György
16 °C
24 °C

Szétnyitható mobilokkal erősít a Nokia

2004.06.14. 15:06
Az idén komoly piacvesztést elszenvedett gyártó szétnyitható és intelligens készülékekkel akarja fenntartani vezető pozícióját. A Nokia szerint a felhasználók még több funkciót akarnak az eszközeikben, de legjobban multimédiára és beépített fényképezőre vágynak.
Iparági elemzők az utóbbi hónapokban hevesen kritizálták a Nokiát, mert alig gyárt kagylóformájú, azaz szétnyitható készülékeket, amelyek a rohamosan bővülő ázsiai piacon igen népszerűek. A finn cég hétfőn három új készülék bemutatásával válaszolt a szigorú bírálatra; az alsókategóriás 2650-es, a középkategóriás 6170-es, valamint az intelligens 6260-as modell egyaránt szétnyitható. A Nokia két hagyományos felépítésű készüléket, a 2600-as és a 6630-as modellt is bemutatta.

Jó adatok

Hazánkban valószínűleg nem igazán okozott gondot a kagylótelefonok hiánya, hiszen Imfred de Jong, a Nokia magyarországi részlegének ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy itthon nem vesztettek piaci részesedésükből. A cégvezető szerint magyarországi részesedésük a globális 32 százaléknál jóval nagyobb, ami főképp annak köszönhető, hogy egyre többen cserélik le régi készüléküket, és a forgalmazók a részletre vásárlás felkínálásával elősegítik a drágább készülékek értékesítését.

Tengernyi kagyló

Tekintse meg képeinket!
Az alsókategóriában a hagyományos formájú 2600-as és a szétnyitható 2650-es telefont mutatta be a Nokia. Mindkét készülék színes kijelzős, többszólamú csengőhangokat támogat, és 2004 harmadik negyedévében várható a megjelenésük. A 2600-as többletként névjegytárat, határidőnaplót és táblázatszerkesztőt tartalmaz, a 2650-es pedig xHTML böngészőt, határidőnaplót, és támogatja a Java programokat és az mms-küldést.

A rozsdamentes acélborítású 6170 megjelenése 2004 utolsó negyedévében várható, és támogatás nélkül 250 euróba fog kerülni. A szétnyitható mobil külső kijelzője négyezer szín és 96x65 képpont, belső kijelzője hatvanötezer szín és 128x160 képpont megjelenítésére képes. A telefonban VGA kamera, határidőnapló és névjegytár van, támogatja a szélessávú EDGE adatátvitelt és a CB-rádiózáshoz hasonló push to talk beszélgetést.

A Nokia 6260 szétnyitható és elforgatható kijelzővel rendelkezik, ráadásul a VGA kamera optikáját a telefon élére helyezték, így a készülék ugyanúgy használható, mint a digitális videokamerák. A kijelző igen méretes: 176x208 pixeles. A várhatóan 2004 harmadik negyedévében megjelenő telefon 400 euróba fog kerülni. A 6260 Microsoft Office dokumentumok és prezentációk megnyitására is képes, támogatja a virtuális magánhálózatok kezelését, a bluetooth elérést, beépített email klienssel, xHTML böngészővel rendelkezik.

A készülékhez csatlakoztatható a Nokia bluetooth billentyűzete, amely két AAA elemmel ötven órán át működőképes, és adók nélkül körülbelül 135 euróba kerül.

3G gyorsulás

A 6630-as modell a jelenlegi GSM és a harmadik generációs WCDMA hálózatokon is működik; az előbbin 128 kilobit per másodperces, az utóbbin 384 kilobit per másodperces adatátviteli sebességre képes, és a VPN klienssel biztonságos hozzáférést biztosít a vállalati hálózathoz vagy levelezési szerverhez. A Nokia 6630 kamerája 1,23 millió pixeles képek vagy egy órányi videó rögzítésére alkalmas. Alapmemóriája 74 megabájtos, és csökkentett méretű mmc memóriakártyával bővíthető. Várhatóan 2004 utolsó negyedévében jelenik meg, ötszáz euró alatti áron.