Valér
2 °C
8 °C

Multimédiás csúcsmobil bosszantó hibákkal

2006.06.19. 10:45
A Nokia N80 a kompakt digitális fényképezőt, a memóriakulcsot, az mp3-lejátszót egyaránt tökéletesen helyettesíti. Kár, hogy egy nap alatt lemerül, és egyszerre két program futtatásától kifekszik. Tartósteszt.

Lefotózom a vihar utáni szivárványt, megvágom és átméretezem a képet, feltöltöm a Google Picasaweb képmegosztóra, majd ICQ-n elküldöm a képre mutató linket a haveroknak. Ezután betöltöm az emailjeimet, és megnyitok egy doc formátumú sajtóközleményt. Munkaidő után érkezett, semmi izgalmas. Megnézem az interneten, hogy mi lesz a tévében, de a szánalmas kínálat láttán inkább úgy döntök, hogy zenehallgatással töltöm az estét. Rákötöm a gépet az erősítőből kilógó jackre, kiválasztom a Groove Salad netrádiót, rácsatlakozok a wifi routeremre és hátradőlök a fotelben. Ez az eseménysor mindaddig egyáltalán nem érdekes, amíg önök arra gondolnak, hogy egy asztali pécét vagy egy laptopot használtam. A valóság azonban igen távol áll ettől, mindent egy Nokia N80 mobilon intéztem el.

Fények, képek


Képek a mobilról, kattintson!

Nehéz tömören összefoglalni, hogy mi mindenre képes a finn gyártó multimédiás csúcsmobilja. Mindenképpen említésre méltó, hogy az N80 zenelejátszója a legelterjedtebb formátumokat - mp3 és wma - lejátssza, és hogy adnak hozzá egy 3,5 milliméteres jack adaptert, azaz bármilyen hagyományos fülhallgató ráköthető. Alapból csak egy 128 megabájtos mini SD kártya van a mobilban, de ha az ember lecseréli két gigabájtosra, akkor az iPod nano csak egy túldizájnolt, ostoba műanyagdarabnak tűnik mellette. (Év végére várhatóan megjelennek a négygigás kártyák is.) Szintén fontos, hogy az N80 kijelzője nemcsak fényes, de felbontása is óriási. 352 x 416 képpont fér el rajta, miközben milliméterre pontosan akkora, mint a korábbi modellek 176x208 képpontos kijelzői. A csillogó-villogó kijelzőnek azonban van egy komoly hátránya: gyakori használat mellett az N80 általában egy nap alatt lemerül.

Aki ezzel a kijelzőmérettel sem elégedett, képnézegetésre használhatja egy pc monitorát, ehhez csak egy ingyenes médiaszinkronizáló szoftvert kell telepíteni. Az N80 így wifin összekapcsolható az asztali géppel, és teljes képernyős módban lejátszhatóak a mobilon tárolt fotók: ahogy lépkedünk a mobil gombjaival a galériában, úgy változik a kép a monitoron is. Az N80 három megapixeles kamerája egyébként egészen jó fotókat készít, ezért a fiók mélyére süllyesztettem hasonló képességű digitális kamerámat. Hiába készít a Sulineten "nyert" fényképező szebb képeket, sohasem hordtam magammal, mert nem fért el még egy kütyü a táskámban.

Számítógép, oprendszer

A legtöbb extra funkció annak köszönhető, hogy a mobilon Symbian operációs rendszer fut, abból is a legújabb, harmadik kiadás. Az egyik legfontosabb beépített szoftver a Safari technológiájára épülő webböngésző, amely megtartja a weboldalak eredeti kinézetét, mégis könnyű vele navigálni. Az N80 nagy felbontású kijelzője bőven elegendő a mobilos internetezéshez, persze nem wapozásra, hanem rendes weboldalak (Index.hu, Google, Gmail, Bkv, Flickr, del.icio.us, Port.hu stb.) betöltésére. A második legfontosabb beépített eszköz a LifeBlog, amellyel a memóriában tárolt képeket a Flickr képmegosztóra lehet föltölteni. Ez annyit jelent, hogy a nyaraláson készített fotókat soha többé nem kell mms-ben elküldenünk, elég egyszer kifizetni a feltöltést, és onnantól kezdve bármennyi ismerősünk megnézheti a neten a képeinket - Opera Mini segítségével akár mobilról is.

