Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Dizájntelefon zsebtükörrel

2004.06.26. 12:29
A túldizájnolt szájharmonikára emlékeztető okostelefont zseléshaj-beállító tükörrel is felszerelte a finn gyártó, meg megapixeles kamerával és mindenféle képkezelő extrával. Mert a felhasználóknak úgyis ez kell. Csak fizessenek érte jó sokat.
A nonfiguratív ábrákkal és színes műanyag berakásokkal díszített Nokia 7610 egyértelműen a kifinomult ízléssel megáldott felhasználókat veszi célba, akik számára fontos, hogy a mobiljuk is tökéletesen passzoljon menő ruhájukhoz, autójukhoz ésvagy frizurájukhoz. Kár, hogy a túlméretezett készülék valószínűleg nehezen fér el a manapság oly divatos parányi retikülökben.

Tekintse meg képeinket!
A 7610 gombjainak nem éppen hagyományos elrendezése viszonylag könnyen megszokható, mivel a szabálytalan alakú gombok megfelelő méretűek, és az átalakulás nem olyan szélsőséges, mint a 3650 esetében. Csak a mélyen ülő bekapcsoló gomb használata nehéz, de ezt úgyis ritkán kell piszkálni, mivel a mobil tíz napig készenlétben áll és három órás monológokat is elvisel.

Internetre termett

A Symbian Series 60 operációs rendszert használó 7610 okostelefon tudja mindazt, amit a tavaly bemutatott 6600; ugyanolyan fényes és ugyanakkora a kijelzője (176x208 pixeles, 65 ezer színű), van benne xHTML böngésző, Opera meg RealPlayer. A számítógépes adatszinkronizáláshoz való új PC Suite 6.1 még mindig idegesítő teljes képernyős animációval kezdi a telepítést, de ezen hamar tútettem magamat, hiszen a PC Sync az Outlookban tárolt több száz névjegyemet és a naptárbejegyzésemet hiánytalanul átmentette a mobilra. A programcsomagban van mindenféle médialejátszó, -átalakító meg névjegyszerkesztő, és a Phone Editor elnevezésű alkalmazással még sms-t is lehetne küldeni a számítógépről, de ezt a funkciót természetesen a 7610 nem támogatja. Hogy szakadna rá az ég.

A készülék természetesen kezeli az mms üzeneteket és van pop3, imap4 és smtp protokollokat kezelő email kliense. Infraport szerencsére már nincs, viszont van bluetooth, és az alapfelszerelésben megjelent az usb kábel.

Mindenre képes

A 7610 legfőbb újítása a megapixeles kamera, amely legfeljebb 1152x864 pixel felbontású képeket készít, amelyeknek a minősége nagyban függ a fényviszonyoktól (amint azt képeinken is láthatják). Négyszeres zoommal és időzítővel is rendelkezik. A legnagyobb felbontású képek több száz kilobájtosak is, ezért érthető, hogy a Nokia inkább megszabadult a lassú infraporttól, és az is, hogy alapból hatvannégy megás mmc memóriakártyával szerelte föl a mobilt. A gép egyébként éjszakai módban is tud fényképezni, de ezt nem érdemes erőltetni, képek általában bemozdulnak és pocsék minőségűek.

A multimédia azonban nem ér véget a képek elkészítésénél, a Nokia ugyanis számos kiegészítő szolgáltatást nyújt a készülékhez: például a Hewlett-Packarddal való együttműködésének köszönhetően közvetlenül a mobilról is kinyomtathatók az üzenetek, képek, névjegyek és naptárbejegyzések, amennyiben van a közelben bluetooth-os nyomtató.

Digitális papíron

A Kodak Mobile havi két euróba kerülő szolgáltatásával online tárhelyre is feltölthetők a képek, ahol albumokba rendezhetőek, és a haverokkal vagy a családtagokkal is megoszthatóak. Elméletileg az ott tárolt alkotások kinyomtatása is megrendelhető, de a Kodak oldalán nem találtunk információt arról, hogy ez a szolgáltatást hazánkban is működik-e.

Persze a Nokia semmit sem bízott a véletlenre: Magyarországon a gyártó mintaboltjaiban és szervizpontjain igénybe lehet venni a Fotex fotónyomtató szolgáltatását is. A képeket darabonként 69 forintért negyvennyolc órán belül előhívják kilencszer tizenhárom centiméteres, matt felületű papírra. A készülék a magyar mobilszolgáltatók kínálatában még nem található meg, de korábbi bejelentések szerint 500 euró a listaára.