Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tömegeknek oszt észt a Nokia

2004.11.04. 11:30
A Nokia szerint a mobiltelefonok teljesen átalakulnak, és a régi, többnyire csak telefonálásra alkalmas készülékeink helyét olyan intelligens hordozható számítógépek veszik át, amelyek bárhol elérhetővé teszik a multimédiás tartalmakat, legyen szó akár letölthető zenékről, fotókról, vagy éppen a tévében leadott sportközvetítésekről és hírösszefoglalókról. A finn gyártó november 2-án Monacóban a világsajtónak bemutatta legújabb készülékeit is, amelyek már képesek ilyesmire.
A kilencvenes években még csak a tervezők legmerészebb álmaiban léteztek olyan hordozható készülékek, amelyek egyesítik a legnépszerűbb szórakoztatóelektronikai eszközöket, a televíziót, a rádiót, a videokamerát, a számítógépet és a mobiltelefont. A mai okostelefonokban azonban mindez megvalósult, és a következő években még látványosabb lesz a mobiltelefonok intelligenciájának a növekedése, hangzott el a Nokia monacói sajtókonferenciáján.

Álmában termel

A Ferrarikkal, luxusjachtokkal és milliárdosokkal telizsúfolt kaszinóvárosban a mobilgyártó olyan megoldásokat mutatott be, amelyek egyszerre két célt szolgálnak: gondoskodnak a felhasználók szórakoztatásáról, és nagyon sok pénzhez juttatják a szolgáltatókat. Ilyen például az online naplóvezetést segítő Lifeblog, melynek legújabb változata néhány gombnyomással feltölti az internetre a mobiltelefonunkon tárolt fényképeket, videókat és szöveges üzeneteket, és ezeket aztán bárkinek megmutathatjuk. A Lifeblog 1.5-ös verziója támogatja a bloggerek körében népszerű Atom publikációs szabványt, amellyel személyre szabott online naplófelület készíthető, aki viszont inkább a fiókja mélyén rejtené el naplóját, cd-re vagy dvd-re is kiírhatja multimédiás bejegyzéseit. Bár a szoftver alapvető célja nyilvánvalóan az, hogy megnövelje a mobilos adatforgalmunkat, ebben az esetben még számítógépről is elküldhetjük bejegyzéseinket.

A drága GPRS-adatátvitelt ugyanakkor már lehetetlen megkerülni, ha mindenféle mozgóképet akarunk eljuttatni telefonunkra, ráadásul egy-két éven belül olyan szolgáltatások is megjelennek, amelyek már akkor is kihúzzák a zsebünkből a nehezen összegyűjtött forintjainkat, amikor éppen alszunk, azaz elméletileg a mobilunk nyugton pihen az éjjeliszekrényen. A DVB-H digitális televíziós szabványt támogató készülékekkel például valósidejű tévéadásokat, hírösszefoglalókat és sportesemények közvetítéseit tölthetjük le mobilunkra, és a Nokia szerint ezt éjszaka érdemes megtennünk, amikor hatalmas kihasználatlan sávszélesség áll rendelkezésünkre. Így másnap reggel a buszon, vagy munkahelyünkön az ebédszünetben megnézhetjük az elmulasztott adásokat. Persze a mobilos televíziózást még csak szűkebb környezetben tesztelték, és még nagyon kérdéses, hogy siker vagy hatalmas bukta lesz-e a szolgáltatás. Mindenesetre nem túl bíztató jel, hogy a hordozható analóg tévék nem igazán elterjedtek, és a multimédiás üzenetek sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Anssi Vanjoki, a Nokia alelnöke és multimédiás fejlesztésekért felelős vezetője a mobilos rádiózás jövőjét is felvázolta előadásában: már 2005-ben megjelenik a mobilokban a vizuális rádió, amely az online rádióadásokat letölthető képekkel, dalszövegekkel és csengőhangokkal egészíti ki.

A telefonon túl

A videotelefonálást sajátos módon képzeli el a Nokia; míg a többség szerint egymás arcát kell bámulnunk, a finnek inkább azt tartják fontosnak, hogy beszélgetés közben a környezetünket mutassuk be. Más kérdés, hogy ezt most is megtehetjük, igaz, kicsit nehézkesebben: az emailhez csatolt videofájlokkal úgyanúgy megmutathatjuk barátainknak, milyen bulin vagyunk.

A Nokia szakértője egyébként úgy véli, hogy a legújabb multimédiás mobilok már nem is telefonok, hanem hordozható számítógépek, amelyek többféleképpen kommunikálnak egymással, és amelyekkel mindenféle online adatbázisokhoz csatlakozhatunk, vagy szórakozás, vagy munka céljából.

Beszédes számok

A Nokia kínálatában jelenleg majdnem húsz okostelefon van, jövőre azonban még több várható, és az új modellek nagy része a szélesebb tömegek által elérhető középkategóriába tartozik, ritka lesz a csúcskategóriás, tenyérszámítógépként működő mobil, mondta el Antti Vasara, a cég marketingért felelős alelnöke. Belépő szintű okostelefon lesz a 3230, amely 1,3 megapixeles fényképezőt, html böngészőt és hatvanötezer színű kijelzőt tartalmaz, míg a drágábbik végletet a 7710 típusjelű készülék képviseli, amely sztereó zenelejátszót, megapixeles kamerát és több mint kétszáz megabájtos memóriát tartalmaz, valamint felismeri a kézírást, kezeli Microsoft dokumentumokat és a szélesvásznú, nagyfelbontású érintőképernyőjén digitalizált könyveket is megjelenít.

A finn gyártó 2005-ben húsz olyan készüléket dob piacra, amelyben legalább egy megapixeles kamera van, ami persze nem zárja ki a fejlettebb modellek megjelenését, de erről még nem árultak el konkrétumokat Monacóban. A vállalat abban reménykedik, hogy idén kétszázmillió fényképezős mobilt adnak el, és hogy a 2008-ban eladott készülékek egynegyede okostelefon lesz.