A készülékhez jár egy QuickOffice nevű program is, amellyel Word, Excel és PowerPoint fájlokat lehet megnézni. Sajnos a Nokia elkövette azt a hibát, hogy túl sok mindent beleintegrált a rendszerbe, így nem lehet a fölösleges játékok és szolgáltatások kitörlésével helyet felszabadítani. Az a legbosszantóbb, hogy a rendszerhez tartozó böngészőt nem lehet egyszerűen frissíteni: ha biztonsági hibát találnak benne, és azt kijavítják, akkor le kell adni a készüléket egy márkakereskedésben, hogy néhány ezer forintért feltöltsék az új verziót. (Érdekes, hogy a Nokia 3250-ben nem az alaprendszer része a böngésző, így szabadon törölhető és frissíthető.)

Sajnos a multimédiás élményt igencsak lerontja, hogy a készülék valamiért képtelen egyszerre két szoftvert futtatni, holott a fejlett Symbian operációs rendszernek éppen ez lenne a lényege. Sajnos a villamoson zenehallgatás közben nem lehet internetezni, mert a böngésző lefagyasztja a zenelejátszót és viszont, a LifeBlog mellett pedig még a kijelzőmentést készítő parányi szoftver sem képes lefutni. Ezért nem is tudtunk képeket készíteni róla. Ráadásul bruttó 140-160 ezer forintos listaárával a Nokia N80 a világ legdrágább zsebkütyüi közé tartozik.

Extra szoftverek a Symbianhoz

Mobile Search
A Nokia hivatalos magyar weboldaláról egyáltalán nem elérhető a Nokia keresőszoftvere, noha beállítható, hogy a magyar weben keressen képeket vagy szájtokat. A háttérben a Yahoo webkeresője dolgozik, meglehetősen gyorsan. Sajnos nem lehet kiválasztani, hogy melyik böngészőben mutassa meg a találatokat.

Handy szoftverek
Ez Epocware által kifejlesztett Handy Weather a kedvenc mobilos szoftverem. Nem kell felkelnem az ágyból ahhoz, hogy mindent megtudjak a kinti időjárásról. Öt napos előrejelzést tud letölteni a központi szerverről, és több tízezer világvárost ismer. Néha téved, de az időjárás-előrejelzés már csak ilyen. Tizenöt dollárba kerül. Ugyanez a cég forgalmazza a Handy Zip tömörítőszoftvert, vlamint a SlovoEd szótárakat, amelyek közt Magyar-Angol is van.

AgileMessenger
Az ingyen letölthető mobilos üzenetküldővel egyszerre lehet felcsatlakozni az ICQ, MSN, AOL, Yahoo és Google csevegőhálózatára. Ezzel teljesen fölöslegessé válik az sms, hiszen pillanatok alatt küldhetünk rövid üzeneteket a hasonló mobillal rendelkező, vagy éppen számítógép előtt kushadó ismerőseinknek. Képet is lehet küldeni.

Opera Mobile
Az Opera Mini azért mini, mert van egy fejlettebb változata, az Opera Mobile. Ez a böngésző a weboldalak eredeti kinézetét is meg tudja mutatni, de ha a felhasználó megnyomja a "#" gombot, akkor mindent a mobil kijelzőjéhez igazít. A weboldalak képe 20-250 százalékig kicsinyíthető, illetve nagyítható. Nagyon jól személyre szabható, például meg lehet változtatni a gyorsgombok kiosztását, mappákba lehet rendszerezni a könyvjelzőket és rss-csatornákat. Engedélyezhető a cookie-k elfogadása, letiltható az automatikus oldalfrissítés (nehogy a zsebre vágott készülék folyamatosan forgalmat generáljon). Van letöltéskezelő, egyszerre több böngészőablak lehet megnyitva, és blokkolhatók az előugró ablakok. Huszonnégy dollárba kerül.