Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Tévés telefon és kárpitozott mobil a Nokiától

2003.10.31. 10:36
A finn mobilgyártó az idei nizzai Nokia Mobil Internet konferencián mutatta be azokat a készülékeket, amelyek 2004 elején kerülnek a boltok polcaira. A vállalat a szokásához híven jövőre is piacra dob néhány szokatlan formájú modellt, ilyen lesz például az óriási kijelzővel rendelkező 7700-as médiatelefon, valamint a kárpittal borított 7200-as divattelefon. A hagyományosabb formákat követő mobilok között megtalálható a Nokia 6800-as két utódja is, egy apró kezű nőknek és egy lapáttenyerű férfiaknak tervezett darab.
A Nokia egyik legjelentősebb újítása a 7700-as médiatelefon, amely a megszokott zene- és videólejátszó mellett a digitális televíziózást is támogatja. A Nokia 7700 a Series 90 felhasználói felületet használja, és a 640x320 képpontos érintőképernyője hatvanötezer színt képes megjeleníteni. A mobilon csak irányítógombok vannak, ezért a szövegbevitel csak a kéziszámítógépeknél megszokott módon lehetséges: vagy virtuális billentyűzettel, vagy kézírás-felismerővel. A szokatlan kialakítás miatt telefonáláskor a 7700-as élét kell az archoz préselni ugyanúgy, mint a nemrég mejelent N-Gage modell esetében.

Tekintse meg képeinket!
A 7700-as beépített VGA (640x480 pixeles) fényképezőgéppel és 64 megabájt belső memóriával rendelkezik, és támogatja a vezeték nélküli bluetooth fülhallgatókat. A HTML weboldalakat kezelő böngésző segítségével a felhasználók már nemcsak szerény kivitelezésű wapos oldalakat, hanem az összes hagyományos weboldalt elérhetik. A vizuális rádió az FM rádió adását újszerű szolgáltatásokkal egészíti ki, például letölthető csengőhangokkal és szavazási lehetőséggel, az SU-6 tartozékkal pedig a DVB-H hálózaton át való televíziózásra nyílik lehetőség. A mobil 2004 második negyedévében jelenik meg Európában.

Az összecsukható Nokia 7200 mobil műanyag borítását textilekkel egészítették ki a tervezők, így a telefont még a tintapacák felitatására is alkalmas lesz. Azt azonban nem tudtuk kideríteni, hogy miként lehet majd kivenni a kávé- és borfoltokat a díszes textilekből. A Nokia a készülékekhez illő karkötőket és erszényeket is piacra dob, illetve a felhasználók harmonizáló háttérképeket és képernyővédőket is letölthetnek a gyártó weboldaláról.

A Nokia 7200 többek között beépített VGA fényképezőgépet, 65 ezer színű kijelzőt és FM rádiót tartalmaz. A csevegést jelenlét szolgáltatással bővítették ki, amely folyamatosan tájékoztatja a beszélgetést kezdeményezőket arról, hogy a másik fél készen áll-e, vagy éppen elfoglalt. A készülék szállítását Európában 2004 első félévére tervezik.

Klikk a képre!
Nokia 6810 és Nokia 6820 üzenetküldő telefonok teljes billentyűzettel és öt irányban mozgatható irányítógombbal lettek felszerelve, ami jelentősen megkönnyíti a szövegbevitelt, akárcsak a 6800-as esetében. Mindkét készülék rendelkezik bluetooth, infravörös és kábeles csatlakozóval, és támogatják a jelenlét szolgáltatást. A kisebb 6820-as beépített fényképezőgéppel rendelkezik, a nagyobb méretű 6810-es pedig könnyebben használható.

Mindkét modell támogatja a POP3, IMAP4 és SMTP email protokollokat és a titkosított BlackBerry kapcsolatot, ráadásul több levelezési címet tudnak kezelni. A Nokia 6810 Európában várhatóan 2004 második negyedévében lesz kapható, a Nokia 6820 szállítása pedig 2004 első negyedévében indul világszerte.

A vékony és kis méretű Nokia 6230 beépített VGA kamerát és eltávolítható memóriakártyát tartalmaz. Az EDGE és Bluetooth technológiával, beépített MP3 lejátszóval és FM rádióval rendelkező Nokia 6230 kijelzője 65000 színt képes megjeleníteni. A nagysebességű csomagkapcsolt EDGE technológiának köszönhetően a készülék akár 236,6 kilobit/másodperces letöltési sebességre is képes, de ez természetesen nagyban függ a hálózat minőségétől. A mobil xHTML böngészője támogatja a TCP/IP technológiát, és a mobil adatainak a szinkronizálása távolból is elvégezhető.

A Series 40 platformon alapuló Nokia 6230-ban szintén megtalálható a jelenléti szolgáltatással bővített névjegytár. A mobil a tervek szerint 2004 első negyedévében jelenik meg Európában.