Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Olcsó mobilok a Nokiától

2003.08.27. 16:43
A Nokia szerdán bemutatott két új mobiltelefont és egy hálózati megoldást, amelyekkel elsősorban azokat a területeket és piacokat szeretnék elérni, ahol még nincsen mobilhálózat. A finn vállalat legújabb telefonjai az 1100-as, 2300-as számú modellek.
Nokia 1100
A Nokia szerint az új felhasználói csoportok elérésével a mobilos előfizetők száma 2008-ig világszerte a kétmilliárdot is elérheti. A mobilszolgáltatások a Föld lakosságának csupán húsz százalékát érik el, és csaknem négymilliárd ember él bármilyen telefonszolgáltatás nélkül, mondta a vállalat moszkvai sajtótájékoztatóján Jorma Ollila, a Nokia elnök-vezérigazgatója. Ollila szerint pár év alatt sok százmillió embert érhetnek el olcsó rendszereikkel.

A 93 gramm tömegű, kicsi és könnyű Nokia 1100 telefon oldalát csúszásgátlóval látták el, amely biztonságosabbá teszi a fogását, valamint védelmet nyújt a beázás és a por ellen. A készüléknek nagy felbontású fekete-fehér kijelzője (96 x 65 pixel) állítható betűmérete és nagy billentyűi vannak. A mobilban emellett stopper, ébresztőóra, zseblámpa, vibrafunkció és két beépített játék található, az akkumulátor beszélgetési ideje 2 óra és 4 óra 30 perc között mozog, készenléti ideje pedig eléri a 400 órát. Nokia 1100 a GSM 900/1800 hálózaton működik, szállítása pedig a tervek szerint 2003 utolsó negyedévében indul.

Nokia 2300
A Nokia 2300 a hanghívásokon és szöveges üzenetküldésen túl ébresztőórával, számológéppel, FM-rádióval, három játékkal és a csoportos beszélgetések érdekében beépített kihangosító-mikrofonnal rendelkezik, és fülhallgató is jár hozzá. A készülék méri a befutó hívások időtartamát és számolja az SMS üzeneteket, valamint kiszűri a nem kívánatos számokról érkező érdektelen üzeneteket. A készülék üzenetláncolatok, képüzenetek küldésére és az SMS-csevegésre is alkalmas. A 92 gramm tömegű Nokia 2300 4,5 óra beszélgetési időt és maximum 400 óra készenléti időt biztosít. A mobil szállítása a Távol-Keleten 2003 utolsó negyedévében, Európában, Afrikában és a Közel-Keleten pedig 2004 első negyedévében indul.

A Nokia Connect GSM megoldás révén a hagyományos GSM hálózatok esetében a hálózattal kapcsolatos tőkebefektetés és működés költségében mintegy ötven százalékos megtakarítás érhető el. A Nokia Connect GSM megoldás által biztosított technológia és kapacitás segítségével a szolgáltatók még havi 5 dolláros vagy még annál is kevesebb felhasználónkénti bevétel esetén is nyereségesen működhetnek.