Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Szórakoztató zsebtitkár

2004.05.11. 12:20
A Nokia 6230 nem túl feltűnő, információnk szerint mégis ez a finn gyártó egyik legkeresettebb készüléke Magyarországon. A kisméretű és könnyű készülékben digitális fényképező és videokamera, rádió, mp3 lejátszó és 32 megabájtos memóriakártya található, ráadásul beépített csatlakozási lehetőségek sorából egyedül a Wi-Fi hiányzik.
A Nokia 6230 megjelenése nem sokat árul el kimagasló belső tulajdonságairól. Az egyébként merész formatervekkel játszadozó finn gyártó most ragaszkodott a bevett formulákhoz és telefonalakú készüléket készített, négyszögletes gombokkal, amelyen az egyhangú fekete plasztikborítást csak néhol töri meg egy vékony fémszínű csík. A 6230-as vastag gumiból készült gombjai megfelelő méretűek, mindegyik könnyen elérhető, de nincs közöttük elegendő távolság és túlságosan mozgékonyak, ezért sokszor félrecsúszott az ujjam üzenetírás közben. A képernyő alatti irányítógomb szintén gyakran eltévesztette az irányt, ezért óvatosan kezeltem, a ki- és bekapcsoló gomb azonban nagy és kiválóan működik.

Színes multimédiás

Tekintse meg képeinket!
A 6230-as kijelzőjének minősége meg sem közelíti a 6600-asét, viszont sokkal jobb a Nokiánál általános négyezer színű kijelzőknél; hatvanötezer színt képes megjeleníteni és viszonylag jó a fényereje, de csak 128x128 pixeles. A készülék menüje ikonos megjelenítésre is állítható, ami sokkal szebb a hagyományos listás felsorolásnál, de a Nokiának javítania kellene a témák kezelését, mivel jelenleg csak a felhasználói felület színét lehet megváltoztatni, az ikonok kinézetét és elrendezését nem.

A mobil digitális fényképezőgépe VGA minőségű, azaz 640x480 pixeles képeket rögzít, és a videoklipeknél megszüntették a tizenöt másodperces mms-kompatibilis korlátozást, így mostantól négyperces 3gpp formátumú videoklipeket lehet készíteni, ráadásul a mikrofon kikapcsolásával jelentősen csökkenthető a felvételek mérete. Filmek és képek tárolásához sok, zenei fájlok - mp3 vagy aac - tárolásához kevés a készülék 7 megabájtos alapmemóriája és 32 megabájtos mmc memóriakártyája, az utóbbi azonban 256 megabájtosra is lecserélhető. A 6230-asban is van FM rádió, amely kizárólag a gyári fülhallgatóval működik, mivel az antennát is abban rejtették el.

Gyorsan kommunikál

A számítógépet kábellel, infrás és bluetooth kapcsolattal, a wapot és az internetet HSCSD, GPRS és szélessávú EDGE kapcsolattal lehet elérni. Ez utóbbi elméletileg 236 kbps adatátviteli sebességre képes, de Magyarországon nem könnyű olyan hálózatot találni, amely tud ilyesmit. A 6230-as böngészője az xHTML és WAP tartalmakat kezeli, ennél többre nem is volt szükségem, az emailklienssel azonban nem voltam elégedett, mert csupán azt tudtam beállítani, hogy mennyi levelet töltsön le egyszerre. Sokkal hasznosabb lenne a levelenként letöltött karakterek számának korlátozása, vagy ha csak a fejlécek letöltését lehetne kérni, hiszen a legfontosabb információk általában az emailek elején vannak.

Klikk a képre!
A készülékben természetesen van naptár, számológép és jegyzetfüzet, a jelszavakat és titkos jegyzetek a védett mobiltárcában raktározhatóak, vannak benne játékok, Java kompatibilis, használható diktafonként, és az adatokat szinkronizálja a számítógéppel, tehát 6230-as tucatnyi elektronikus kütyüt helyettesíthet, de talán éppen ezért nem az olcsó készülékek közé tartozik: tizenkét hónapos T-Mobile (Westel) előfizetéssel ugyanis 84 900 forintba, huszonnégy hónapos előfizetéssel 74 900 forintba kerül, de 9900 forintos kezdőrészlettel is elvihető. A másik két magyar mobilszolgáltató kínálatában még nem szerepel.