdvözölte: a Nokia részvényárfolyama 2,3 százalékkal, a Sanyóé pedig 4,6 százalékkal emelkedett.